Find mere om:
En anderledes middelhavsø | rejser.guide.dk

En anderledes middelhavsø

Sardinien tilbyder alt, hvad en ø i Middelhavet normalt gør - med undtagelse af charterturisterne.

Det meste ligner de andre middelhavsøer: Bjerge i baggrunden, knaldblå sommerhimmel, fine temperaturer, sydlandsk byggestil, hvortil kommer de mange små bugter med det dejligste sand mellem tæerne og det flotteste badevand.

Men på ét område er Sardinien anderledes. Det er ikke en charterturist-ø. Som ved et mirakel har denne italienske bjergø midt i Middelhavet undgået den forkromede masseturisme og bevaret sit særpræg.

Allerede ankomsten i Olbias lufthavn vidner om tingenes tilstand. Alt foregår stille og roligt, ingen rejsebureauguider i stress, ingen efternølende turister, der skal nå busserne. Det er sandt at sige helt atypisk for en ø, der befinder sig blot 500 km øst for Mallorca i nøjagtig samme klimabælte. Ikke mindst med tanke på, at Sardinien har strande af en kvalitet, der kan matche det bedste i Middelhavet.

Vi har taget ophold i San Teodoro, en af det nordlige Sardiniens kystnære småbyer. Herfra er der adgang til en lang række strande af allerhøjeste karat, både hvad angår beliggenhed og kvalitet. La Cinta er en af dem - en kilometerlang hvid sandstrand, der naturligvis i weekender er godt fyldt. Desuden er der i nærheden en række små bugter og vige som Cala Bradinchi, Cala Suaraccia og Coda Cavallo, der ligesom La Cinta består af kridhvidt, fintkornet sand ud til det grønlige og blå hav.

Kort sagt: På disse kanter finder vi et azurblåt hav, der samtidig er utrolig lækkert at bade i og måske Middelhavets reneste, fordi der ikke er storbyer eller større vandveje i nærheden.

Hos Angela og Giovanni
San Teodoro har feriehuse til udlejning, men de fleste er privatejede italienske boliger. San Teodoro er en lille by uden turistkarakter med et gammelt centrum, hvor der er bilforbud fra otte aften til seks morgen. Der er forretninger, restauranter, små supermarkeder, kunstbutikker, og hvad der ellers hører sig til. Men ingen fastfood-restauranter og heller ingen af masseturismens øvrige attributter.

Derfor er der også en påfaldende mangel på krimskrams og billige souvenirer. Prisniveauet er ikke opskruet. En pizza koster omkring 40-50 kr. på restaurant, og en halv liter af husets vin fås for omkring 30 kr. Fiskeretter står i ca. 90 kr.

Det typiske for de sardiske byer er deres arkitektur. Latinsk i byggestilen og meget ofte malet i matrøde eller helt lyserøde farver. Det er almindelige mennesker, der bor i denne by, og tempoet er lavt.

Vi bor hos Angela og Giovanni, der har tre små rækkehuslejligheder til leje lige uden for bygrænsen, hvor bjælderne fra de nærmest græssende får på markerne i nærheden blander sig med vindens leg i træernes blade. Der er terrasse i forbindelse med boligen og direkte adgang til en græsplæne, der afslutter en stor frugthave med æble-, pære-, blomme-, fersken- og citrustræer.

Vi har Bed & Breakfast, og til morgenmad smager vi det lokale brød samt hjemmelavet honning og et utal af marmelader, som vor italienske ”mama” kyndigt og myndigt tager sig af. Det er nærmest familiært, og det bliver ikke ringere af, at italienere holder meget af børn, hvilket vore to mindste tydeligt får at mærke. Husets lille, søde hund, Mystero, passer også fint ind i billedet af den italienske ”famiglia”.

Frokosten indtager vi hjemme. Der indgår bl.a. ciabattabrød og den kendte pecorino-ost lavet af fåremælk. Dertil kommer lufttørret prosciutto-skinke krydret med Sardiniens egne og absolut velsmagende Vermentino-hvidvin. Det er bare luksus.

Vild natur, vild luksus
Sardinien er på størrelse med Sicilien og hører dermed til Middelhavets største øer. Der er en enkelt nord-sydgående motorvej, mens resten er småveje, så vi må vælge udflugtsruter efter tid. Det er oplagt at køre nordpå forbi lufthavnsbyen Olbia og op til Costa Smeralda, ”Smaragdkysten”, i øens nordøstligste hjørne. Vejen går i bakket terræn, stedvist med hårnålesving og ofte med en fantastisk udsigt til forrevne klippekyster, småøer og perlehvide bugter ud til det smukke hav.

Byggestilen er speciel, fordi det meste er nyanlagt. Hvad der for 40 år siden var øde kyststrækninger, er i dag flere steder forvandlet til små luksusbyer i pikant og rustik middelhavsarkitektur. I 1962 stiftedes et selskab til udbygning af områdets turistmuligheder, og for byggestilens vedkommende skulle materialerne være traditionelle, dvs. bestå af grus og sten fra lokalområdet, runde teglsten samt mursten. I løbet af et par årtier fik man forvandlet det nordlige Sardinien til et af de mest eksklusive feriesteder i Middelhavet.

Et sådant sted er Porto Cervo, hvis svage afglans er franske Antibes eller sydspanske Puerto Banus. Ikke at der er flere dyre sejlbåde og overdådige småfærger i form af luksusmotorbåde her i forhold til de franske og spanske rigmandsparadiser, men snarere, at det lille Porto Cervo har beholdt sin eksklusivitet. Knalddyre modeforretninger ligger indlejret i den smukke bebyggelse, der kryber op ad en bakkeskråning, hvilket gør det vanskeligt at finde parkering for udefrakommende.

Til Porto Cervo kommer bl.a. de rigeste russere, deriblandt mangemilliardæren Roman Abramovitj, der ofte lægger vejen forbi. Byen er også et foretrukkent mål for russiske turister.

Et fantastisk måltid
Det er flotte omgivelser, men vi skal videre og tager turen rundt om forbjerget for at komme til stranden. På vejene sælges de berømte lokale oste. En cirkelrund ost på et kilo koster omkring 280 kr. Der sælges også myrty, Sardiniens både søde og stærke likør.

Fra Palau er der udsigt til Maddalena-øhavet, der består af syv forrevne øer, der nu er delvis fredede med hensyn til turistudfoldelse. Der er mange bådforbindelser mellem øerne, som er rigt forsynede med småveje og vandrestier.

Hvad er et ophold i Italien uden at spise godt? Naturligvis er der meget pizza og pasta på det italienske spisekort, men skal man prøve det ypperste, skal man gøre som italienerne, når de forkæler sig selv. Vi spørger vores værtspar, som ringer og reserverer bord på en restaurant, som vi sjældent skal glemme.

Giovanni viser vej på sin motorcykel. Lidt uden for byen ophører asfalten, og han fortæller, at vi bare skal følge jordvejen. Det gør vi så over stok og sten op i bakkelandskabet, og ca. to km fremme - med fint udsyn over landskabet - ligger en taverna. Vi er fremme ved ottetiden, og blot en halv time senere er alle pladser fyldt.

Her serveres en menu bestående af faste retter. Først bliver en liter af husets rødvin sat ved hvert bord, og så går det slag i slag de næste timer:

Først oliven med grillede auberginer og grøntsager. Dernæst to slags lufttørret skinke og røget pølse. Så en lille ret med syltede grøntsager efterfulgt af pecorino og andre oste. Brødet hedder carcasao, typisk sardisk brød bagt som en meget tynd pandekage. Så er det tid til pasta i form af ravioli fyldt med ricotta-ost sammen med malloredus, der ligner melboller.

Derefter brød bagt sammen med flydende ost som indledning til hovedretten, der er kalvekød i bittesmå stykker plus tomater og frisk gulerod i myrteblade, og endelig med kaffe og grappa eller myrty-likør og frugt.

Regningen for måltidet er fast for to voksne og to børn, nemlig 86 euro, ca. 645 kr. Alt var omhyggeligt tilberedt, særdeles godt afpasset og meget velsmagende. Det eneste problem: Vi kunne sagtens have spist dette måltid over to dage.



Sardinien

Rejsen dertil
Flere danske rejsebureauer arrangerer rejser til Sardinien, bl.a. Star Tour, FDM Travel og Kipling Travel. På egen hånd kan man f.eks. flyve med

Air One via Rom.

Ophold
Bed & Breakfast på Sardinien kan bestilles

via www.bed-and-breakfast-in-italy.com.

Angela, som nævnes i artiklen, bestyrerudlejningslejligheder fra denne adresse:

B&B Casetta Rosada

Via Rinaggiu 5

San Teodoro

Tlf. +349 326 31 65

Man skal - bortset fra få charterbureauer - via f.eks. Berlin eller Rom for at kommedertil.

De lokales engelskkundskaber erdårlige.

Kontakt til feriehuse/lejligheder foregår kun via internettet.

Stille og roligt med afslappetatmosfære.

Fantastiske strande i form af badebugter og vige med det smukkeste vand.

Ingen turistkolonier. Man føler sig som individuelrejsende.

Nyhed: Pris er afgørende for backpackere

20-07-2010: Prisen for hotellet er vigtigst for backpackere. Her er de bedste backpacker-hoteller. Læs artikel

Anmeldelse: Italiensk for viderekomne

20-10-2009: Genova er med sine 600.000 indbyggere en af de større byer i Italien. Alligevel er der ikke ret mange danske turister i byen. Det er en fejl, for byen har masser at byde på. Læs artikel

Nyhed: Gardasøen og Harzen topper

15-06-2009: De klassiske rejsemål oplever en renæssance. De er nemme at nå i bil fra Danmark og kan efter år med store investeringer byde på kvalitative oplevelser for hele familien. Læs artikel

Guide: Verdens bedst beliggende hoteller

09-05-2009: Stort amerikansk tidsskrift kårer verdens 20 bedst beliggende hoteller - se, hvor de ligger, og hvad det koster. Læs artikel

Guide til landlig hygge i Emilia Romagna

29-01-2012: Emilia Romagna-regionen i Italien er rig på landlig hygge, mad af høj klasse - og drama. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...