Find mere om:
Guide til golf i Skåne | rejser.guide.dk

Skånske fristelser

Med omkring 70 baner er Skåne spækket med gode og varierede golfoplevelser, som det absolut er værd at drage over sundet efter. JP Explorer besøgte tre baner i det sydsvenske og krydrede oplevelsen med noget, som mange sikkert umiddelbart ville kalde en selvmodsigelse, nemlig svensk gourmetmad.

Det sværeste ved at skulle spille golf i Skåne er næsten at vælge, hvilken bane man vil kaste sig over. Udbuddet er stort og kvaliteten høj, så har man ikke mod på udfordringerne eller greenfee-størrelserne på topbaner som Barsebäck eller PGA of Sweden National, ligger de gode alternativer spredt ud over hele sydspidsen af broderlandet. En af dem er Romeleåsens Golfklubb, som man kan nå med en times kørsel fra Øresundsbroen, og netop denne bane blev vores første stop på en tre dages tur rundt i golf-Skåne.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F7T.1-0.jpg

Romeleåsens GK er en højt beliggende park- og skovbane, som byder på interessante udfordringer uden at være svær at gå til. Fairways er generelt ganske brede, og der er plads til at slippe en driver løs – også af den slags, der ikke altid holder bolden præcis på linjen.

Flere af hullerne er flankeret af fine stengærder, der bidrager til fornemmelsen af en smuk og velholdt bane.

Et af banens bogstavelige højdepunkter møder man på hul 7, som er et interessant par fem hul med dogleg højre, hvor andetslaget er blindt og skal sendes op over en stejl bakke. Når man har kæmpet sig op på toppen og har fundet sin bold, er der mindst to gode undskyldninger for at stoppe op og få vejret. Kig bagud og nyd den sublime udsigt ud over et vidtstrakt landskab, og kig op for at se de store røde glenter glide majestætisk rundt på luftstrømmene. Er man heldig, kan man se hele flokke af den store rovfugl i luften over banen.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F6H.1-0.jpg

Allerede på det efterfølgende hul venter næste gode udfordring – et helt lige par fire hul på 317 meter. Det lyder i sig selv ikke særlig interessant, men her er de brede fairways forvandlet til en smal korridor med høje træer på begge sider. Et defensivt tee slag vil ofte være det mest fornuftige, men fornuften får kamp til stregen af en fairway, der falder let ned mod green og et flag, som næsten synes inden for rækkevidde og lokker med en oplagt par, hvis man kan holde sit drive lige. Selvfølgelig taber fornuften den kamp, så hiv bare driveren op af bag’en med det samme.

Romeleåsens Golfklubb vil være et hyggeligt og godt bekendtskab for alle golfspillere, og med lidt (eller meget) held kan man endda have sikret sig et sted at sove efter runden. På hul 17, som er et 135 meter par 3 hul, belønnes en hole in one nemlig med en overnatning på nærliggende Häckeberga Slott.

Slotsophold i søen

Det lykkedes så langt fra for nogen i vores to bolde, men det skulle nu ikke afholde os fra at køre de knap 10 kilometer til slottet og indlogere os alligevel.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F6J.1-0.jpg

Häckeberga Slott er lidt af en perle. Beliggende på en lille holm og omkranset af vand og vuggende åkander næsten hele vejen rundt ligger det fine slot og troner i fransk renæssancestil. Slottet er fra 1872 og har været i familien Thams besiddelse i syv generationer. Dorothea Tham, som døde i 1989, er den seneste fra familien, som har boet på slottet. I dag forpagtes det af danske Bo Madsen og hans svenske kone Gunilla, som har gjort det populært blandt både bryllupsselskaber og gæster, der bare ønsker en idyllisk afstikker til skovens dybe, stille ro. Bo Madsen har en baggrund som kok og har fået skabt et gourmetkøkken på slottet, som fuldender den luksuriøse fornemmelse af at sætte sig til bords i de gamle slotslokaler. Køkkenet lægger sig i sporet af det nye nordiske køkken og bruger i udpræget grad råvarer fra lokalområdet. Om efteråret er der derfor meget ofte vildt på menuen fra de omkringliggende skove.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F7P.1-0.jpg

Slotsgangene gemmer på masser af gode historier. For eksempel om kunstprojektet i år 2000, hvor 16 kunstnere med danske Anders Nyborg i spidsen fik lov at udsmykke væggene på slottets førstesal. 14 dage og 500 flasker rødvin senere var værkerne fuldbragt, og de giver i dag etagen et farverigt særpræg. Og ikke mindst om Dorothea Tham og hendes hang til filterløse cigaretter, røde negle, åbne sportsvogne og jagt. En del af jagttrofæerne, der hænger på slottet, er nedlagt ved hendes hånd – både i Sverige og i Afrika, hvor hun boede i en periode. Faktisk var Dorothea Tham en væsentlig brik i Meryl Streeps research til rollen som Karen Blixen i Out of Africa.

Ystad – golf i modvind

Efter morgenmad på slottet kørte vi 45 km sydøst til Ystads Golfklubb, som er af en helt anden karakter end Romeleåsens. Placeret tæt på kysten og i ret åbent land har vinden frit spil, og den er en så integreret del af banens udfordringer, at den er skrevet ind i baneguidens tips. Allerede på første hul får man en smagsprøve. Det er et 135 m par tre hul, hvor greenen i højre side er kantet af en sø. Får man ikke kompenseret for vinden, er der en overhængende fare for at se bolden blive båret ud over vandet.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F81.1-0.jpg

Da vi spillede banen, var der virkelig sus på, og på flere huller skar modvinden ved indspil til green op til 30 meter af slagenes længde.

Selv uden vind byder banen på masser af udfordringer. Søer og bunkere er placeret drilsk i landingsområderne og stiller krav om en god portion course management. Der er god grund til at overveje mere end bare det første slag, når man står på teestedet, og den relativt store variation i hulforløbene er med til at gøre banen til et spændende bekendtskab.

På hul 3 er green placeret på en lille ø, og har man ikke slået et langt drive, bør man overveje at lægge op, da man er nødt til at få stop på sit indspil for at blive på green.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F4B.1-0.jpg

Flere fairways er ganske puklede. Det gælder blandt andet på banen sværeste hul – hul 6 - som er et 335 meter par fire hul. Kan man finde den rigtige linje hen over puklerne, bliver et godt drive til gengæld belønnet med et relativt enkelt indspil til en tricket green. Ryger man for langt her, risikerer man et svært put ned ad bakke.

Ystad er muligvis ikke den mest fotogene bane i Skåne, men de spillemæssige udfordringer gør den alligevel ganske anbefalelsesværdig.

Eksklusiv kroferie

Hvis golfferien skal kombineres med noget af det bedste, Skåne har at byde på, hvad angår mad, drikke og en seng at sove i, så er Karlaby Kro et sikkert valg. Ikke et billigt valg, men prisen retfærdiggøres af kvaliteten. Også på Karlaby Kro er det Bo og Gunilla Madsen, der har mere end en finger med i spillet. Parret købte kroen i 2011 og er i gang med en stille og rolig modernisering af et sted, som allerede inden de overtog havde opnået høj status i Sverige. Karlaby Kro har nogle fine wellness-faciliteter, men det er primært den på én gang afslappede og eksklusive stemning og den gode mad, som trækker svenskerne til.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F9R.1-0.jpg

Da Karlaby Kro blev åbnet i 1990, var det for at skabe et svensk modstykke til Falsled Kro, og de høje gastronomiske ambitioner lever i bedste velgående. Det afspejles blandt andet i Bo Madsens engagement som formand for Skånske Madoplevelser, som er en forening af restauranter, der arbejder for at fremme den skånske gastronomi. I mange danskeres bevidsthed rimer svensk mad mere på ”korv og mos” end på gourmet, men over de seneste år er der efter sigende sket store fremskridt.

Denne aften fik vi serveret en meget vellykket hovedret med perfekt tilberedt oksemørbrad og et stykke kraftigt, timianglaseret oksehjerte, som blev fulgt til dørs af beder, dildsky og en kartoffelmos med røget fløde, der fejede benene væk under det meste af selskabet.

Dessertens terrin af mørk chokolade og lakrids med jordbæris var en godbid af rang, og selvom appetitten formentlig er kraftigt aftagende efter tre gode retter, så må man ikke snyde sig selv for de fremragende oste fra det lokale Vilhelmsdal gårdmejeri.

Golf på kanten

Flere af Skånes gode golfbaner ligger som perler på en snor langs kysten, hvor man også finder Østerlens Golfklubb. Klubben råder over to baner, Lilla Vik og Djupadal, hvoraf førstnævnte er den ældste og mest populære. Det var da også Lilla Vik, som vores valg faldt på.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F49.1-0.jpg

Banen er et dramatisk bekendtskab med puklede fairways, interessante hulforløb og meget ofte en drillende vind. Flere af hullerne ligger tilmed så tæt på den stejle skrænt ned mod havet, at et slemt hook out of bounds er lig med et langt svæv og et plop i Østersøens bølger. Det starter dog stille og roligt ud med et par tilforladelige huller, hvor man kan komme godt i gang, og hvor man blandt andet spiller langs en stor æbleplantage. Æbler er Østerlens stolthed og et tilløbsstykke både i maj, når træerne blomstrer, og i efteråret, når de modne frugter spises eller forvandles til most og cider.

Et af banens flotteste huller finder man på hul 6 – et 300 meter par fire hul med dogleg højre. Et tee-slag ned ad bakke efterlader et indspil hen over en sø til en green i to plateauer, og umiddelbart bag green har man en fantastisk udsigt over Østersøen. Næste hul er et par tre, som bogstavelig talt løber langs skrænten ned til havet. Spektakulært og meget malerisk.

B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F8P.1-0.jpg

Samme sceneri gør sig gældende på hul 13, som af Golf Digest er blevet kåret til det bedste hul 13 i Sverige, da bladet sammensatte den ultimative bane. En dramatisk puklet fairway, der ser ud, som om den falder ned mod havet, og en yderst tricket green, der nådesløst lader for korte indspil trille af igen, er med til at fuldende golfhullet, som man får lyst til at spille igen, så snart puttet er trillet i.

Blandt de tre gode banebesøg i Skåne stikker Østerlens Golfklubb Lilla Vik alligevel positivt ud – den er velplejet med gode og lækre fairways, har et udfordrende layout og flere af huller glimrer med deres spektakulære beliggenhed. Med lidt over 100 km fra Øresundsbroen er der dog også lidt længere at køre end til mange af de andre skånske baner, men det er absolut besværet værd.

Tre råd til rejsen

  • Er man interesseret i en golfferie i Sydsverige, er Østerlens Golfklubb et god afsæt. Der er muligheder for at leje små lejligheder lige ved banen, men er man en flok, bør man overveje at leje det gamle klubhus. Smukt placeret for sig selv midt på anlægget og med perfekt udsigt over Østersøen. Huset kan rumme 10 gæster og koster 9.000 svenske kroner om ugen i højsæsonen.

    B97166846Z.1_20130523174137_000+GE047F7F.1-0.jpg

  • Skåne er berømt for sine mange slotte og herregårde og rummer ikke mindre end 250 af dem. Mange er åbne for besøgende og gemmer på både spændende historier og gode madoplevelser. Se mere på skane.com.
  • Besøg nogle af de mange gårdbutikker. Skåne er kendt som Sveriges madkammer, og den meget rige landbrugsjord giver optimale forudsætninger for at skabe gode produkter. Find inspiration på skane.com.

Nyhed: Svensk port til vildmarken

04-03-2010: Det er vist ingen fornærmelse mod ejerne at sige, at Klarälvens Camping langt fra er luksuriøs. Til gengæld er pladsen et godt udgangspunkt for store oplevelser i Sveriges sydligste vildnis. Læs artikel

Guide til lystfiskeri og naturoplevelser

08-04-2016: Lystfiskeri giver rejsen formål og store naturoplevelser. Se ekspertens tip til syv let tilgængelige steder med pæne chancer for fangst. Læs artikel

Guide til adventurecamping i Sverige

15-07-2015: Er man "young at heart" – uanset alder - er primitiv adventurecamping et forfriskende alternativ til de luksuriøse og komfortable campingvogne og campingpladser. Den udfordrende natur kan f.eks. opleves fra en kano eller havkajak, mens aftenen byder på bålhygge, og natten tilbringes i et to-tre personers adventuretelt. Læs artikel

Guide til vandretur på Kungsleden i det nordsvenske Lapland

22-10-2014: Helt oppe i det nordsvenske Lapland ligger Kungsleden – en ca. 450 kilometer lang vandresti, som går gennem Sveriges højeste bjerge. Hvert år opfordrer Fjällräven til at snøre vandrestøvlerne, når de inviterer flere end 2.000 deltagere med på 110 ikoniske og udfordrende kilometer af ruten. JP Explorer var med hele vejen. Læs artikel

Guide: Baltikum og Østeuropa lokker danske jagtturister

16-08-2014: Baltikum, Østeuropa og De Britiske Øer byder sig til for danske jægere med udlængsel. Jagtfaglig chef i Danmarks Jægerforbund, Niels Søndergaard, giver her sit bud på syv klassiske og to nyere rejsemål. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...