Find mere om:
Polen - en positiv prøvelse | rejser.guide.dk

Polen - en positiv prøvelse

Tagboksen var fyldt med fordomme, da familien drog ad Pommern til. Men de døde undervejs.

Billedet af den dybt bekymrede og rædselsslagne mor og de smilende, intetanende børn vil ikke forlade mig. Vi går i trykkende varme ad selv samme vej i udryddelseslejren Birkenau, som den jødiske mor og hendes børn betrådte for 66 år siden.

Mens en ung koreaner uden blusel flirter med vores polske guide, og en familie fra Randers-kanten er optaget af at tælle sveller på det snorlige jernbanespor, når vi frem til ruinerne for enden af den lange vej.

Den sommerdag, da moderen og hendes børn gik her sammen med i hundredvis af andre, som i Det Tredje Rige var uønskede, rummede bygningerne gaskammer og krematorium. Stående lige der, føler jeg et øjeblik et stik af dårlig samvittighed over, at jeg overhovedet lever.

Jeg tager mine børns hænder og prøver at forstå, hvorfor 1,5 millioner mennesker skulle ende deres liv i Auschwitz-Birkenau, der ligger vest for Krakow i det sydlige Polen.

Jeg irriteres over de besøgendes mange overspringshandlinger - over en flok næsten demonstrativt højtråbende israelske turister, der svingende med et stort israelsk flag nærmer sig. Pludselig går det op for mig, at min irritation og afgrundsdybe afmagt ikke skyldes mine omgivelsers adfærd. Den bunder i min manglende evne til at fatte, hvordan en så kynisk og nøje tilrettelagt masseudryddelse kunne finde sted.

Fordomme i bagagen

Seks dage tidligere: Ved afgangen fra Aarhus stillede jeg bilens triptæller på 0. Den nyanskaffede gps var fodret med alle de steder, som vi agtede at besøge under rejsen. I bilens grå tagboks, der rummede vores teltudstyr, lå der også en lille imaginær kasse med fordomme omkring Polen, som vi ville udforske nærmere. Noget med gråtoner, masser af forurening, tung mad, omstændeligt bureaukrati, elendig infrastruktur og kamikaze-bilister.

Den midaldrende mand, der blot var iført et par små stramtsiddende blå badebukser, standsede foran os, da vi lå i det varme sand på den hvide sandstrand ved Dziwnówek på Polens nordkyst.

Han, der præsenterede sig som Zizi, pegede flere gange på forsiden af Jakob Ejersbos posthume roman ”Liberty”, som lå ved siden af mig på badehåndklædet.

»Liberty. Liberty. Liberty. I like that.«

Han gik, men vendte lidt senere tilbage med nogle brochurer fra sin hjemby. Han viste dem frem og bad os skrive vores navne i en bog med billeder fra byen.

På etapen fra Aarhus til Dziwnówek - 685 km - drog vi nogle - skulle det vise sig - meget nyttige erfaringer.

De danske og tyske motorveje udgør ingen problemer. Overstadige over vores succes - og gps'en fulgte med indtil mindste detalje - passerede vi den tysk-polske grænse ved færgebyen Swinoujscie lidt før kl. 22.

Vi havde da stadig blind tillid til gps'en, men så spillede den - og det polske vejnet - os et slemt puds. Gps'en havde ikke fortalt os, at vi skulle krydse et lille stræde for at nå frem til vores destination. Den insisterede på at sende os ned til et øde og mørkt færgeleje. En polsk børnefamilie, der delte skæbne med os, fandt via et par mobilopkald ud af, at der sejlede en færge inde fra Swinoujscie.

I halsbrækkende fart fulgte vi efter familiens Mercedes og kørte om bord på den lille færge, da klokken havde passeret midnat.

»Free ferry for citizens in Swinoujscie,« stod der på et skilt.

Lidt verdensborger er man vel altid ?

Vores campingplads - Viking Camping - var mørk og lukket, da vi efter nogle nattetrætte rundkørsler i området - gps'en var tilsyneladende faldet i søvn - nåede frem. Men en smilende og meget imødekommende nattevagt lukkede os ind, vi rejste vores gule og grå stofbolig og oplevede nogle timers vidunderlig nærkontakt med luftmadrasserne.

Badet i varm sol fra en skyfri himmel foldede pladsen sig næste formiddag helt ud. Meget høj standard, og den nærliggende brede sandstrand, der kan sammenlignes med vores egne strande i Jammerbugten, virkede som en magnet.

Da vi to dage senere sad i skyggen på træbænken foran Hotel Kontrast i udkanten af Krakow med en vellavet kop kaffe og nød tonerne fra Procol Harums ”Whiter Shade of Pale”, forekom de seneste dages strabadser allerede fjerne - om end de stadig huskes som et mareridt med navigationskoks og nattemørke i hovedrollerne.

Næste stop efter Dziwnówek: Poznan.

Ikke-eksisterende motorvej

Det begyndte godt. Kom ind på en fortrinlig motorvej anlagt med EU-støtte, og de første mange kilometer spekulerede vi ikke nærmere over, at vi stort set var alene på den brede vej. Men det blev mere og mere påfaldende - især da gps'en antydede, at vi ikke kørte på en vej.

Eventyret på motorvejen fik da også en brat ende. Vejsystemet ophørte og endte i en knude af ind- og udfletninger med så mange løse ender, at vi fik en meget intens oplevelse af polske landsbyer, støvede sandveje og ujævne skovveje. Og vi erfarede, at mange polakkers andetsprog tilsyneladende er - polsk.

Et nyindkøbt foldekort på godt gammeldags papir rummede ikke den nye motorvej.

Ved Poznan fandt vi et skilt, der - forsynet med en lille selvudslettende pil - viste os til vores plads. Skilte viste der sig at være nok af, men der var intet fodslag blandt pilene.

På den anden side af midnat fandt vi pladsen i Poznan. En søvnig vagt ledte os ind i en lang træbygning. Pegede på en dør, og de næste minutter forhandlede vi gennem en lukket dør om en plads med en søvnig ældre kvinde, der var gået i seng og ikke viste sig.

Men dette var kun begyndelsen på vores livtag med den polske infrastruktur. Det skulle blive værre.

Da kursen fra Poznan blev sat mod Krakow, der var turens mål, var gps'en igen vrissen og umedgørlig, men en motorvej - fuldt udbygget - dannede solidt grundlag for 255 kilometers kørsel mod syd via Wrozlaw.

Ved indkørslen til området ved Krakow, der skulle rumme vores plads, fik vi øje på det første skilt, der pegede mod Camping Korona. Men så let var det bare ikke - for pladsen havde gemt sig.

En koordinering af beskrivelsen i FDM's nyeste campingguide, papirkortet og gps'en bragte os ikke nærmere pladsen. De mange, vi spurgte, pegede med myndig autoritet i hver sit verdenshjørne, og ved 2.30-tiden kastede vi alt, hvad vi kunne kaste, i ringen, kørte ind på det første hotel, vi fandt, aftalte en pris for værelse med fire senge på 350 kr. og faldt om i bløde dyner.

Og de dyner og det glimrende hotel valgte vi at beholde de næste seks døgn.

Camping Korona var i vores verden blevet til et fantasifoster, skønt den naturligvis findes og kan findes. Hvis det skal være.

Med udgangspunkt i Hotel Korona, der i øvrigt blandt sine gæster har haft den britiske tronarving Charles, folder det smukke Krakow sig ud. Klar til at blive udforsket og siden forvandlet til et godt minde.

KZ-lejr og Schindler

Krakow er en oplevelse. En gammel smuk by med et moderne snit, der bl.a. har trukket sushi-barer, masser af hyggelige cafeer og sågar en helt nyåbnet Hard Rock Café ind i bybilledet. Transporten ind til byen foregår i bus og tog og volder ingen problemer.

Du kan kaste dig over Krakow med lige den indfaldsvinkel, du måtte føle for. Kulturlivet er rigt. Museerne tilbyder blandt andet en bred vifte af udstillinger med polske og udenlandske kunstnere, og byen emmer af musik.

Vi valgte at opsætte to faste mål under opholdet: 1. En dagstur til Oswiezim - der er det oprindelige polske navn for den lille by, som nazisterne omdøbte til Auschwitz. 2. Et besøg på fabrikken, der under krigen blev drevet af Oskar Schindler, hvis indsats for at redde jøder blev aktualiseret gennem Steven Spielbergs ”Schindlers Liste”. En film, vi inden afrejsen havde genset sammen med Roman Polanskis ”Pianisten”, der foregår i ghettoen i Warszawa.

Især Oskar Schindlers bedrift blev levende, da vi fordybede os i det nye fabelagtige museum, der er indrettet i hans gamle fabrik. Et museum, der skildrer Krakows trængsler under tyskernes besættelse, men et spændende hjørne er dedikeret til Schindler.

Efter adskillige slentreture i Krakows smukke middelaldercentrum, efter at have dvælet i det jødiske kvarter, spadseret langs floden og slukket tørst og sult på cafeer kunne vi i enighed konkludere: Krakow overstreg alle forventninger - besøget vil blive gentaget. Også for at udforske de smukke Tatra-bjerge syd for Krakow, der - til fordel for fordybelse i den gamle by - blev droppet.

Guiden, der viste os rundt i Auschwitz-Birkenau, er historiker - ikke skuespiller med let adgang til flygtige teatertårer.

Hun er lige så berørt, som vi er, når vi passerer dyngerne med sko, personlige effekter og hår, der bag tykt glas er udstillet i lejrens rødstensbygninger.

»Er det rigtigt menneskehår?« spørger den ene af mine tvillinger.

»Ja, det er det,« svarer jeg. »Det er hår fra mange af dem, der blev udryddet i gaskamrene.«

»Hvorfor gjorde de det, far?«

Jeg kunne have kastet mig ud i en længere udredning om nazisternes Holocaust generelt - om deres forsøg på at bruge menneskehår i tekstilindustrien - men denne vil alligevel ikke rumme svaret på spørgsmålet.

Stående der - lige foran dyngerne af afklippet hår - indrømmer jeg:

»Jeg har ikke noget svar.«

Der er stille i bilen på vej tilbage til Krakow.

Læs også: Eventyret uden for døren

Rejsen dertil

Deltagere: To voksne og tvillinger på 14 år. Vi kørte 3.250 km med ophold i Dziwnówek (nordkysten), Poznan og Krakow. Hjemturen foregik via Berlin. Turen var planlagt gennemført som teltferie.


KØRSEL og NAVIGATION: Polen får mere og mere motorvej. Mindre veje kan være ujævne, men ikke decideret hullede og dermed farlige. Polakkerne kører rask til, men trafikkulturen adskiller sig ikke markant fra f.eks. Tyskland.

Det er en god idé at medbringe en gps, men hav ikke blind tillid til den. Brug også kort og sund fornuft. At bruge tid på grundig ruteplanlægning - også undervejs - kan svare sig. Vær forberedt på, at skiltningen ofte er mangelfuld, og at polakker tit har problemer med engelsk og tysk. Medbring FDM's nyeste guide over campingpladser.


PRISNIVEAU: Skønt det ikke længere er så billigt at rejse i Polen som i årene efter østblokkens fald, så er prisniveauet i EU-landet Polen stadig markant lavt i forhold til danske priser, især uden for de største byer.

Et værelse til fire personer på et 4-stjernet hotel med en fortræffelig restaurant løb op i 360 kr. i døgnet - og det skønnes muligt, at vi kunne have forhandlet prisen lidt ned.

En overnatning på en campingplads koster mellem 150 og 200 kr. i døgnet alt inkl. - også strøm.

En trerettersmenu for fire med øl, vin og vand på restaurant kan nydes for under 400 kr.

For at få en rettesnor for prisniveau på restauranter og cafeer besluttede vi, at vi ikke ville give mere end maks. 5 szloty (lidt under 10 kr.) for en kop cappucino. Kun få steder var prisen højere.


CAMPING- OG HOTELSTANDARD: Der findes campingpladser og hoteller for enhver smag og pengepung. Og standarden svinger ligesom i alle andre lande. Anbefales kan her Wiking Camping ved Dziwnowék på nordkysten og Hotel Kontrast ved Krakow. Forholdene var begge steder i orden.

3 råd til rejsen

Krakow: Byen er et overflødighedshorn af oplevelser: Tag en slentretur gennem den tidligere ghetto og det jødiske kvarter. Gåture på må og få i bymidten, der rummer et væld af smukke middelalder-huse, krogede gader, kunstmuseer og smukke kirker.
Strandliv: Handler det om badeferie ved gode brede sandstrande, så er den polske nordkyst mod Østersøen et must.
Ud på landet: På vej ned gennem landet er det en god idé engang imellem at forlade motorveje og andre større veje. Der gemmer sig mange indtryk i de små landsbyer og stille, krogede veje.

Guide: Kør væk fra A7 og ind i historien

19-05-2011: Langs den tyske motorvej ligger middelalderbyer, hvor fortid og nutid går op i en højere enhed. Læs artikel

Anmeldelse: Det perfekte stop

28-10-2009: En af Tysklands ældste turistattraktioner, byen Rothenburg ob der Tauber, ligger perfekt, når det handler om en overnatning til eller fra ferie i Sydeuropa. Den middelalderlige perle er dog mere end blot en nat værd. Læs artikel

Guide til en tysklandsferie i Mecklenburg-Vorpommern

25-05-2016: Mecklenburg-Vorpommern – de fleste kender navnet på den tyske delstat, men de færreste kan sikkert placere den på Tysklands-kortet. Og det er synd. For den fortjener meget større interesse med – også på grund af de mange tilbud den har til campingfolket. Så overvej Meck-Pomm som feriedestination, eller nyd et par dage i Nordøsttyskland på vej til eller fra feriemålene i Sydeuropa. Der er nok at opleve. Læs artikel

Guide: På ski i polsk eventyrland

05-02-2016: Szklarska Poreba. Umiddelbart ikke et navn, der vækker den helt store genklang. Men i den polske bjergprovins danner majestætiske graner og krumme isformationer rammen om en skiferie, der på mange måder minder om et sted taget ud af en magisk fortælling. Læs artikel

Guide til de fjerneste afkroge af Rocky Mountains i Colorado

03-05-2014: Tag med til byer, der ligner kulisser til cowboyfilm, selv om de ikke er museer, men levende samfund. Tag med på en vej, der er bygget med guldstøv. Tag med til de fjerneste afkroge af Rocky Mountains i Colorado, USA. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...