Find mere om:
Vild natur oplevet fra vandskorpen | rejser.guide.dk

Vild natur oplevet fra vandskorpen

Skandinavien rundt i en havkajak bød på rå natur, store tanker og fantastisk dyreliv.

Deltagerne på havkajakekspeditionerne "Skandinavien rundt i kajak" og "Greeenland 2011" er tilbage i Danmark og godt i gang med hverdagen, mens de fordøjer oplevelserne.

»Det har været en indre rejse at rykke så langt. Samtidig har det været en lang bearbejdning af mig selv. Men mine erfaringer fra lignende ture har gjort, at jeg kan motivere mig selv. Jeg ved, at jeg kan!« fortæller Erik B. Jørgensen, mens Søren Telling fra Greenland 2011 udtaler:

»Vi har haft en meget ydmyg tilgang til Grønland. Og vi blev fascineret af naturen og stilheden. Der var plads til de store tanker.«

Det tidligere medlem af Slædepatruljen Sirius og Jægerkorpset, Erik B. Jørgensen, sejlede april 2011 fra den norsk-russiske grænse ved Jakobs Elv i det nordøstlige Norge rundt om Skandinavien. Han sluttede i oktober ved den finsk-russiske grænse øst for Helsingfors. Turen på 6.220 km klarede han alene i havkajak uden ubehagelige overraskelser. Undervejs mødte han dog lokale kajakroere, som fulgtes med ham nogle timer eller få dage.

Noget senere - i juli - sejlede de fire erfarne kajakinstruktører Søren Telling, Christian Johnsen, Bruno Kiilerich og Simon Børresen fra Mestersvig i Nordøstgrønland på en måneds ekspedition. Turen gik forbi Ella Ø, op i Kejser Franz Josephs Fjord til Waltershausen Gletscheren, retur med en bæring til Dusens Fjord og tilbage til Mestersvig. En strækning på 800 km med stort set de forventede udfordringer.

Vildt dyreliv

»Alt klappede tidsmæssigt, men turen blev omkring 800 km kortere end beregnet, fordi jeg ikke skulle så mange gange ind i fjordene for at gå i ly i hårdt vejr,» fortæller Erik B. Jørgensen om sin tur i Skandinavien.

Dagsetaperne var på 10 timer svarende til 45-70 km, hvorefter han begyndte at kigge efter en lejrplads. Derefter gik resten af døgnet med at blogge, slå lejr og lave mad samt sove.

»Planen var rigtig for mig, men det er jo individuelt.«

På vejen sydpå oplevede han det vilde dyreliv med enkelte overraskelser.

»Største overraskelse var nok for mig og en elg, da vi mødtes i vandet mellem en ø og fastlandet,« smiler han.

»Men ellers så jeg marsvin, sæler, spækhuggere og masser af havfugle. Specielt havørne, som jeg stort set mødte hver dag på sejladsen i Norge samt i Den Botniske Bugt nord for Stockholm. Jeg følte mig meget privilegeret.«

Provianten købte han hver tredje eller fjerde dag i små forretninger helt ude ved kysten.

Anstrengende bæring

Greenland 2011 blev gennemført på de planlagte 39 dage, hvoraf holdet var 29 dage på vandet. Kun storm holdt dem vejrfast i teltet et par gange.

I vandet oplevede roerne de forventede meterhøje dønninger og en tidevandsforskel på 1,7 meter, som de kunne udnytte under sejladsen.

På land så de tusindvis af moskusokser samt spor af en isbjørn, som heldigvis valgte at gå forbi deres lejr.

»Vi var endda grundigt forberedt med rifler og peberspray mod bjørne, men fik altså ikke brug for dem,« forklarer Søren Telling.

Temperaturen strakte sig fra 18-20 grader og vindstille i højsommeren til 2-3 graders kulde mod efteråret.

Provianten havde Greenland 2011 sendt af sted i 2008 med den årlige båd. Det gik næsten uden problemer. Et enkelt sted havde en isbjørn været inde i et fælles depot, hvor den heldigvis havde foretrukket provianten fra en anden ekspedition. Herudover manglede et depot, som kunne erstattes af overskydende proviant.

Største udfordring blev overbæringen af kajakkerne ved Blomsterbugten, hvor de ikke brugte en halv, men to dage på at forcere de 100 højdemeter.

»Eneste sygdomstilfælde, som vi blev ramt af, var en fuelforgiftning, fordi noget af vores proviant var blevet opbevaret for tæt ved brændstof. Og så fik en af deltagerne til slut meget ondt over lænden, selv om vi havde trænet meget inden turen.«

Alle burde gøre det

Erik B. Jørgensen er hjemme og i gang med at holde foredrag samt ved at forberede en bog om turen Skandinavien rundt.

»Jeg håber, at jeg kan lokke rigtig mange til at komme ud på små eller større ture. Naturen giver meget igen,« slutter han.

Greenland 2011-teamet er enige.

»Det er en genopdagelse af, hvad vi som mennesker oprindeligt er skabt til at kunne klare. De omgivelser, som vi er skabt til at kunne tackle - og det er ganske enkelt berusende. Det burde alle gøre en gang imellem for at nulstille sig selv og genopdage et vist mål af ydmyghed,« opfordrer de i deres blog.

LÆS OGSÅ: Eventyr i havkajak

LÆS OGSÅ: Aktivferie fra toppen af Danmark

Guide: Eventyr i havkajak

29-07-2011: Fem danskere har lige nu store oplevelser i henholdsvis Østgrønland og Skandinavien. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel

Guide: Baltikum og Østeuropa lokker danske jagtturister

16-08-2014: Baltikum, Østeuropa og De Britiske Øer byder sig til for danske jægere med udlængsel. Jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund, Niels Søndergaard, giver her sit bud på syv klassiske og to nyere rejsemål. Læs artikel

Guide til lystfiskeri og naturoplevelser

08-04-2016: Lystfiskeri giver rejsen formål og store naturoplevelser. Se ekspertens tip til syv let tilgængelige steder med pæne chancer for fangst. Læs artikel

Guide til adventurecamping i Sverige

15-07-2015: Er man "young at heart" – uanset alder - er primitiv adventurecamping et forfriskende alternativ til de luksuriøse og komfortable campingvogne og campingpladser. Den udfordrende natur kan f.eks. opleves fra en kano eller havkajak, mens aftenen byder på bålhygge, og natten tilbringes i et to-tre personers adventuretelt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...