Find mere om:
Guide til seks smukke destinationer til.. | rejser.guide.dk

Guide til seks smukke destinationer til dykkerferien

Overvejer du at opleve dit næste rejsemål fra havets dybder? Se her, hvordan du kommer i gang med at udforske koralrev og marineliv.

Få meter fra strandkanten ligger der en forunderlig og farvestrålende verden, som du ikke bør snyde dig selv for på din næste badeferie.

Dykning vækker de samme følelser af indre ro og samhørighed med naturen som en gåtur i skoven, fortæller fritidsdykker og redaktør for magasinet Dyk, Sune Dadda Karma Harms.

- Jeg føler mig hjemme under vandet. Og samtidig er der noget meditativt over det. Når jeg dykker på eksotiske steder med god sigtbarhed, får jeg naturen ind i mig og føler en forbundethed med Moder Jord. Det fylder mig op med god energi, fortæller han.

Den hurtigste og billigste vej til verden under havets overflade er at tage et PADI- eller SSI-certifikat, som er verdens to mest udbredte systemer inden for fritidsdykning. Zen i Zanzibar

De to dykkerskoler har henholdsvis 6200 og 2500 autoriserede centre over de meste af verden. Og et begynderkursus koster typisk fra 2.500 til 4.500 kroner for en til to dage med teori og tre dage med dykning.

- Kurserne starter med en teoretisk del, hvor du lærer om teknik og sikkerhed som for eksempel fysiske forhold og kommunikation under vandet. Derefter kommer man en tur i en swimming pool med udstyret, hvorefter den står på dyk ude på havet i de sidste dage, fortæller Sune Dadda Karma Harms.

Vil man spare tid på rejsen, kan det være en fordel at tage teoridelen hjemme i Danmark, så man ikke skal bruge feriedage i et klasselokale, tilføjer han.

Er man i tvivl om, hvorvidt helbredet er egnet til dykning, bør man tage en tur forbi sin praktiserende læge inden ferien.

- Man skal have grønt lys fra sin læge, hvis man tager medicin, er blevet opereret for nylig eller har fået et blackout, siger Sune Dadda Karma Harms.

Når dykkerkurset er overstået, er det relativt billigt at udforske skibsvrag, koralrev og dyreliv på de fleste feriedestinationer, siger han. Oplev Borneo til lands, vands og i luften

En dag med to dyk kan som regel fås til en pris på 300 til 400 kroner.

Her er Sune Dadda Karma Harms anbefalinger til seks destinationer, hvor det er oplagt at dykke.

1) Thailand

Øerne Koh Tao og Similan Islands henholdsvis øst og vest for fastlandet er mine favoritter i Thailand. Her får du fantastiske koralrev, farvestrålende fisk, skildpadder, hajer og af til en mulighed for at opleve verdens største fisk, hvalhajen, på rejse gennem vandene. Det er samtidig nogle af de billigste steder at dykke, hvilket især har betydning for unge rygsækrejsende.

2) Egypten

- Ved Det Røde Hav får du nok allermest for pengene. I øjeblikket er der meget stille i turistområder som Sharm el Sheikh og Hurghada. Men det er måske de nemmeste steder i verden at få et fabelagtigt dyk. Farverne under vandet er uovertrufne. Og jeg har haft kæmpe oplevelser med skildpadder, blæksprutter og hajer. Samtidig er de lokale enormt servicemindede og tager gerne familien med til steder, hvor de kan snorkle. Jeg har også fået langt bedre mad ombord på dykkerbådene end på all inclusive-hotellet.

3) Malta

- Middelhavets dykkermekka. Jeg var der for to måneder siden, og der er masser af maritimt liv. Men særligt vragdykningen er spændende. Maltas regering støtter kraftigt dykkerbranchen. Og det betyder, at der sunket mange skibe til dykkerformål. Og det tiltrækker også en masse dyreliv.

På vragene hænger hvide klaser af blæksprutteæg, og så er kontrasten mellem det grønne søgræs og den grå sandbund fantastisk.

Malta er mindre end Bornholm, så hvis vinden gør dykningen dårlig på den ene side, kører du bare over på den anden side. Faktisk består Malta af syv øer, hvoraf de tre er beboet.

Og på Gozo kan man opleve den gamle by, hvor en del af fantasy-serien Game of Thrones blev optaget. Malta er fantastisk for dykkere på alle niveauer. Men hvis du kan komme ned i 40 meters dybde er der nogle særligt spændende vrag.

4) Mexico

Mexico er kendt for avanceret dykning og i særlig grad for huledykning. Men der er også de her fantastiske paradisstrande med koralrev og masser af dyreliv.

Varmen gør det lettere og behageligt at dykke, fordi man ikke skal have så meget dragt på. Og så er vandet enormt klart. Mange vælger også at tage deres dykkercertifikat i nabolandet Belize, der er kendt for verdensklasse-dykning.

5) Maldiverne

En klassiker, hvor du ofte får set store fisk som djævlerokker og hvalhajer. Samtidig er øerne ekstremt smukke og uspolerede. Men det er som rejsemål også noget dyrere og mere eksklusivt end de andre steder, jeg nævner. Her kommer du nok ikke på dykkerrejse for under 15.000 kroner.

På den måde er Egypten og Malta meget billigere og mere tilgængelige.

Men Maliverne er også supergodt til familien. Her bliver man ikke overfaldet af gadesælgere.

6) Kroatien

Et land, der er blomstret op som turistmål for rigtig mange mennesker. Du kan jo sagtens køre dertil og campere. Færre ved måske, at der også er meget spændende dykning. Du får ikke koraloplevelser og dyreliv i samme grad som mange andre steder. Men det er et lækkert hav med rigtig god sigtbarhed.

De har mange klippeformationer under vandet, hvilket betyder, at der også er en masse vragt, der er sunket naturligt. Det er billigt at dykke i Kroatien. Og der ligger masser af dykkercentre langs kysten, som campingpladserne samarbejder med.

Læs om danskeren, som er blevet en legende i dykning. De kalder ham ”The Ultimate Superhuman”:

I dybet er der et rum, hvor man ellers aldrig kommer

/ritzau/FOKUS

Nyhed: Her er badevandet fint

23-05-2012: Vandet på EU's feriemål har det godt. Selv sø i London er en svømmetur værdig. Læs artikel

Guide til dykkerferie ved Rødehavet

13-10-2012: Koralrevene omkring Marsa Alam i Rødehavet er et jomfrueligt dykkerparadis. Her kan man på tæt hold studere revets fisk, korallernes fantastiske former og samtidig møde havskildpadder og delfiner. Læs artikel

Guide: Her er faldgruberne på rejsen

16-04-2009: Pas på, når du rejser ud. Din adfærd og handlinger risikerer at støde ind i ferielandets love og i værste fald sende dig i fængsel. Læs artikel

Guide til lystfiskeri og naturoplevelser

08-04-2016: Lystfiskeri giver rejsen formål og store naturoplevelser. Se ekspertens tip til syv let tilgængelige steder med pæne chancer for fangst. Læs artikel

Guide: Verdens fem flotteste feriestrande

09-10-2014: Vinteren og de kolde dage kommer tættere og tættere på. Det er derfor fristende at drømme sig væk til varmere himmelstrøg, hvide sandstrande og turkisblåt hav på den anden side af jordkloden. Og her fem strande, der helt sikkert kan lokke dig endnu mere. Strandene er nemlig blevet kåret som verdens bedste af National Geographic. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...