Find mere om:
Ferie på en lånt sofa | rejser.guide.dk

Ferie på en lånt sofa

Glem hotellet og smid dig i stedet på sofaen. Hos en af de lokale - og ganske gratis. Test af "couch-surfing".

Så stod man der. Midt i en fremmed lejlighed i en fremmed by hos en fremmed mand.

Det var min jomfrurejse som couchsurfer, og min vært havde lukket mig ind i sin lejlighed i Capitol Hill i Seattle over dørtelefonen uden selv at være hjemme.

Men døren var åben, så nu befandt jeg mig i en halvrodet lejlighed med en pytonslange som eneste beboer. Lidt efter dumpede endnu en rejsende ind, en ung fyr fra Australien med den obligatoriske rygsæk på ryggen. Velkommen til.

Senere mødte vi vores vært, Eric Smiley, som er et af den slags mennesker, der giver en krammer som førstegangshilsen, mens jeg stadig stod og flagrede med en udstrakt højre hånd.

Han har ikke betalt for et hotelværelse siden 2003 og har i årenes løb haft omkring 600 overnattende gæster.

Således befandt jeg mig om aftenen ikke på et hotelværelse fordrivende tiden med at surfe YouTube tynd for videoer med fjollede katte, men på en burgerbar med syv andre mennesker, der få timer forinden ikke havde kendt til hinandens eksistens.

Vi snakkede, som om vi havde kendt hinanden et halvt liv.

Og Eric Smiley brillerede et par dage senere ved at servere bananpandekager til morgenmad for opbuddet af gæster på luftmadrasserne og sofaen, der fik hans lejlighed til at minde om et lazaret af faldne rygsækrejsende. Han lånte mig sin cykel og øste ud af sin erfaring som en levende guidebog i Seattle. Det blev en mindeværdig rejse.

Det enkle koncept

Couchsurfing er blevet populær, og konceptet er enkelt: Gå ind på hjemmesiden couchsurfing.org, søg på den by, du skal rejse til - Paris, Rom, New York, eller Athen - og find en person, der kvit og frit tilbyder sin sofa til trængende rejsende.

Det er ikke kun fattige backpackers, der finder en gratis overnatning som gæst hos en lokal vært tillokkende. ”Kunderne” er alt fra teenageren på sin første tur alene i den store verden til det midaldrende ægtepar på opdagelse. Som en belgisk familie siger på siden:

»Vi har fem små børn og er aktive CS-medlemmer. Hvorfor? Du kan lære dine børn respekt, gæstfrihed, kulturelle forskelle og forskellige sprog og religioner, men vi foretrækker at vise dem det. Og ja, de elsker det. Sidste sommer surfede vi i Frankrig med vores fem børn, og det var en fantastisk oplevelse.«

Couchsurfing er en måde at få en anderledes rejseoplevelse på, langt væk fra masseturismen. Det er en måde at komme ind under huden på de lokale, og så trækker det selvfølgelig ikke ned, at man sparer hundreder af kroner hver dag på overnatningen.

»Du får en autentisk lokal oplevelse, som du ellers ikke ville have fået. Du møder nye mennesker og oplever livet, som de lokale lever det,« siger Dan Hoffer, en af grundlæggerne af Couchsurfing International.

Eksplosiv vækst

Couchsurfing blev sat i gang af amerikaneren Casey Fenton i 2000, da han fik fingre i en billig billet til Island.

I stedet for at døse hen i et usselt hotelværelse kom han på den lyse idé at spamme 1.500 studerende på universitetet i Reykjavik for at spørge, om han kunne overnatte på deres sofa. Over 50 reagerede, Casey Fenton havde en enestående rejse, og ideen til couchsurfing var født.

I dag bliver tusinder af rejsende matchet med en sofa hver eneste dag gennem couchsurfing.org, der har 1,5 mio. brugere. Det seneste halve år er antallet af couchsurfere eksploderet, og 12.-15.000 personer tilmelder sig nu hver uge - næsten tre gange så mange som for bare to år siden. Dan Hoffer mener, at væksten primært skyldes, at brugerne ofte graver superlativerne frem, når de fortæller vennerne om deres oplevelser.

»Konceptet er meget viralt. Vores vækst er accelereret konstant over årene, så vi nu har så stort et antal brugere, som har haft positive oplevelser, at de spreder rygtet til deres venner,« siger han.

Men værten var flink ?

Efter min første succes var jeg få måneder senere klar til at prøve lykken igen, denne gang med New York som destination. Med over 3.500 ledige sofaer virkede det som et rent slaraffenland, men som den grønskolling jeg stadig er udi couchsurfing, sendte jeg anmodninger til de første, der dukkede op på listen, uden at vide, at de mest søgte værter ofte får anmodninger nok hver eneste dag til at drive deres eget hostel. Efter at have trukket et par nitter fandt jeg en fyr, der var villig til at huse mig.

Jeg ankom til en lejlighed, som jeg ved første øjekast var i tvivl om var beboet af mennesker eller svin. At kalde stedet beskidt ville være en ekstrem underdrivelse. Sofaen, der skulle gøre det ud for mit ydmyge leje, bestod af én del sofa, én del skammel og to dele sofabord, og den ene side var markant blødere end den anden. Min vært var dog flink og imødekommende og gav mig egen nøgle og et (nogenlunde) rent håndklæde. Lad os bare sige, at opholdet var en oplevelse - mere end det var en nydelse.

Social bevægelse

Couchsurfing International er en nonprofit-organisation, der køres af frivillige. Dem er der hele 1.500 af verden over, og langt de fleste er såkaldte ambassadører i deres hjemby, hvor de sørger for at stable lokale begivenheder og fester på benene. De er kontakten mellem det globale og det lokale sofasurfer-samfund. Og netop globaliseringen er et kodeord for den filosofi, der ligger til grund for Couchsurfing, fortæller Dan Hoffer.

»Det er et socialt eksperiment, en social bevægelse, og vi er begejstrede over at se, hvor stor en indvirkning den har.«

Og de langsigtede ambitioner rækker også over sofaryggen.

»Vores ultimative mål er at gøre verden til et bedre sted ved at lette forståelsen mellem kulturerne,« siger Dan Hoffer.

Fra sofaen i Seattle supplerer Eric Smiley:

»Man former et tillidsbånd, og det er en stor ting i vores frygtmættede kultur. Jeg tror på, at gæstfrihed er det største våben mod frygt, ignorance og misforståelser. Jo flere unge mennesker der havde de her intime kulturelle udvekslinger, des mere fredfyldt kunne vores verden blive.«

LÆS OGSÅ: Flyv til 10 storbyer i Europa for 700 kr.

TV: Sådan sparer du kassen på ferien

Couchsurfing i tal

 • 1.482.691 mennesker fra 231 lande er registreret på hjemmesiden.
 • 13.781 er danskere.
 • 22,7 pct. er fra USA.
 • 27 år er gennemsnitsalderen.
 • 43 pct. er 18-24 år.
 • 43.043 er over 50 år.
 • 256 sprog tales af brugerne.
 • 66.819 byer har en sofa til låns.
 • De mest populære byer er Paris, London, Berlin, Montreal og Istanbul.

Sådan søger du

 • Læs værtens profil! Det er simpel høflighed, og nogle beder dig endda om at skrive specifikke referencer fra deres profil, før de overhovedet vil overveje dig som gæst.
 • Tjek, om du og din vært er et godt match, altså har samme interesser m.m.
 • Vær høflig og respektfuld i din anmodning. Husk på, at du er afhængig af værtens gæstfrihed.
 • De fleste værter ser gerne, at du begrunder, hvorfor det er deres sofa, du vil overnatte på.
 • Mange i de mest populære byer får op til en håndfuld forespørgsler hver dag. Chancerne bliver bedre, hvis du springer over de 10-20 første på listen eller søger efter folk, der bor lidt uden for byen.
 • Udfyld din profil. Nogle vil end ikke lade dig skrive til dem, før du har en profil, fordi de vil vide, hvem de lukker ind i deres hjem.
 • Timing er vigtigt. Skriv gerne til værten et par uger i forvejen, så denne kan planlægge efter dit besøg.

Nyhed: Trend: Lån en sofa i et andet land

12-06-2009: Små 11.000 danskere har nu oprettet en profil på rejsesitet couchsurfing.com. Det er en fordobling i forhold til sidste år. Læs artikel

Nyhed: Højhastighedstog udkonkurrerer fly

29-12-2009: Europa skinnelægges med lyntog mellem hovedstæderne. Ekspert: "Det er fremtiden på distancer mellem 200 og 700 km." Men hvad med Danmark? Læs artikel

Nyhed: Brevkassen

06-11-2009: Gensyn med Solkysten: Vi er begge over de 70, og det er 30 år siden, vi sidst var på Costa del Sol. Nu har vi fået mod på at tage derned på egen hånd og se, hvad der er sket siden dengang. Læs artikel

Nyhed: En U-vending i livet

20-10-2009: Advokaten Annette Birkmann ønskede sig tre ting: At lære spansk, at lære at køre på motorcykel og at komme til Sydamerika. Hun valgte at gøre alle tre ting på en gang. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

20-10-2009: Med rygsæk til Nicaragua Tak for de mange gode svar. Nu håber vi også at kunne få inspiration ad denne vej. Min kone og jeg (vi er i 50'erne) flyver i november til Nicaragua med rygsæk og bliver der i en måned. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...