Find mere om:
Airbnb, OutTrippin og Lyft gemmer på de.. | rejser.guide.dk

Airbnb, OutTrippin og Lyft gemmer på de unikke oplevelser

Flere og flere innovative forretninger som Airbnb, OutTrippin og Lyft baserer deres succes på lokale ressourcer. Forbrugerne skyder gerne en hvid pil efter materielle goder, hvis de kan købe sig til autentiske oplevelser og personlige møder.

De nære værdier er kommet øverst på dagsordenen. I takt med globaliseringen er der rift om det lokale. Nu skal vi bag kulisserne. Vi skal ind i privaten. Det er nemlig her, de unikke oplevelser gemmer sig. Derfor har indbyggerne i metropoler som New York, San Francisco, Paris og Sydney allerede fundet sammen i internationale netværk, der har til formål at nedbryde grænsen mellem den offentlige og den private sfære. Konceptet? Ja, de deler deres hemmelige adresser og insider-viden. Ja, de deler sågar deres hjem og deres bil.

Gæstfrihedens revival

Formidlingstjenesten Airbnb har samlet indbyggere fra 34.000 byer i 192 lande, som gladelig stiller deres private bolig til rådighed for enhver, der har brug for et midlertidig sted at bo. Således er gæstfrihed nøgleordet for denne service, der giver adgang til flere end 600.000 boliger på verdensplan. Også i Danmark er det et hit.

»Men gæstfriheden er ikke en ny tendens. For blot et par generationer siden var det helt normalt at overnatte på lokale gæstgivergårde eller familiedrevne Bed & Breakfasts, når man var på farten. Med tiltag som Airbnb er der tale om, at vi finder tilbage til de nære værdier og autentiske oplevelser,« forklarer Aja Guldhammer landechef for Airbnb i Norden og Holland.

B971169761Z.1_20140731182232_000+GFIEKADU.1-0.jpg

En af dem, der er begejstret for servicen er Erland (efternavnet vil han ikke rykke ud med), der siden 2011 har lejet sit gæsteværelse ud i København.

»Det, der tiltaler mig ved konceptet, er, at jeg som vært kan være med til at give andre en god rejseoplevelse. Airbnb bringer folk sammen fra forskellige kulturer og kan skabe nye og nære venskaber,« fortæller Erland.

Han tilføjer, at udlejningsservicen er helt oplagt for de rejsende, der er trætte af at bo på upersonlige hotelværelser ofte med lidt blandede oplevelser. »Og så er der selvfølgelig også en økonomisk fordel ved at leje sit værelse, sin lejlighed eller sit hus ud. Når jeg udlejer gennem Airbnb, kan jeg således tjene til min næste flybillet,« afslutter Erland med et smil. Kvinde udlejede sin lejlighed: Det skulle hun aldrig have gjort

Hvert andet sekund tjekker en ny Airbnb-rejsende ind et eller andet sted i verden. Hver indtjekning er begyndelsen på et unikt møde med en lokal kultur. I en spørgeundersøgelse foretaget blandt brugerne, svarede 89 pct. ja til, at de sætter pris på at bo som de lokale. Samme undersøgelse viste, at gennemsnitligt 76 pct. af de boliger, der tilbydes gennem Airbnb, ligger uden for storbyernes typiske hotelområder. Dermed ses en klar tendens til at udskifte travle hoteller og overrendte turistfælder med charmerende lokalområder og skjulte perler. For nu skal frokosten købes på det ugentlige marked, og souvenirs findes i små butikker rundt om hjørnet

B971169761Z.1_20140731182232_000+G0CEKGBG.1-0.jpg

.

»Typisk ser vi, at værterne overbringer deres bedste lokale tips til de gæster, der flytter ind. Nogle anbefaler byens bedste kaffe, andre giver adressen til parken med den smukkeste udsigt. Det er netop den slag insider-viden, der giver rejsende mulighed for at leve som de lokale fra første dag. De autentiske oplevelser er helt sikkert noget, som flere og flere efterspørger,« pointerer Aja Guldhammer. Hun tilføjer, at uden de lokale værter, ville Airbnb ikke fungere. Det er dem, der muliggør de unikke og lokale oplevelser, som er hele grundlaget for konceptet.

Professor ved Aarhus Universitet og ekspert i iværksætteri og innovation John Parm Ulhøi stemmer i.

»Fremkomsten af tiltag som Airbnb er et udtryk for, at den lokale dimension ikke forsvinder trods tiltagende globalisering. Tværtimod kan netop det lokale tilbyde muligheder og værdier, som ikke kan tilvejebringes af globaliseringen. I takt med globaliseringen vil der således opstå en interesse for at genopdage og nyudvikle lokale ressourcer.«

Den personlige rejse

Vil man ikke bare bo som de lokale, men også spise, handle og røre sig som de lokale, så er det OutTrippin, man skal sætte sin lid til. OutTrippin, er bureauet, der tillader rejsende at få skræddersyet deres rejse af lokale eksperter.

B971169761Z.1_20140731182232_000+GFIEKAGA.1-0.jpg

»Når jeg vil høre nyt musik, lader jeg Spotify udvælge sange, der passer til min personlige smag. Når jeg vil se en film, ser jeg, hvad Netflix har at anbefale. Men når jeg søger rejseinformation, er jeg nødt til selv at sortere skidt fra kanel. Inden for musik, film og mange andre nicher skræddersys indholdet, men i langt mindre grad sker det inden for rejser, fordi vi er af den overbevisning, at feltet er for bredt og for kompliceret til at blive kogt ned til simple algoritmer,« forklarer Kunal Kalro, grundlægger af OutTrippin.

Derfor har han skabt et koncept, hvor guidebogen skiftes ud med ægte mennesker af kød og blod. Vil du opleve det argentinske højland eller de pulserende europæiske metropoler, skal du således blot udfylde et online spørgeskema, hvorefter et hold af lokale kendere stykker din personlige rejseplan sammen. Dermed er du sikker på at blive ledt langt uden om de klassiske turistfælder og identiske hotelkæder, som du finder på Tripadvisor og i Lonely Planet.

Smidt ud af sin lejlighed efter at 18 kraftige lejere holdt sexfest

Når du skal fra den ene lokale adresse til den anden, kan du passende benytte dig af bilservicen Lyft. I hvert fald hvis du er på gennemrejse i USA. Modellen er simpel: Du har brug for et lift, en bil holder ind til siden, du sætter dig på passagersædet og giver chaufføren et venligt håndslag. Det kunne ligne den scene, der udspiller sig, når din bedste ven samler dig op på gadehjørnet, men her er det tale om et møde mellem to fremmede.

Lyft er et netværk af lokale, der tilbyder taxaservice i deres egen private bil. Via en simpel applikation kan enhver bestille en af de originale taxaer, som ankommer i løbet af få minutter, og som er lette at genkende takket være den forvoksede pink moustache, som alle har klæbet fast til kofangeren. For at styrke det sociale bånd mellem chauffør og passager har man opstillet to regler. Du skal sætte dig på passagersædet, så du lettere kan snakke med vedkommende bag rattet, og som tak for turen skal du i en venlig gestus støde dine knytnæver mod chaufførens knytnæver. Hvem ved, måske er det din næste bedste ven, der tager dig med på slæb.

Det menneskelige i centrum

En overflod af lokale ressourcer, der ikke blev udnyttet optimalt, har altså fået en række innovative hjerner til at tage handling. Airbnb har set muligheden i ejendomme, Lyft har satset på biler, mens OutTrippin har åbnet op for informationsdeling. Men det handler om meget mere end at kapitalisere. Frem for alt handler det om at skabe menneskelige forbindelser og sætte et personligt touch på en række sektorer, der i alt for lang tid har været upersonlige.

»Vi lever i en tid, da folk samler på oplevelser i stedet for materielle goder. De seneste årtiers innovation har imidlertid fjernet det personlige og det menneskelige fra rigtig mange oplevelser. Hoteller, taxaer og rejser er bare nogle af de nicher, der har lidt under kommercialiseringen og mistet deres personlighed. Tiltag som Airbnb, Lyft og OutTrippin søger tilbage til det essentielle og tilføjer noget unikt og vedkommende til noget så simpelt som overnatning og transport. Når disse koncepter lige nu oplever stor succes verden over, kan det ses som et udtryk for, at efterspørgslen på menneskelige forbindelser og nære oplevelser er stigende,« afslutter Kunal Kalro.

Guide: Drop hotellet og byt bolig i stedet

07-07-2015: Ved at lave et såkaldt home exchange får man gratis overnatning på sin rejse, men man skal være villig til selv at have fremmede boende i sit hjem, mens man er væk. Det var Malene Becker Hallund, der har byttet bolig to gange og her fortæller om, hvordan det var. Læs artikel

Guide: Bryllupsplaner i udlandet? Sådan gør du

14-05-2016: Drømmer du om et bryllup, som ikke ligner alle de andres, så er et bryllup i udlandet en mulighed. Og det behøver faktisk ikke være dyrt. Læs artikel

Guide: Entusiasterne camperer også om vinteren

05-04-2015: Mens hallerne i Messecenter Herning summede af forventninger til den kommende sommer og sol, slog de mere garvede campister lejr på arealerne uden for MCH, selv om der stadig stod vinter i kalenderen, og vejrguderne viste sig fra deres knap så venlige side. Læs artikel

Nyhed: Så er der fuld knald på camping-farverne

17-09-2014: Storsælgende Adria fejrer 50-års jubilæum med en model, der giver mulighed for masser af farver på campingvognen. Læs artikel

Guide til Nyborg Strandcamping

09-07-2016: Selv om man blot er på gennemrejse, gør det bestemt ikke noget, at campingpladsen har gode faciliteter og ligger smukt med et opland, der har oplevelser til en længere ferie. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...