Find mere om:
Den Tyske Riviera | rejser.guide.dk

Den Tyske Riviera

Ordet riviera er ikke kun noget, man skal associere med det franske. For vi har også en riviera lige i baghaven: Den Tyske Riviera, der med en kystlinje på 260 km, med sine charmerende strandlandsbyer, sine flettede strandsofaer og 2.000 årlige soltimer sagtens kan hamle op med sin franske storebror.

De ligner lækre bismarcksklumper, som de står der i deres stribede betræk og lokker livsnydende og solhungrende strandgæster til. De kan drejes rundt, så man ikke bliver snydt for solen. De kan lukkes til, hvis det blæser for meget, og de kan låses af for natten.

rejsertysk.JPG

På den fire kilometer lange strand i byen Kühlungsborn står der hele 1.800 af dem. De hedder strandkörbe, og er en lækker form for strandsofaer. De har pyntet Den Tyske Rivieras kyst siden slutningen af 1800-tallet, og det ser ikke ud til, at de går af mode foreløbig. Og det forstår man godt.

Det er en fornem fornemmelse at slappe af i en strandkörbe. Man føler, man sidder i læ i sin private udestue direkte på stranden. Med perfekt udsigt over vandet. Det er noget af det, der giver lidt af riviera-følelsen. En følelse, der lever videre på den lange strandpromenade.

Palæer som hoteller

Strandpromenaden, der forbinder Øst- og Vestkühlungsborn er lang, lækker og lokkende, fordi man på den fire kilometer lange strækning både kommer forbi naturområder, krigsbunkere og hyggelige, udendørs amfiteatre, hvor der tit bliver holdt koncerter. Cafeerne og restauranterne er koncentreret i hver ende af promenaden, men hvis man bliver lækkersulten mellem øst og vest, er der også et par cafeer at vælge imellem.

Parallelt med promenaden ligger en smuk og frodig allé med store, hvide palæer langs. Mange af palæerne er lavet om til charmerende badehoteller, og bygningerne er alle over 115 år gamle.

Hvis de kunne tale, havde de fortalt historier om krige, om politiske opdelinger, og om de hertuger og hertuginder, de har været værter for.

En af de bygninger, der nok ville kræve meget taletid, er byens gamle hospital, der i 2011 fik den store renoveringstur og endte som luksusbadehotellet Upstalsboom Hotelresidenz og spa.

Det, der gør Den Tyske Riviera charmerende, er netop disse gamle palæer, som turister kan bo i og på den måde smelte ind i strandbyens hverdagsbillede.

Men der er endnu ikke mange udenlandske turister, der har opdaget Den Tyske Riviera. Derfor er der rig mulighed for at opleve, hvordan de tyske turister holder ferie. På de kanter er det mest tyske erhvervsfolk fra storbyerne, par og familier, der er de største gæstegrupper.

B972024192Z.1_20150702184402_000+GHKMBN9U.2-0.jpg

Der er forskellige livsstile i byen. Enten kan man bo i Vestkühlungsborn, der er Tysklands svar på Skagen med charmende, gule huse, afslappet stemning på de små stræder og strandferiestemning på den brede promenade. Alt sammen med udsigt til de farvede strandkörbe.

Eller man kan vælge den østlige del af byen, hvor der er langt flere mennesker, cafeer, hoteller og restauranter. Og hvor rivierastemningen er af den slags, som skal nydes fra de store, pufpuder på kajens cafeer.

Mellem de to bydele kører der et lille såkaldt ”tog,” Bäder Express som i virkeligheden mest er en bus, af den logiske grund, at den kører på hjul. Man skal dog ikke gå glip af en helt speciel tog-oplevelse ved rivieraen. Nemlig togturen med Molli.

Molli, din gamle charmør

Damplokomotivet, der flirter med skinnerne, skaber en helt særlig meditativ lyd. Det kører på den slags skinner, der omhyggeligt er lagt på gamle brosten. Den slags brosten, der fortæller århundredes historier. Historier om dengang i 1886, hvor lokomotivet ved navn Molli kørte for første gang. Historier om kejsere, historier om eventyrlige slotte, om badehoteller langs kysten, om det historiske kloster, og om selve den tyske historie.

Man føler, man er trådt to århundreder tilbage i tiden, men nej. Lokomotivet Molli holder sig stadig ung og aktiv på samme strækning mellem Bad Doberan og Kühlungsborn. Ligesom attraktionerne langs ruten også gør.

Molli damper gennem skove og langs marker for så at stoppe på de helt rigtige adresser. Nemlig de øvrige charmerende badebyer langs kysten. Da det nærmer sig endestationen i Bad Doberan, tøffer det ind gennem den brostensbelagte ferieby meget tæt forbi folks vinduer.

B972024192Z.1_20150702184402_000+GHKMBN8K.2-0.jpg

Molli er som sagt en ældre kvinde med trævægge, læderstole, to restauranter fra henholdsvis 1914 og 1927 og åbne jernplatforme, hvor man skal kigge sig for, når man skal over i næste kupé.

Molli er ikke bare en turistattraktion, selv om toget er meget populært blandt turister. Molli er også et transportmiddel, som de lokale selv benytter sig af. Det tager det gamle tog omkring 45 minutter at køre hele strækningen, og der bliver hverken sparet på båthornet eller på dampudslippet, der gør det lidt svært at holde vinduerne åbne for frisk luft. Det skyldes, at dampmotorerne er fra 1932, men det gør stadig et godt stykke arbejde, og Molli er blevet en del af Den Tyske Riviera. Eller nok mest omvendt, da områdets turistnavn er noget yngre end Molli.

Domkirken med det hele

Ud over at være hjem for Mollis endestation, er Bad Doberan også hjem for den interessante domkirke fra 1171. Domkirken er i løbet af alle årene blevet skånet for tyverier, brande osv. Det gør, at ingen anden klosterkirke i Europa har et lige så godt bevaret inventar som den i Bad Doberan. Det er her, det ældste fløjalter i kunsthistorien står, og det er her, den danske Dronning Margrethe Sambirias grav ligger.

Der er ingen malerier i klostret, men alle leder og kanter af bygningen er dekoreret med kunstværker, der inspirerer selv en ikke religionsinteresseret besøgende.

Det kæmpemæssige korsalter er det mest iøjefaldende indslag med sine store, grønne vinblade, der skinner, som var de først blevet færdiggjort for en time siden. Men alteret er fra 1368, og vores guide beskriver det som det mest monumentale værk af sin art i Europa.

Domkirken i Bad Doberan har haft stor betydning for kulturen og den økonomiske udvikling i Tyskland, og i dag står den stadig og stråler. I storslåede grønne omgivelser og omringet af den gamle bymur. Få meter fra Mollis togskinner.

rejser.JPG

Grand Hotel – et helende sted

Molli stopper også i skoven i Heiligendamm. Ved det storslåede Grand Hotel, som gør sig fortjent til sit navn, og som i den grad bidrager til riviera-stemningen. Storslåede hvide palæer, matchende strandkörbe, lækre værelser, veltrimmede græsplæner, og en lang historie med tsaren og andre royale som stamgæster.

I 1793 badede hertugen af Mecklenburg-Schwerin i den ”hellige dam” Heiligendamm, fordi hans læge havde anbefalet ham det. Efter den badetur blev Tysklands første sundhedskysthotel født. Lægen havde nemlig fundet ud af, at området omkring Heiligendamm havde en helende effekt på kroppen.

Det var og er stadig den unikke kombination af saltvand blandet med fugtig og støvfri luft, mindre temperaturudsving, den frodige skov og fraværet af ebbe og flod, der gjorde udslaget.

Lige siden har Grand Hotel promoveret sig som wellness-hotel, hvor de velhavende elsker at komme. Det mægtige hotel var også vært for G8-topmødet i 2007, hvor verdens mest magtfulde statshoveder var samlet på den smukke adresse på Den Tyske Riviera.

Og hvis man stadig ikke helt forstår, hvorfor man nu kalder Tysklands nordkyst for Den Tyske Riviera, må man spørge en, der ved det. Betegnelsen er kommet for at blive, siger formanden for Den Tyske Rivieras forening, Albrecht Kurbjuhn:

»I begyndelsen var de lokale skeptiske over for riviera-navnet, fordi de hellere ville holde fast i de gamle traditioner. Men navnet sælger, og det passer til området, fordi vi både har turkis vand og tropisk, afslappet stemning. Og idet 80 procent af hotellerne har åbent 350 dage om året, er der altid feriestemning.«

Det med de lavere temperaturer i forhold til de franske breddegrader, ser Albrecht Kurbjuhn ikke så alvorligt på:

»Det er naturligvis varmere sydpå, men vi har haft nogle rigtig varme somre. Og andre steder ser man kun solopgang over havet. Her på Den Tyske Riviera har vi både solopgang og solnedgang over havet.«

resjer1.JPG

rejser2.JPG

Rejsen dertil

  • Det er belejligt at have bilen med. Hvis du kommer fra Sjælland, kan du tage bilen med om bord på færgen fra Gedser.
  • Der er også togforbindelser fra Danmark til Bad Doberan, Rostock og Wismar.
  • Jyllands-Posten var inviteret til Nordtyskland af Tysk Turist Information.

3 råd til rejsen

  • Prøv en omgang klatring i trætoppene. Klatreparken, Kletterwald i Kühlungsborn har klatrebaner til både børn og voksne.
    www.kletterwald-kuehlungsborn.de
  • Når du er ved Den Tyske Riviera, skal du smage havtorn, som vokser vildt i området. Havtorn kan bruges både i mad, som medicin og i creme. Kør forbi byen Schwerin syd for Den Tyske Riviera og besøg byens store slot, der ligger eventyrligt på sin egen ø.

Bo lækkert på

Om Den Tyske Riviera

Området ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern og består af byerne: Bad Doberan, Kühlungborn, Heiligendamm, Warnëmunde, Rostock og Weismar. Læs mere om området her.

Nyhed: I Hitlers badevand

07-10-2009: De østtyske badehoteller kæmper for at genvinde fortidens rolle som de rige og kendtes foretrukne legeplads, bl.a. ved at udstyre luksuriøse kurbadehoteller med store spaafdelinger. Læs artikel

Guide til Tropical Islands i Krausnick syd for Berlin

07-11-2015: Er man syg efter palmer og tropevarme i denne råkolde tid, men ikke vild med prisen på flybilletten til fjerne himmelstrøg? Så er der råd for sagen syd for Berlin, for her ligger snyde-troperne. Læs artikel

Guide: Flodluksus på Donau i historiske omgivelser

26-08-2014: Donaus 2.857 km kyst er spækket med historiske kolosser, antikke byer og minder om verdensberømte komponister. Langs floden lever Europas fortid i bedste velgående og minder om tidligere århundreders bedrifter – i skarp kontrast til luksuslivet om bord på de moderne krydstogtskibe. Læs artikel

Anmeldelse: Tennis og spa i Båstad

28-10-2009: Vi tog på en afslappende spa-weekend i den lille svenske kurbadeby Båstad nord for Helsingborg. Læs artikel

Guide til kultur og shopping i hansestaden Bremen

21-06-2016: Trods 1200 år på bagen er hansestaden Bremen ved Weser-floden en sprællevende by, der frister med et mix af historie, ny og gammel kultur, gastronomi, vin og events. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...