Find mere om:
Guide: Stævn ud på skipperens favorit-sejlture | rejser.guide.dk

Guide: Stævn ud på skipperens favorit-sejlture

En frisk sejltur kan virke lutrende for krop og sjæl. Især i sommerhalvåret er der masser af muligheder for at opleve de danske farvande.

Barske bjerge, vilde elve eller svimlende kløfter – dem har vi som bekendt ingen af herhjemme. Men dansk natur er smuk og varieret på sin egen stilfærdige måde.

Og med 7.314 kilometer kystlinje er der masser af muligheder for at opleve landskabet fra vandet. På flere af de danske fjorde er der helårssejlads med passagerbåde, mens andre ture kun kan opleves i sommerhalvåret.

Her er de bedste bud på en smuk sejloplevelse til sommer fra Jegvan Åkerstrøm, mangeårig skipper på skonnerten ’Saga’, der sejler i Limfjorden:

Se det sydfynske øhav fra det 90 år gamle veteranskib ’M/S Helge'.

På turen kan du stå af i den gamle skipperby Troense og gå en tur i de små gader med velholdte bindingsværkshuse. M/S Helge sejler også til Valdemars Slot.

”På Svendborgsund, farvandet der adskiller Fyn fra Tåsinge, sejler den gamle veteran-passagerbåd. Den sejler i rutefart, og der er enormt smukt dernede. Vandet er roligt, og der er siv og piletræer,” siger Jegvan Åkerstrøm om turen med motorskibet fra 1924.

Oplev Haderslev Fjord på dækket af hjuldamperen 'Helene'.

Helene, der er en hjuldamper i to dæk, sejler i sommermånederne hver dag en tur på 12 kilometer i rutefart til Aarø og Aarøsund. Det er muligt at have cykler med, så man kan cykle tilbage i stedet for at sejle med tilbage.

”Jeg har sejlet i store dele af Danmark. Og Haderslev Fjord er et af de smukkeste steder, jeg har oplevet. Det er en kystnær tur, så der er virkelig noget at se på. Helt sikkert en spændende tur,” fortæller skipperen.

Se Silkeborgsøerne fra dækket af verdens ældste originale hjuldamper ’Hjejlen’.

Den kulfyrede hjuldamper og de øvrige turbåde sejler sommeren igennem dagligt fra Silkeborg til Himmelbjerget og videre til stationsbyen Laven. Du har også mulighed for at opleve turen på en aftensejlads.

- Vi snakker om et skib fra før vi mistede en tredjedel af landet i 1864. Alt er originalt på båden, selv dampmaskinen. Det er en oplevelse i sig selv. Men turen er også rigtig flot. Den veksler fra by og villahaver ned til vandet til midtjysk hede, lyng og skov ved Himmelbjerget, hvor man kan stå af.

Rutebåden ’Skjelskør V’ sejler tæt på kysten i Skælskør Fjord.

Skjelskør V drives af en gruppe frivillige. I juli og august er de daglige sejlture. Nogle af turene er med musik og af og til bliver der sejlet helt ud til Storebæltsbroen.

”På Sjælland vil jeg udvælge turen på Skælskør Fjord. Der er også en rutebåd. Og ligesom på Haderslev Fjord er det en tur, hvor du sejler tæt forbi det hele. Du kan næsten klappe køerne på vejen,” siger Jegvan Åkerstrøm om sejlturen med ’Skjelskør V’, der drives af en gruppe frivillige og sejler fra påskeferien til og med efterårsferien.

Skonnerten Saga på Limfjorden med barsk natur og sæler.

Sejlskibet arrangerer faste fjord-safarier og aftenture i løbet af sommeren og deltager også i Limfjorden Rundt, hvor der kan købes billet til nogle af etaperne.

”Hele Limfjorden er smuk fra øst til vest. Ude vestpå er det selvfølgelig mere forblæst og rå kyster, hvis man sammenligner med det sydfynske øhav. Men vi kan da prale af, at der ofte ligger sæler i nordenden af Venø. Det er en stor attraktion heroppe,” siger skipper Åkerstrøm.

Guide: 10 grønne oplevelser i København

05-10-2014: Der er ikke mange steder i verden, man på mindre end et kvarter kan komme fra byens pulserende centrum og ud til veritabel vildmark. Eller kan hoppe direkte i bølgen blå lige inde midt i centrum af byen. Men det kan man i København. I bogen "Københavnergrøn - 100 grønne oplevelser i København" præsenteres et væld af forskelligartede oplevelsesmuligheder i hovedstaden. Vi bringer et uddrag af bogen her: Læs artikel

Guide: På sporet af krydderurterne

10-11-2012: Vitskøl Klosters urtehave byder på friske krydderurte af den mere særprægede slags. Læs artikel

Nyhed: Prøv kræfter med Gudenå

06-04-2010: Omkring Kristi himmelfartsdag er der fokus på oplevelse og aktivitet ved Danmarks længste vandløb. Gudenå Explorer arrangerer ture til fods, på cykel og på vandet. Læs artikel

Nyhed: Margueritten viser vej

06-11-2009: Direktøren for VisitDenmark, Dorte Kiilerich, betragter sig selv som en dansk sigøjner. Derfor kan hun ikke vælge en enkelt plet i Danmark som sin foretrukne. Hun må tage hele landet med. Og gøre det ad Margueritruten. Læs artikel

Anmeldelse: Fede idéer på Feddet

20-10-2009: TopCamp Feddet ved Fakse er camping i den bedste ende, hvad angår både beliggenhed og aktiviteter. Men det er især pladsens principper omkring bæredygtighed, der har gjort indtryk på denne vintercampist. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...