Find mere om:
Land, vand, sand og strande af bedste kvalitet | rejser.guide.dk

Land, vand, sand og strande af bedste kvalitet

Rømø er den største i den lange række danske, tyske og nederlandske øer i et af verdens mest unikke vådområder, nemlig Vadehavet. Rømøs landskab og vand-skab er et skatkammer for turismen, fordi den giver basis for så mange aktiviteter for naturelskere, legebørn og vovehalse.

Flere hundrede meter brede og kilometerlange strande på øens vestkyst. Med endeløs, flimrende horisont og vanvittig højt til himlen.

Den salte, friske luft bruner på rekordtid. Ren og uforfalsket natur og for mange uvant at se biler køre og parkere overalt på stranden. En sær sammensætning, men den fungerer, og der er plads til det.

Som regel kan man også sagtens have bilen med ved højvande på Lakolk strand midt på Rømøs vestkyst.

Alligevel er det vigtigt altid at have nøje tjek på, hvor man befinder sig, når man går vadehavstur og nærmest ”går på havbunden”.

Helen Stubkjær Nielsen, naturvejleder på Naturcenter Tønnisgård, guider mange turister på forskellige ture ud i Vadehavet.

»Sandstrandene i Vadehavet kan være svære at læse, og man bør faktisk altid have kompas med. Det er meget nemt at blive forvirret, når man går langt derude på sandet, hvor der skiftevis er flod (højvande) og ebbe (lavvande). Vandet kommer måske nok ind stille og roligt. Men man skal ikke glemme, at der længere inde også kan være nogle indløb, som i sidste ende kan ende med at blokere vejen ind. Ved havgus kan man blive totalt desorienteret.«

Heldigvis sker det kun sjældent, men det er dog hændt, at turister er blevet fanget af højvandet, især ved den lille Mandø nord for Rømø, og må reddes i land. Det eneste rigtige er naturligvis at tage på tur med en lokalkendt guide og naturvejleder. Og der er mange ture at vælge imellem.

»Vi arrangerer mange forskellige vadehavsture, også på den mere rolige, sumpede østside af Rømø. Vi fanger for eksempel rejer og krabber, samler særlige urter, måske til snaps, plukker østers (uden for sommersæsonen) og foretager i det hele taget vand-vandringer. Der er stor interesse for turene, og vadens dynamik er ganske unik. Det ér en helt speciel oplevelse at gå ude i Vadehavet og især på bare fødder, så man kan mærke sandet, sneglene og skallerne. Men selvfølgelig skal man passe på ikke at skære sig,« formaner den erfarne naturvejleder.

Nationalpark

Naturcenter Tønnisgård tilbyder også fugle-, bunker- og hestevognsture, og i det hele taget foregår der mange ting også på stedet, eksempelvis dragebygning, ravslibning og kreative muslinger (!). Her er diverse skiftende udstillinger, foruden en fast udstilling om Rømøs historie, natur og byggeskik.

I den samme gård fra 1873 ligger nu også Nationalpark Sekretariatet, også kaldet Vadehavssekretariatet. Danmark fik for et par år siden sine første officielle nationalparker, og Nationalpark Vadehavet er den største af tre og består af alle regionerne og øerne ved den danske vestkyst fra Blåvandshuk i nord ned over Fanø, Mandø, Rømø og videre over de tyske og nederlandske øer helt til Den Helder, ca. 50 øer, holme og sandbanker i alt. Rent geografisk er Rømø en af de frisiske øer og den største i Vadehavet.

Alligevel måler den kun 17 kilometer i længden og mellem fem og syv km i bredden, men den flade ø og vandet omkring den rummer en vigtig naturskat - med de brede strande mod vest og de op til syv meter høje sandklitter i Lakolk, den roligere østkyst, det åbne landskab mod nord med blandt andet det højeste punkt Høstbjerg på 19 meter, Stagebjerg og Spidsbjerg og klitplantager midt på øen.

Det centrale klitparti er opstået ved, at større forhindringer, f.eks. træstammer, har fået sandet til efterhånden – over rigtig mange år – at fyge sammen, og det har også været nødvendigt selv at gøre noget for at stoppe sandflugten.

Vaderne er de særlige områder, som ligger tørre hen en del af tiden, men som også jævnligt oversvømmes.

Tidevandet, der ruller ind, efterlader det såkaldte slik, ”alt godt fra havet”, og uendelig langsomt får de mange sliklag vadens bund til at hæve sig. Efterhånden kommer der så planter, de såkaldte slikbindere eller pionerplanter som kveller, annalgræs og spartine, og dette nydannede land kaldes marsk. Disse vådområder er typiske for Vadehavet og tiltrækker store fugleflokke.

Sol- og sælsafari

Både her, men især længere nede i det sønderjyske marsklandskab omkring Skærbæk på den anden side af dæmningen og Tønder forekommer de efterhånden notorisk berømte fugletræk, kendt som sort sol, hvor op mod en million stære gør holdt på deres træk nordpå i marts-april og sydpå fra slutningen af august til langt hen i oktober. Allerflest vil der forekomme ved måneskiftet september/oktober. Det er den tidligere naturvejleder Iver Gram, der under navnet Sort Safari satte disse fugletræk i system som turistattraktion for godt 10 år siden, selv om fænomenet ikke er nyt, og han står nu også for både grå sol- og hvid sol-ture. Læs mere om dem i boksen under www.sortsafari.dk .

Stærene kommer i flere hold, så at sige, og de rykker hele tiden rundt efter føde, og også for at undgå rovfugleangreb. Marsken er et af verdens bedste vådområder og dermed også et af de bedste steder at blive fedet op før de lange flyveture. Stærene flytter også rundt for så vidt muligt at undgå rovfugleangreb, og de mange øjne, de mange næb og vinger yder tryghed og flokbeskyttelse.Man er godt nok synlig, men også stærk, når man er så mange.

I hele perioden bliver det til op mod to millioner stære, og der er kulmination omkring fuldmåne.

Iver Gram tilbyder også blandt andet sine sælsafarier. Det er et bevidst og ganske salgbart valg at kalde det safari, fordi der ligesom en safari i Afrika er tale om en stor naturoplevelse, hvor man virkelig kommer tæt på noget ganske specielt, sger Iver Gram.

På sælsafarien tager man sammen færgen i Havneby på den sydlige del af Rømø for at sejle til den tyske vadehavsø Sylt (på dansk Sild), hvorfra man med en kutter tager videre ud i Vadehavet for at spotte svømmende eller solbadende sæler

Hvalfangere og kommandører

Det er oplagt at leje sig en cykel på Rømø-ferien, så man kan krydse gennem plantagerne og i det hele taget udforske øen. Men selv om turen går lige ud ad landevejen, kan man godt blive forpustet, for man kan virkelig mærke blæsten i de flade landskaber. Mange steder ligger fine, gamle huse og hyggelige sommerhuse.

Rømøs historie er tæt forbundet med skibsfart. I 1600-tallet valfartede mange mænd fra hele Nordeuropa hvert år til Ishavet, Grønland og Spitsbergen for at jage hvaler, og op mod 450 af dem var fra Rømø.

Det blev en rig tid for øen, og ikke mindst for skibsførerne, kommandørerne, som blev velhavende og byggede de typisk store gårde. Kommandørgården fra 1748, der nu er en afdeling under Nationalmuseet, er det fineste eksempel med fornemme stuer, der er dekoreret fra gulv til loft med blandt andet hollandske fliser. I laden hænger skelettet af en kaskelothval.

Napoleonskrigene kom dog til at betyde lukkede havne og dansk statsbankerot og dermed også tæt på bankerot for Rømø. Mange mænd fik nu hyre på både danske og tyske fragtskibe, men heller ikke dette holdt. I årene 1864 til 1920 var Rømø ligesom resten af Sønderjylland på tyske hænder.

I mange år har der været en stor koncentration af sommerhuse især omkring Lakolk, som tæt ved stranden har en kæmpestor campingplads. Turismen er den vigtigste faktor for øen, og den kom der for alvor skub i, da den 9,2 kilometer lange dæmning fra fastlandet blev indviet i 1948. Ikke mindst de tyske turister har altid været glade for at leje sommerhus her i landet og i den grad også på Rømø. De ligger hyggeligt mellem klitter, hede, plantager og strandene.

På stranden ved Lakolk og på Sønderstrand nærmest Havneby er der masser at lege med. På det hårde, faste sand kan man køre i kitebuggy eller blokart, og der kan komme rigtig meget fart på, når vinden virkelig tager fat i drager og sejl. Igen skal man have et øje på højvandet, når der er særlig stærke vinde fra bestemte vindretninger.

Stranden kan også bruges til at ride på, og inde i plantagerne er der fine ridestier. Det store Dayz-resort ved Havneby har golfbane og stort wellness-center. Ved byens torv ligger ferielejligheds-komplekset Skansen med velindrettede lejligheder og en café med masser af lækkerier i form af god kaffe, øl, hjemmelavet chokolade, ting, slik og sager. På havnen kan man spise fiskeretter rigtig billigt, og skal det være lidt mere specielt, skal man besøge den tidligere fiskeskipper og hans rejekælling (det siger de selv) i Holms Restaurant. Her er også alt godt fra havet – som det sig hør og bør på naturskatten Rømø.•

4 RÅD TIL REJSEN

  • Ingen Rømø-ferie uden udflugt til vadehavsøen Sild eller på tysk: Sylt. Det tager 45 minutter at sejle fra Havneby til List. Sylt har meget mere at byde på, end man lige ser ved første møde med det noget kommercielle havneområde. Øen har tilsvarende natur, men med meget mere kupering, og er især rige tyskeres ferieparadis. Sylt har Tysklands højeste boligpriser.
  • For legebørn. Rømø er for alle aldre og med aktiviteter for enhver smag. Naturligvis er der tænkt meget på børnene, for øen er et rigtigt familie-rejsemål. Lege- og Labyrintparken ved Havneby har sjove og udfordrende aktiviteter. Det koster 60 kr. pr. næse, uanset om den sidder på et barn eller en voksen og lidt mindre i alt for en familie på fire (eller bare to voksne og to børn).
  • Grå og hvid sol. De fleste, der ferierer på Rømø, tager også på udflugter til andre steder i Nationalpark Vadehavet, der er optaget i Unescos verdensarvsliste. Opholder man sig heromkring uden for sommersæsonen, skal man tage ud i marsken på fastlandets kystnære områder og opleve Grå Sol. Fra oktober til maj måned samles overvintrende gåsefugle i giganstiske grupper helt op til 100.000 stk., Nordeuropas største koncentration af gæs. Er man på tur med en dygtig guide, som har styr på sin turistgruppe, kan man navigere gennem en gåseflok på 10.000, fortæller idémanden til konceptet, Iver Gram.
    Ingen vinter uden hvid sol! Marsken er Nordeuropas største rastested for arktiske svaner, sangsvaner og pibesvaner. De nærmest danser svaneballet og næsten synger med trompeterende lyde morgen og aften, når de kurtiserer hinanden. Det er en larm uden lige, men fantastisk. Det sker i december, januar og februar. Se www.sortsafari.dk
  • Lærerig bog. Bogen/pjecen på 154 sider med titlen "Nationalparkplan Vadehavet 2013-18" fortæller forståeligt og grundigt om, hvorledes og hvorfor Nationalpark Vadehavet er et så unikt og bogstaveligt talt grænseoverskridende kystområde. Den dækker et areal på godt 1.500 kvadratkilometer, heraf er kun 300 land. Danmarks største nationalpark dækker 10 procent af det dansk/tyske/hollandske (nederlandske) vadehavsområde på godt 500 kilometer mellem Blåvandshuk til Den Helder.

Guide: Danmarks dejligste strande

17-06-2014: Ferie i Danmark er lig med hvidt sand, havblå udsigt og masser af strandsjov. Jyllands-Posten guider dig til ni danske badestrande, hvor hele familien trygt kan boltre sig. Læs artikel

Guide: Blåvands bugnende bagland

04-06-2012: Vestkystens strande og klitlandskab er i sig selv charmerende, men der er også oplevelser i gåafstand. Læs artikel

Anmeldelse: Mellem æ haw og æ fjord

07-11-2009: Nordsø Camping & Badeland er en af de få pladser, der faktisk henvender sig til både børn, unge, voksne og ældre. Læs artikel

Guide til vinterbadning i Danmark

10-01-2016: Meld dig ind i en vinterbadeklub, eller tag på weekendophold med inkluderet koldt gys, hvis du trænger til at komme ud af din komfortable zone. Flere klubber tilbyder et gratis prøvedyk, hvis du kender et af medlemmerne i forvejen. Læs artikel

Guide: Pas på, når du tager springet

06-07-2015: Imponerende hovedspring ser flotte ud, og det er let at blive lokket til at prøve at gøre det efter, når sommerens strandløver skal vise sig. Men det er ekstremt farligt at lave de svære udspring, advarer både læge og udspringsekspert. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...