Find mere om:
Nyhed: Flere unge tager ud i verden.. | rejser.guide.dk

Nyhed: Flere unge tager ud i verden for at gøre en forskel

Unge tager i stigende grad ud i verden for at lave frivilligt arbejde. Det skyldes ifølge en sociolog, at de unge ønsker at hjælpe andre og selv gøre en forskel.

De seneste år er antallet af unge, der drager ud i verden for at lave frivilligt arbejde, steget. Jysk Rejsebureau melder således om en femdobling i salget af rejser med frivilligt arbejde siden 2012. Hos Kilroy Travel kan man også melde om en markant fremgang i forhold til sidste år.

Sociolog ved Roskilde Universitet, Thomas P. Boje forklarer, at fremgangen skyldes en kombination af flere ting.

»Folk rejser ud i solidariet. Vi bliver bombaderet med informationer og nyheder om verdens forfærdeligheder. Vi hører om naturkatastrofer, børnesoldater og mennesker, der lever i ekstrem fattigdom. Derfor får vi lyst til at tage ud i verden og hjælpe. Det giver os nemlig en følelse af at gøre en forskel. Kombinationen af den øgede fokus på problemet, ønsket om at gøre en indsats og det at folk selv får noget ud af det, er skyld i stigningen,« siger han.

Thomas P. Boje forklarer, at specielt det at kunne hjælpe andre og selv få noget igen, er essentielt i beslutningen om at tage af sted.

»I Danmark har vi tradition for gerne at ville hjælpe. Når vi hører om verdens problemer, får vi lyst til at engagere os. Når vi er ude og hjælpe, vil vi lave noget konkret arbejde, som vi kan se hjælper i et bestemt område. Vi vil både se og føle, at vi gør en forskel. Og så er det mere spændende end at sidde og lave administrativt arbejde hjemme fra Danmark,« siger han.

Thomas P. Boje mener samtidig, at de danskere, der rejser ud i verden for at lave frivilligt arbejde, enten står på tærsklen til arbejdsmarkedet eller så småt er stoppet med at arbejde.

Hos Jysk Rejsebureau sælger de langt størstedelen af deres rejser, hvor frivilligt arbejde indgår, til unge. Direktør Niels Amstrup forklarer, at deres rejser er lavet til det unge segment.

»Vi sælger vores rejser til unge mellem 20-25 år. Kun i ganske få tilfælde sælger vi til familier eller pensionister. Det skyldes primært, at vores rejser er designet til at henvende sig mod de unge,« siger han.

Passer ind i tidsånden

Niels Amstrup fortæller, at unge, der laver frivilligt arbejde, kombinerer det med en del af en længere rejse.

»Det er ét element i en større rejse. De unge kan godt lide at prøve flere forskellige ting af. De vil gerne prøve at backpacke det ene sted og arbejde frivilligt det andet. Når de unge vælger at arbejde frivilligt, drejer det sig typisk om noget, de gør i mellem to til fire uger,« siger han og forklarer, at den store frivillighed passer fint ind i tidsånden.

»Der har været en bevægelse gennem flere år, hvor den klassiske dannelsesrejse man tager på efter gymnasiet, har ændret sig. Førhen var det rejser af en varighed på op til et år, hvor hele verden skulle ses. Det var hurtige stop mange forskellige steder. Nu rejser de unge i stedet ud i kortere tid og med færre destinationer. De vil fordybe sig mere i landene og ikke bare drøne videre,« siger han.

At det passer ind i tidsånden, er Thomas P. Boje helt enig i.

»Tidsånden er på øget globalisering og øget opmærksomhed på verdens problemer. Vi rejser ikke længere til Mallorca, men til Indien eller Laos. Her får man et andet indtryk af verden og folks levevilkår. Det går op for os, vi kan gøre en forskel, og det vil vi gerne,« siger han.

Selv om det passer i tidsånden, er det svært at se et decideret mønster i, hvor og hvordan de unge laver frivilligt arbejde.

»Det er mange forskellige steder rundt i verden, de unge tager hen for at lave frivilligt arbejde, men vores førsteplads hedder Sydafrika,« siger Niels Amstrup.

Han fortæller samtidig, at de unge beskæftiger sig med alt fra wildlife-programmer til undervisning. Wildlife-programmerne går ud på, at man hjælper de vilde dyr i området på forskellig vis. På samme måde er der forskellige måder at undervise på.

Et af de undervisningsprojekter de frivillige arbejder med, handler om at få børn til at komme til faglig og traditionel skoleundervisning ved at lokke med sjove aktiviteter som kite-surfing efter skole.

Trenden fortsætter

Både Niels Amstrup og Thomas P. Boje finder det svært at spå om fremtiden. Begge tror dog på, at stigningen vil fortsætte et stykke tid endnu.

»Det er klart, der er visse grænser, men jeg tror, der er en fin sandsynlighed for, at stigningen vil fortsætte. I og med vi forsat får flere resourcer og bliver mere internationaliserede herhjemme, så tror jeg også antallet af folk, der vil ud i verden og lave friviligt arbejde, stiger,« siger Thomas P. Boje.

Nyhed: Glimt fra kontrasternes land

20-10-2009: Til maskebal på klosteret, til salmesang hos sikherne og til rituel aftenlukning af en landegrænse. Det var blot nogle af indslagene på Explorers rundrejse i det nordlige Indien. Læs artikel

Nyhed: En U-vending i livet

20-10-2009: Advokaten Annette Birkmann ønskede sig tre ting: At lære spansk, at lære at køre på motorcykel og at komme til Sydamerika. Hun valgte at gøre alle tre ting på en gang. Læs artikel

Guide: Her er de 10 mærkeligste maratonløb på planeten

28-03-2015: Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten. Læs artikel

Guide: Her får du det vildeste adrenalinsus

21-07-2014: Der er mange muligheder, hvis man ønsker at blive høj på adrenalin. Her du kan se, hvor i verden du kan få nogle af de vildeste adrenalin-oplevelser. Læs artikel

Guide til andamanske Havelock Island i Indien

11-01-2014: Et besøg på Andamanerne i Indien er ligeså eksotisk, som øerne er ukendte for de fleste. Tropestrande og naturlig skønhed står i rå kontrast til elementerne af vildskab på miniudgaven af den klassiske Indiensrejse, som er en del af turen dertil. JP Explorer tog på stranden langt ude i Den Bengalske Bugt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...