Find mere om:
Nyhed: Ræk mig lige saltet | rejser.guide.dk

Nyhed: Ræk mig lige saltet

Hvis man står på Månen, er Salar de Uyuni et af de få steder på planeten Jorden, man kan se. Verdens største saltørken er på alle måder en spektakulær oplevelse.

Salt overalt. Salt på væggen, salt på gulvet, borde af salt, stole af salt og senge af salt. Næsten alt på Hotel Luna Salada er lavet af salt.

Måske fordi vi befinder os midt i verdens største saltørken, Salar de Uyuni i det centrale Bolivia. En saltørken, der dækker ikke mindre end 12.106 kvadratkilometer, svarende til godt en fjerdedel af Danmarks areal.

Da vi om morgenen vågner op i vores saltsenge, er det iskoldt uden for dynerne. Hotellet er bygget af store saltblokke, der ikke kan holde de 8-10 minusgrader udenfor væk. Så for at holde på varmen ligger vi begravet under tre dyner, et tykt tæppe og et fleece-lagen.

Morgenmaden bliver serveret i spisesalen med udsigt over den gigantiske saltørken - af en kopi af Manuel fra den engelske satireserie Fawlty Towers eller Halløj på Badehotellet.

Mens vi sidder under varmeapparaterne og forsøger at få varme i kroppen, tøffer den charmerende, venlige, men ualmindeligt kiksede tjener rundt og serverer juice, røræg og toast. Han slæber sine fødder gennem det tykke lag af salt, der dækker hele gulvet.

Hård rejse

Rejsen til Salar de Uyuni er lang og hård. Fra den nærmeste lufthavn skal man rejse mindst 10 timer. De sidste 215 km foregår på grusvej med en firhjulstrækker. Gang på gang må vi stoppe bilen, fordi det er umuligt at se noget som helst i skyen af støv, grus og sten fra de modkørende biler.

Undervejs passerer vi gamle guld- og sølvminer, der ligger i små byer eller flækker fyldt med lykkeriddere, der stadig drømmer om den store gevinst. Turen byder også på masser af flotte canyons, der er som grebet ud af en gammel cowboyfilm. Mange steder græsser lamaer langs vejen.

Vores chauffør, James, kæmper en hård kamp for at nå frem, inden det bliver alt for sent. Da vi endelig holder uden for salthotellet, er natten kulsort og temperaturen faldet til minus 8. Vi befinder os i den totale ødemark og er rigtig glade for vores uldne undertøj, selv om vi er på sommerferie.

En del af Stillehavet

Efter morgenmaden går turen næste morgen på opdagelse i ørkenen. Det minder om et besøg på en anden planet. Her er salt overalt. Ørkenen er hvid som den smukkeste sne. Over os bager solen fra en dybblå himmel og forsøger forgæves at skubbe temperaturen op i nærheden af frysepunktet. Men meget over minus 6 grader kommer den ikke.

Mange steder ligger små bunker af salt - klar til at blive skovlet op på gamle lastbiler, transporteret ind til den nærmeste by og pakket i små poser. Siden skal det sælges på det lokale marked eller eksporteres til udlandet.

For 10 millioner år siden var denne enorme saltørken en del af Stillehavet. Men så ændrede jordkloden sig dramatisk, og området blev på kort tid omdannet til en sø midt inde på det sydamerikanske højland - mere end tre en halv kilometer over havets overflade.

»Det er vigtigt at kende ørkenen,« understreger vores guide, Noel Salazar.

Lufthavn for rumskibe

Nogle steder ligger en meter salt, andre steder er laget 12 meter tykt. Og hvert år vokser det med tre-fire centimeter. Flere steder bobler vand op fra undergrunden og fra de to store floder, Rio Grande og Rio Colorado, der løber under det tykke lag af salt.

»Det kan være farligt at køre her om natten. Hvis man ikke passer på, kan man køre i vandhuller, og bilen kan pludselig forsvinde helt. Derfor er der mange, der er døde herude,« fortæller Noel Salazar, der gør opmærksom på, at temperaturen et par uger tidligere lå på minus 20 grader - en temperatur, hvor man ikke overlever mange timer uden det rette udstyr.

Selve ørkenen er enorm. Langt ude i horisonten ligger flere vulkaner og andre høje bjerge. Længst væk er det Chile, man ser i horisonten. Ellers er her bare salt.

Da Neil Armstrong i sin tid stod på Månen og beundrede planeten Jorden, så han tydeligt den store, flade saltørken, Salar de Uyuni. Derfor spurgte USA senere Bolivia, om man kunne bruge ørkenen som en nødlufthavn for rumskibe. Svaret blev et ja, så hvis alt går galt, kan man den dag i dag lande med en rumfærge her på verdens bredeste saltmotorvej.

3.800 kaktusser

Efter en længere køretur dukker en besynderlig oase pludselig op. En lille ø i havet af salt - Fish Island, eller fiskeøen.

På den lille ø vokser ikke mindre end 3.800 kaktusser. 1.200 er mere end to meter høje. Hvert år skyder kaktusserne i vejret med én centimeter, og da enkelte er over 12 meter høje, har de stået her i mindst 1.200 år.

Den spektakulære fiskeø er stoppested for mange af de rejsende, der krydser gennem saltørkenen. Nogle er backpackere på deres livs dannelsesrejse, andre er lidt ældre på en større rejse med lidt mere luksus og komfort. Det er også her, at folk springer rundt i ørkensaltet og laver mærkelige stunts. Fotomæssigt er det et rent eldorado. Og for folk med hang til gakkede gangarter en ren legeplads.

Selv om det koster nogle få kroner at tage en rundtur mellem de enorme kaktusser, er det absolut ikke her, at man skal forsøge at spare. Oplevelsen er på alle måder unik.

3 gode og dårlige ting ved rejsen

- Rejsen er meget lang.

- Det kan være iskoldt i saltørkenen ofte 10-20 graders frost.

- Saltørkenen ligger i 3.653 meters højde, hvilket kan give problemer med højdesyge

+ Unik, surrealistisk oplevelse, hvis lige ikke findes andre steder i verden.

+ Overnatningen på salthotellet.

+ Fantastisk samling af store og flotte kaktusser i saltørkenen.

Nyhed: Verdens farligste vej?

22-02-2010: En af Andesbjergenes store turistattraktioner er en bjergvej, som hvert år kræver 300 dødsfald. Læs artikel

Anmeldelse: Øriget i Østersøen

05-07-2009: Lad ferien gå til øgruppen Åland omtrent midtvejs mellem Sverige og Finland. Her venter rige natur- og kulturoplevelser og masser af aktivitetstilbud til lands og til vands i et lille, velfungerende samfund, der også værdsætter det kulinariske. Læs artikel

Nyhed: Oplev ørkenens forvandling

16-09-2010: Hvad der indtil for få årtier siden var en gold ørken, er i dag en oase af overflod og pulserende liv. Abu Dhabi er et overdådigt bekendtskab. Læs artikel

Nyhed: Vådt, vildt og smukt

16-07-2010: Nordirlands kyst byder på dramatisk natur, middelalderlige slotte og hyggelige småbyer. Læs artikel

Nyhed: Mens vi venter på bølgen i USA

20-04-2010: Hvis man går og synes, man har mistet sin mojo, kan man måske finde den igen i Santa Cruz. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...