Find mere om:
Drop hotellet og byt bolig i stedet | rejser.guide.dk

Drop hotellet og byt bolig i stedet

Ved at lave et såkaldt home exchange får man gratis overnatning på sin rejse, men man skal være villig til selv at have fremmede boende i sit hjem, mens man er væk. Det var Malene Becker Hallund, der har byttet bolig to gange og her fortæller om, hvordan det var.

Da Malene Becker Hallund og familien skulle på ferie i Rom, boede de i en 90 kvadratmeter stor lejlighed i indre by med egen tagterrasse. Havde de skullet betale for at leje en lignende feriebolig, havde det kostet mange tusinde kroner.

I stedet valgte familien at bytte bolig med den italienske familie, der til daglig har til huse i lejligheden. Imens boede italienerne så hjemme hos familien Becker Hallund i Danmark.

»Det er en stor tillid, man viser fremmede mennesker, men man er afhængig af denne tillid, og det kan jeg faktisk godt lide,« fortæller Malene Becker Hallund.

Hun og familien har prøvet at bytte bolig to gange. Den ene gang var på ferien til Rom, og den anden gang var i Barcelona. Begge gange oplevede Malene Becker Hallund, at man i langt højere grad prøver at leve livet, som de lokale gør, når man bor i deres private hjem.

»Man bor lokalt og bliver en del af hverdagen i det pågældende land, så børnene kan lære, hvordan det er at bo i et fremmed land,« fortæller Malene Becker Hallund.

Familien Becker Hallund varierer normalt deres ferier mellem hotel, boligbytte og ferielejligheder, idet det er nogle vidt forskellige måder at rejse på – nogle gange egner hotel sig bedst, hvorimod boligbytte er perfekt til andre anledninger, mener Malene Becker Hallund.

En økonomisk gevinst

For mange boligbyttere er der også en økonomisk motivationsfaktor bag dét at benytte denne ferieform. Det er nemlig gratis at bytte bolig, hvilket er et af de grundlæggende principper bag konceptet. Man skal derfor kun betale for rejsen til og fra destinationen, samt forplejning og oplevelser undervejs.

Familien Becker Hallunds vigtigste motivation for at bytte bolig var dog ikke den økonomiske besparelse, men derimod muligheden for at knytte venskaber med familierne i udlandet.

Siden det første boligbytte i Barcelona har Malene Becker Hallund og hendes mand og to piger været nede for at besøge familien, som de byttede hjem med, og derudover korresponderer de jævnligt med både deres nye italienske og spanske venner. Men at få en aftale om boligbytte i stand og sørge for, at alt er i orden, kræver dog noget af én, fortæller Malene Becker Hallund.

B972024211Z.1_20150702192017_000+GHRMAUOV.2-0.jpg

Forberedelsestid

»Det kræver en del forberedelse. Jeg er et meget stort ordensmenneske, så jeg ville gerne have, at alt skulle være i den fineste orden, inden de ankom. Jeg sørgede for, at mine forældre hentede dem i lufthavnen og stillede kage frem, og de fungerede som kontaktpersoner undervejs. Det kræver en del energi at bytte bolig, men det er jo tovejs. Hele oplevelsen kommer an på, hvad man selv byder ind med,« fortæller Malene Becker Hallund.

Hun havde dog sine bekymringer undervejs.

»Jeg gik hele tiden og tænkte på, om de syntes, det var godt, og om de var faldet til i mit hjem. Det var egentlig ikke frygten for, om de passede på mine ting, for man pakker jo de mest betydningsfulde genstande væk. Jeg var mere bange for selv at ødelægge noget. Det er noget, man bruger sin energi på, men det er okay. Man giver meget, og får meget igen,« forklarer Malene Becker Hallund og understreger, at hun ikke er i tvivl om, at det er det hele værd.

B972024211Z.1_20150702192017_000+GHRMAUBC.2-0.jpg

Sådan kommer du i gang

Boligbytte, eller home exchange, går i al sin enkelthed ud på at man bytter sin bolig med en tilsvarende bolig, med alt hvad det indebærer af køkkengrej og slidte sofapuder. Byttet er ganske gratis og kan derfor spare én for rigtig mange penge, i og med at man helt fjerner udgiften til dyre hotelværelser.

Bytteordningen administreres blandt andet af firmaet Home Exchange, der har eksisteret siden 1992, hvor det fungerede som et bogkatalog, der blev sendt med posten.

I dag er det en af de mest brugte hjemmesider til formidling af boligbytteri verden over. Og det kommer der mere og mere af. Antallet af folk, der er interesserede i bytte hjem, er nemlig tydeligt stigende, fortæller Anna Bridgwater, der er pr-ansvarlig for den danske afdeling af Home Exchange, www.bytbolig.com.

Danskerne er tillidsfulde

Det er ikke kun på verdensplan, at home exchange-tendensen er tydelig. Gang på gang er det danskerne, der topper boligbyttefirmaets lister over, hvem der benytter feriemodellen mest. Anna Bridgwater mener, at det er, fordi danskerne generelt er tillidsfulde og rejsevante. Derfor falder det også danskerne nemt at rejse på denne måde.

Man kan da også føle sig helt tryg ved at holde ferie på den måde, understreger hun.

»Der er selvfølgelig ingen garanti for, at dem du bytter med ikke er tumper. Det værste, vi har oplevet hos os på Home Exchange, er dog, at køleskabsdøren ikke var lukket, så maden var blevet dårlig. Folk, der melder sig ind, gør det, fordi det er noget, de vil. Det er en type mennesker, der er tillidsvækkende og tillidsfulde, ellers melder man sig ikke til den slags,« forklarer Anna Bridgwater og tilføjer:

»Om ikke andet, så dækker de flestes private ansvarsforsikring, hvis uheldet skulle være ude.«

Boligdating

Siden www.bytbolig.com fungerer sådan, at man på en liste kan tilføje de destinationer i verden, hvor man helst vil rejse hen eller skrive, at man er interesseret i alle steder. På den måde kan man finde ligesindede med en let søgning. For eksempel kan man tilføje USA til sin liste, og så kan det være, at der er en sød familie fra New York, der gerne vil til Danmark.

Andre gange skal man selv tage kontakten og høre vedkommende, om han eller hun kunne tænke sig at komme til Danmark, for måske har de bare ikke tænkt på Danmark som en feriedestination, men er åbne for muligheden.

Som på enhver datingside handler Home Exchange om at gøre sin bolig så attraktiv som muligt. Man fremhæver alt det bedste, både fra boligen og fra det omkringliggende nabolag. Derefter er der to muligheder: læne sig tilbage og håbe på, at nogen tager initiativ og kontakter dig, eller selv tage kontakten.

Når kontakten er etableret, vælger mange at tale sammen over Skype inden byttet, fortæller Anne Bridgewater. På den måde kan man se hinanden an, og det nedbryder mange barrierer at ”møde” hinanden inden, mener Malene Becker Hallund, der har byttet bolig to gange.

Første gang hun og hendes familie skulle bytte bolig, var det en meget grænseoverskridende oplevelse, forklarer hun. Derfor brugte de Skype, så de kunne se hinanden lidt an.

»Vi havde mailet meget frem og tilbage med den familie fra Barcelona, som vi skulle bytte med. Men det hjalp rigtig meget på min utryghed at tale over Skype, så vi kunne se hinanden i øjnene,« fortæller Malene Becker Hallund.

Gode råd til boligbytte

  • Hvis du er utryg, så foreslå at tage en snak over Skype.
  • Lav en guide til dine gæster. Bedste cafe, lokalt supermarked, vandslangen driller etc. Det gør opholdet rarere for dine gæster, og kan måske afhjælpe nogle problemer for begge parter.
  • Sørg for at pakke dine favoritgenstande væk, så de ikke bliver ramt, hvis uheldet er ude.
  • Tjek, at din ansvarsforsikring dækker – både hvis du ødelægger noget, eller hvis din gæst gør.
  • Hvis du bor i lejebolig eller andelsbolig, bør du undersøge, hvorvidt du har ret til at ”udleje” din bopæl.
  • Hør naboen, om de vil være behjælpelige. Både med at holde øje med, om alt går, som det skal, men også med at være lidt praktisk behjælpelige, f.eks. med udlevering af nøgle.
  • Læs mere og kom igang på: www.boligbytte.com

Nyhed: Senior Rail med faldgruber

02-07-2009: Men også en rejseform med store muligheder. Læs artikel

Anmeldelse: Test: Lavprishoteller i København

12-04-2011: Se den britiske avis The Guardians top 10 over de bedste lavprishoteller i København. Læs artikel

Nyhed: Ferie med 'det hele' hitter

28-10-2009: 'All Inclusive' konceptet, hvor mad og drikkevarer i døgnets 24 timer er inkluderet i feriens pris, er på tre år blevet den helt store trend i charterbranchen. Læs artikel

Nyhed: Der er penge at spare på skiferien

21-09-2009: Få 22 pct. rabat på hytteferien, eller hold familieferie i Alperne med all inclusive, liftkort og skileje for 8.000 kr. Finanskrisen har gjort det billigere at komme på skiferie. Læs artikel

Guide: Middelhavets fem største turistfælder

04-07-2009: Skal du på krydstogt til sommer, så undgå de store seværdigheder, hvor alle står som sild i en tønde. Her er alternativerne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...