Find mere om:
Kos kæmper mod fest-ryet | rejser.guide.dk

Kos kæmper mod fest-ryet

For at slippe af med sit rygte som en løssluppen fest-ø har Kos været igennem store forandringer i de seneste år.

Hvis Grækenland er myternes land, må Kos være festmyternes ø. Da jeg fortalte mine venner, at jeg skulle indlede mit øhop med et par dage på den græske ø Kos, trak de fleste på smilebåndene og sagde, at jeg skulle passe på, at promillen ikke blev flercifret.

Kos har op gennem 1990'erne og i det nye årtusinde haft et mindre flatterende ry som en fest-ø for unge teenagere, hvis eneste bekymring er, hvornår solen går ned, og hvornår barerne åbner. Men byens borgmester har i de seneste år forsøgt at luge ud i det vedhængende rygte.

Kos by er blevet pudset af, og den indre del af byen er blevet ensrettet. Hvor smalnumsede biler før zigzaggede sig gennem de små bygader, valgte borgmesteren for få år siden at ensrette al trafikkørslen i Kos by. Angiveligt til stor irritation for de lokale, som nu er ved at vænne sig til begrebet ”offentlig transport”.

Art déco-facader trukket frem

Ydermere har bystyret efter dansk og klimavenligt eksempel valgt at etablere cykelstier i hele byen. Som turist kan man nu opleve øen på en anderledes og mere fysisk måde.

Borgmesteren valgte ligeledes at tage kampen op mod de mange lysende plastskilte, der flimrede over havnepromenaden og i de små gader. De er blevet pillet ned, og de glatte art déco-facader, der stammer fra tiden mellem verdenskrigene, da Benito Mussolinis Italien havde kontrol over området, er i stedet blevet trukket frem.

Turistorganisationerne på Kos gør meget ud af at fremhæve øens historiske arv. I midten af byen, på en idyllisk plads, der er omkranset af små passager og gamle bygninger, kan man finde et flergrenet platantræ. Her afsagde Hippokrates, faderen til den moderne lægevidenskab, første gang lægeløftet. Et løfte, som danske medicinstuderende aflægger den dag i dag.

Stadig fest i gaden

Man skal dog ikke lade sig forblænde af de gode intentioner, for om aftenen - og natten, ikke mindst - er byens centrum stadig præget af fulde unge mænd med pomade i håret og kvinder i stramme, ærmeløse kjoler. Går man en tur ned ad den travle og oplyste festgade, kan man støde ind i unge danske bartendere, der på vores modersmål prøver at lokke én ind til en øl eller en drink.

Her er der rig mulighed for at danse på bordene, mens man skråler med på »Vi vinder, vi ved, vi kan. Vi er Daaanmark i Engeeerland« eller internationale hitsange.

Kommer man lidt uden for byen, er der flere fine strande, naturen er varieret, og man kan finde mange gode tavernaer, der serverer frisklavet og velsmagende græsk mad. Og ønsker man at komme lidt væk fra masseturismen, udgør de mange øer omkring Kos et godt alternativ.

Nyhed: Øhop for begyndere

08-08-2009: Det kræver en vis portion planlægning at øhoppe i Grækenland, men oplevelsen ved at rejse fra ø til ø i øgruppen Dodekaneserne er besværet værd. Læs artikel

Guide til en rundtur på Korfu

17-05-2015: Hårnålesving fører på få kilometer vejen 900 meter over vandoverfladen til den vindblæste top på bjerget Pantokrator på den græske ø Korfu. Fra charterklassikerens højeste punkt har man på klare dage frit udsyn til det græske fastland og Albaniens kyst. Læs artikel

Guide: Stævn ud på skipperens favorit-sejlture

26-04-2014: En frisk sejltur kan virke lutrende for krop og sjæl. Især i sommerhalvåret er der masser af muligheder for at opleve de danske farvande. Læs artikel

Nyhed: Pris er afgørende for backpackere

20-07-2010: Prisen for hotellet er vigtigst for backpackere. Her er de bedste backpacker-hoteller. Læs artikel

Nyhed: Afslappet liv i klostret

11-01-2010: Munkene hygger sig på halvøen Athos, hvor hverken kvinder eller hunhunde har adgang. Dagene går med at bede og dyrke vin. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...