Find mere om:
Guide til Maldiverne i Det Indiske Ocean | rejser.guide.dk

Grønt paradis i Det Indiske Ocean

At komme til Maldiverne er som at træde ind i et postkort med frodige, grønne palmeøer omgivet af krystalklart vand. Men de fysiske omgivelser er ikke alene om at være grønne – her er bæredygtighed nemlig afgørende for øernes beboere.

Koralrev ligger tilfældigt spredt ud over det turkisblå ocean og dukker op som lyse pletter med ujævne former. Selv om flyveturen har været lang, fanger synet af hvert enkelt rev opmærksomheden, og holder de tunge øjenlåg oppe.

Her, syd for Indien, vest for Sri Lanka og lige midt i det Indiske Ocean ligger en lille postkortegnet gruppe af smalle, aflange øer. Maldiverne består af omkring 1.200 øer, som alle skiller sig ud fra hinanden, men hvor fællesnævneren er bananpalmer, bådture og bæredygtighed.

Maldiverne er det lavest beliggende land i verden i forhold til havoverfladen, og oceanet er allestedsnærværende, når man bevæger sig rundt på de smalle øer. Derfor frygter de lokale med rette, at deres lille ørige vil blive oversvømmet og forvinde, hvis ikke vi passer bedre på klimaet.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GV7FUOQC.1-0.jpg

På Maldiverne markerer man stadig "Tsunami Day" den 26. december, hvor det lille ørige og naboerne i Det Indiske Ocean blev ramt for 10 år siden, for tsunamien lagde ikke bare en væsentlig dæmper på antallet af turister de følgende år, den enorme flodbølge satte dybe spor i den maldiviske identitet.

Det var en alvorlig reminder om at passe på naturen, som omgiver de små øer, hvor turisme og bæredygtighed uløseligt hænger sammen, for hvis man ødelægger koralrevet, forsvinder turisterne også.

Grøn tankegang

Det siges, at Maldiverne er væk, når vi rammer det nye århundrede, hvis udviklingen fortsætter som nu, og verdenshavene stiger i samme tempo. Helt så dramatisk ender det nok ikke, mener direktøren for Sun Island Resort & Spa, Abdulla Mausoom, men nogle af de mange øer vil uden tvivl blive slugt af vandmasserne. Beliggenheden er på naturens præmisser, og det har plantet en grøn og bæredygtig indstilling i de lokale.

Det andet Maldiverne

Sun Island er den største ø, og ligesom de andre øer huser den bare ét resort. Det betyder, at de større øer har større resorter, flere mennesker og dermed også flere aktiviteter. Jetski, hajfodring og dykning står på programmet for mange, der vælger at bruge deres feriedage på en af Maldivernes større øer.

Søger man i stedet absolut fred og ro, kan man finde det på nogle af de mindre øer, hvor det primært er forelskede par, der nyder isolationen. På den måde har Maldiverne potentiale til at blive det nye Thailand – eksotisk, men dog forholdsvis tilgængeligt.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GK4FV3SJ.2-0.jpg

På Sun Island finder man hjemmedyrkede grøntsager, pluk-selv-salatbar, møbelværksted og egen strømforsyning. Her er der nemlig et ønske om at være selvforsynende og belaste miljøet mindst muligt. Resortet tilbyder en ”Bag facaden-tur," hvor man kan få et indblik i de mekanismer og rutiner, der ligger bag at drive et resort, og man kan bl.a. komme med ind at se, hvordan der laves strøm til øen.

Oplev det uspolerede Sri Lanka

»Før var folk ikke bevidste om miljøet, vi havde ikke engang et ord for det – men det har vi nu. Min generation er mere bevidst om miljøet end den forrige, og den nye generation er meget miljøbevidst,« fortæller resort-direktøren Abdulla Mausoom, der også er tidligere miljøminister på Maldiverne, som bl.a. har sat fokus på problemet ved i 2009 at afholde et regeringsmøde under vand for at gøre opmærksom på truslen fra den globale opvarmning. De gennemførte mødet på bunden af en pool iført dykkerdragter, og det gav massiv international opmærksomhed på problemstillingen.

Vilde hvalhajer

Som på flere af de store øer er bådture og hajfodring som sagt også på programmet her på Sun Island. For dem, der tør. Og det gør vi.

Det gynger, og vandet sprøjter omkring motorbåden. Spændingen er så småt begyndt at melde sig, som vi forlader Sun Islands kyst, og båden nærmer sig det dybe vand. Det er herude, dagens attraktion, hvalhajen, holder til. Det er det eneste sted, hvor den lever året rundt.

»Der er 50 pct. chance for at se hvalhajen herude, og vi gør vores allerbedste for, at det lykkes,« fortæller vores ene maldiviske guide på turen.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GV7FUOPN.2-0.jpg

To unge fyre med sorte krøller viser på en planche, hvordan man skal forholde sig til hvalhajen, hvis vi er så heldige at støde på den. Hold fire meters afstand og lad være med at klappe den, lyder formaningen. Begge dele virker umiddelbart åbenlyst, når navnet ender på haj, så der er ingen indvendinger.

Hvalhajen er mere hval end haj, og den er planteæder. Men den ligner sine mere farlige fætre, og man skal ikke provokere den. De erfarne guider standser båden. Med snorkelmasker og svømmefødder på plads kan vi hoppe ud fra siden af båden og direkte ned i det krystalklare Indiske Ocean.

»Kig lige ned,« lyder det hurtigt.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GV7FUONU.1-0.jpg

Og ganske rigtigt. Lige under os svømmer en fem meter lang krabat helt i sin egen verden og uden at værdige de ivrige snorkelmasker et blik. Det første sug i maven lægger sig hurtigt. Det er umuligt ikke at blive fascineret af hvalhajen, der roligt svømmer videre, mens turister i badetøj ligger med hovedet helt begravet i oceanet og kigger på den.

Farlige strande: Her lurer hajer og giftige gopler

»It's here! Hurry hurry hurry,« lyder et utålmodigt råb fra en anden båd, der også har spottet hvalhajen.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GV7FUOQN.2-0.png

På 10 sekunder er omkring 20 asiatiske turister sprunget i vandet for at få et glimt af den svømmende attraktion. Der går ikke længe, før vi alle sammen har mistet den af syne, men vi har bestemt ikke glemt den kildende følelse i maven. Vi vender masken mod de små speedbåde igen og kravler op for at tømme svømmefødderne for vand.

Henrivende Hawaii

Der er ikke garanti for at se den vilde hvalhaj på snorkelturene, men Maldivernes koralrev er i sig selv et kig værd og der er i hvert fald garanti for at støde på de mange farverige fiskestimer, de er faktisk ikke til at komme udenom, bare man bader i vandkanten.

Men det er ikke nødvendigt at finde badetøj, snorkel eller dykkermaske frem for at få fornøjelsen af det vilde dyreliv i vandet.

B971560176Z.1_20141006172845_000+GV7FUONN.1-0.jpg

Om aftenen er der både haj- og rokkefodringer, man kan deltage i. Særligt rokkefodringen er en sjov aktivitet for børnefamilier, for man stikker selv fingrene ned i en spand med fiskeaffald, og så er man klar til at fodre de mange rokker, der cirkulerer rundt ved vandkanten. De ved, det er spisetid. Folk står på rad og række i ankeldybt vand og fodrer de flade rokker, og det er ikke noget problem at stryge de brede, flade fisk over ryggen og mærke deres glatte overflade. Så længe man holder sig fra halen, der kan være farlig. Hvin og latter blander sig, når rokkerne kommer lidt for tæt på eller pludselig skifter kurs, når de får færten af nyt foder.

Velfortjent hvilepuls

På Maldiverne er afslapning prioriteret højt. Hængekøjer dingler fra palmerne, og lækre spasteder lokker med parmassage eller indiske ayurvedabehandlinger med olie. Man kan også risikere at støde på den kolde drik noni, der kaldes "miraklet fra Sun Island”. Den er efter sigende hamrende sund og god for immunforsvaret, men desværre smager det også sådan – ganske forfærdeligt. Smag det for oplevelsens og ikke for nydelsens skyld, og så er der forhåbentlig udsigt til at strutte af sundhed efterfølgende.

En massage kan derimod klart anbefales oven på den lange, stillesiddende flyvetur. Da først den venlige massør havde fået sat gang i blodomløbet, fandt anklerne tilbage til deres normale størrelse, og skuldrene faldt ned. En ideel måde at finde feriestemningen fra start. Der er mulighed for parmassage og jacuzzi i de asiatisk udseende spacentre, hvor smalle stenstier leder hen til de private massageområder.

Her er de smukkeste postkort-strande

Dagene flyver, når man har vigtige ting at tage sig af og beslutninger, der skal træffes – det gælder jo ikke blot, hvor vi skal spise og om der er tid til en is før maden, men også hvilken cocktail der skal drikkes i loungeområdet.

På Maldiverne føles gråvejrs-Danmark om muligt endnu længere væk end de over 8.000 kilometer, der er i fugleflugt. Den afslappede mañana-stemning finder man til gengæld også, når man skal sætte kursen hjemad igen. Tidspunktet for flyet tilbage til Male fra ferieøen får man nemlig først dagen før, og man kan spørge nok så mange gange i receptionen. Resortet samler nemlig gæsterne sammen i grupper, når de sender flyene af sted, og derfor er det ikke afgjort før dagen før. Men alle kommer med det lille indenrigsfly, og kan sætte sig ind i de større maskiner, der skal fragte os fra en fjern verdensdel og tilbage til en mere velkendt.

Fire råd til rejsen

 • Smag fiskene rød eller hvid snapper, som kun findes i Det Indiske Ocean.
 • Man skal ikke drikke vandet, men til gengæld skal man ikke være bekymret for, at eks. frugten er skyllet i det vand – sådan som det kan være tilfældet i f.eks. Egypten.
 • Husk solcremen, for uv-indekset er meget højt. Gerne faktor 30.
 • Vær bevidste om jeres egne forventninger, når I vælger, hvilken ø I skal bo på. Der er stor forskel på, om man kan dykke lige ud fra kysten eller om der er badeegnet. Det afhænger af, om øen er rund eller aflang, fordi koralrevet så er forskelligt.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Paradis på vand

 • En ø som den lille Holiday Island kunne nok lige så godt hedde Honeymoon Island. Øen er bare 700 meter lang og 200 meter bred, og her er rigelig ro til at se hinanden dybt i øjnene. Øen er dog ikke mere isoleret, end at der sejler en gratis shuttlebåd frem og tilbage til den større Sun Island, og man kan frit benytte eksempelvis de pools, der er på Sun Island.
 • Det resort, der fylder Sun Island, er ejet af en lokal fra Maldiverne, som også ejer den lokale lufthavn. Den romantiske ferie kan nå helt nye højder her i Det Indiske Ocean, hvor det er muligt at leje sin egen ø for en nat. Der er bare den ene hytte, og maden bliver bragt ud med båd.

Råd til rejsen

 • Smag fiskene rød eller hvid snapper, som kun findes i Det Indiske Ocean.
 • Man skal ikke drikke vandet, men til gengæld skal man ikke være bekymret for, at eks. frugten er skyllet i det vand – sådan som det kan være tilfældet i f.eks. Egypten.
 • Husk solcremen, for uv-indekset er meget højt. Gerne faktor 30.
 • Vær bevidste om jeres egne forventninger, når I vælger, hvilken ø I skal bo på. Der er stor forskel på, om man kan dykke lige ud fra kysten eller om der er badeegnet. Det afhænger af, om øen er rund eller aflang, fordi koralrevet så er forskelligt.

Rejsen dertil

B971560176Z.1_20141006172845_000+GNUFUG30.1-0.png

 • Fra januar kan man flyve direkte fra Billund Lufthavn med Jet Time. Rejsen tager omkring 11 timer, og der er et hurtigt stop i Dubai for at tanke.
 • Når flyet er landet, venter der en bådtur for komme til den ø, man har booket sit ophold på. Til Sun Island tager bådturen ca. 10 min.
 • Flyveturen ligger i den tunge ende og er med en eller to mellemlandinger, og det er meget normalt med lange ventetider i lufthavnen, før det næste fly går mod lufthavnen i Male på Maldiverne. Sammenlagt giver det rejsetider på op til 30 timer.
 • Med den nye direkte rute fra Billund, der åbner op til januar, er flyturen skåret betragteligt ned. Ruten er dog stadig så lang, at det kræver et pitstop i Dubai for at tanke flyet op, men der er ikke nogen skift på den nye direkte rute, for som passager bliver man bare siddende i flyet, mens der bliver fyldt brændstof på.

Explorer var inviteret af Primo Tours

Guide: Verdens fem flotteste feriestrande

09-10-2014: Vinteren og de kolde dage kommer tættere og tættere på. Det er derfor fristende at drømme sig væk til varmere himmelstrøg, hvide sandstrande og turkisblåt hav på den anden side af jordkloden. Og her fem strande, der helt sikkert kan lokke dig endnu mere. Strandene er nemlig blevet kåret som verdens bedste af National Geographic. Læs artikel

Guide: 10 destinationer til bryllupsrejsen

08-07-2013: Her får nygifte både romantik, luksus, spænding og afslapning. Læs artikel

Guide: Jeg ku’ lev’ af sushi! På Soneva Fushi!

30-03-2013: Kom med Anders Lund Madsen på udflugt til Jordens fladeste land, hvor selv virkeligheden ikke kan komme ind uden at kende nogen. Læs artikel

Guide til seks smukke destinationer til dykkerferien

06-05-2016: Overvejer du at opleve dit næste rejsemål fra havets dybder? Se her, hvordan du kommer i gang med at udforske koralrev og marineliv. Læs artikel

Guide: Maldiverne er de kendtes skjulested

17-03-2012: Resortet Jumeirah Dhevanafushi sætter ny standard for ekstravagant øferie i luksusklassen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...