Find mere om:
Guide til wellness-ferie i Slovenien | rejser.guide.dk

Selvforkælelse i Slovenien

Det frodige land Slovenien byder på utallige muligheder for selvforkælelse: Massage, bassiner med naturligt opvarmet vand, vandreture i bjergene og lokalproduceret vin.

Det er blevet tid til min shiatsu-massage. Jeg må indrømme, at jeg ikke vidste, hvad det gik ud på, da jeg bestilte den.

Afdelingen for selvforkælelse – massage, ansigtsbehandlinger og diverse voksbehandlinger – ligger i samme bygning som wellness-center Balnea, der også huser flere forskellige saunaer og termalbade, som er bassiner med underjordisk, naturligt opvarmet vand, ligesom man kender det fra Den Blå Lagune i Island.

Pigen i den svagt oplyste reception forklarer, at jeg ikke behøver tage alt mit tøj af, fordi der ikke er noget olie involveret i en shiatsu-massage.

Da jeg har iført mig en af de karakteristiske hvide badekåber og dertilhørende tøfler, bliver jeg mødt af en høj mand – Sano Grotenc. I det rum, jeg skal være i, ligger der en stor madras på gulvet, hvor jeg venligst får besked på at lægge mig.

Sano Grotenc presser på forskellige steder på min krop og holder presset et par sekunder. Mine arme og ben bliver bøjet og strukket, uden at jeg behøver at aktivere en eneste muskel. Jeg ligger og undrer mig over, hvad det egentlig er godt for, men rart er det i hvert fald.

B972071491Z.1_20150903175137_000+G0FNJ17H.2-0.jpg

Penge at spare på skønhed

Sano Grotenc bevæger sig op omkring mit hoved. Jeg kan mærke, han er der, men beslutter mig for ikke at åbne øjnene og se efter. Da han løfter mit hoved op og drejer det, kan jeg mærke strækket hele vejen ned gennem rygsøjlen til lænden.

Behandlingen sluttes af med massage af ører, ansigt og hovedbund. Nu lægger Sano Grotenc stille mit hoved ned, og jeg kan høre, han rejser sig op og går væk.

»Tak. Du kan ligge og slappe af et par minutter, og ellers ønsker jeg dig en god aften,« siger Sano Grotenc høfligt og går stille ud.

Nordtysk wellness for alle

Resultatet af 50 minutters stræk, pres og bøj er en totalt afslappet krop, der lige skal vende tilbage til virkeligheden. På intet tidspunkt har det gjort ondt, som man nogle gange oplever, når en myose bliver forsøgt bekæmpet – som regel uden held.

En ekstra bonus er, at der endda også er penge at spare i forhold til danske priser. 50 minutters massage af hele kroppen koster 42 euro (315 kr.), en times ansigtsbehandling står i 45 euro (337 kr.), og 20 minutters peeling med enten salt eller knuste vindruekerner koster 17 euro (127 kr.).

Efter en afslappende behandling er der rig mulighed for at bade i et af de mange termalske bade i byen Dolenjske Toplice, hvor flere forskellige hoteller ligger tæt på hinanden. Få minutters gang fra klumpen af hoteller ligger en skov, hvor man kan forkæle sig selv ved bare at nyde roen.

Stavgang i skoven

Tomi Perincic er fitnessinstruktør. Hans arbejde består i at opfordre gæsterne på hotellet i Dolenjske Toplice til at være aktive – f.eks. ved at gå stavgang i den nærliggende skov.

»Folk kommer primært for at slappe af, få massage og få fysioterapi. Jeg prøver at lokke dem til at være lidt aktive. Nogle gange er det lidt en udfordring, hvis de overhovedet ikke er vant til at bevæge sig,« fortæller Tomi Perincic.

Han har arbejdet på stedet i 20 år – først som massør og senere som instruktør, bl.a. i stavgang, mountainbike og vandring.

Selv om stavgang i Danmark mest er for pensionister, er det en helt almindelig sportsgren for alle aldre i Slovenien.

Styrkeprøve og forkælelse i Provence

Når man skal lære at gå stavgang, starter man med at gå med stængerne i hver sin hånd, uden at de rører jorden. Derefter slæber man stængerne hen ad jorden, og til sidst skubber man lidt til for hvert skridt, man tager.

»Mennesket ved godt, hvordan man går – det ene ben foran det andet. Man skal ikke tænke så meget over stavene. Man skal bare slappe af,« siger Tomi Perincic.

Jeg havde ikke regnet med, at stavgang både ville være så sjovt og udfordrende på samme tid. Tom Perincic fortæller inden afgang, at stavgang helst skal være så naturligt som muligt.

Og selvom det burde ligge naturligt i kroppen, og selvom det ser pærelet ud, når Tomi Perincic kontrolleret svinger sine stave, lykkes det ikke rigtigt for mig – mine arme og ben kan ikke finde ud af at koordinere.

Skoven er en blanding af nåle- og løvtræer, hvor en sti går rundt i en cirkel. Stien er lavet af lokale. Slovenerne er nemlig generelt et meget aktivt folk – næsten alle tager på vandring eller cykeltur i weekenden.

Faktisk er stien tiltænkt som en løbesti, men bliver også brugt til hundeluftning for de lokale eller stavgang med hotellets gæster.

Det kan for nogle være svært at udforske naturen på egen hånd og uden instruktion, og Tomi Perincic været da også været ude for lidt af hvert som fitnessinstruktør:

B972071491Z.1_20150903175137_000+G0FNJ194.2-0.jpg

»På et tidspunkt havde jeg en italiensk gruppe, som jeg opfordrede til selv at gå en tur her i skoven. De endte med at vende om få meter inde i skoven, fordi de ikke kunne se vejen, de kom fra. Man får hurtigt fornemmelsen af at være midt ude i ingenting. Hvis man ikke er vant til det, kan det virke skræmmende at gå ind i en skov,« siger Tomi Perincic.

Slot på sin egen ø

Ikke langt fra Dolenjske Toplice midt i et skønt naturområde ligger Otoctec-slottet på sin egen ø. Den smaragdgrønne flod Krka er nemlig blevet delt kunstigt lige før og efter slottet, så slottet har fået plads midt på floden.

Det gule slot dateres helt tilbage til 1252 og har været ejet af forskellige adelige familier gennem tiden.

Selvom slottet brændte ned i 1943 under Anden Verdenskrig, er det i dag restaureret og genopbygget efter tegninger og billeder, så det ligner det oprindelige slot. Det eneste, der er tilbage af det oprindelige slot, er en gammel jernovn, der nu står i hotellets lobby.

B972071491Z.1_20150903175137_000+G0FNJ182.2-0.jpg

Ved slottet bliver der bl.a. arrangeret bryllupper i en hvid pavillon, der står for enden af græsplænen. Hvis man skulle fortryde giftemålet, er den eneste vej ud enten gennem gæsterne eller at hoppe i floden og svømme væk.

»Alle bryllupper bliver skræddersyet til parret. Det er ikke altid nemt, og man skal nogle gange have en stor tålmodighed. Jeg har oplevet, at nogle svigerfædre vil bestemme, fordi de betaler hele gildet,« fortæller Vida Trenz, der er bryllupsplanlægger på hotellet.

10 toplækre spahoteller

Hvis du vil have den ultimative selvforkælelse, skal du vælge at bo på slottet. I dag er Otoctec nemlig et femstjernet hotel med 16 værelser. Hotellet er en del af den fornemme franske forening Relais & Châteaux, som er en samling af de fineste gourmetrestauranter og boutique-hoteller.

Slottet har gennemgået en stor indvendig renovering de seneste år, men er fredet udvendigt. Her er ingen værelser, der er ens. Interiøret er holdt i hyggelige, brune toner, uden at det bliver tungt.

I restauranten bliver der serveret nyfortolkede, slovenske gourmetretter. Til maden kan man drikke de lækreste slovenske vine af druer, som vokser på bjergskråningerne i området.

Lokalt produceret vin

Tomi Perincic fortæller, at hvis man går op ad bjergskråningerne, hvor mange familier har et lille stykke jord, hvor de producerer vin, kan man hurtigt være væk længe.

»Alle er meget stolte af den vin, de laver, og de vil gerne vise den frem for fremmede. Så hvis man først er gået ind et sted, og naboen ser det, skal man også ind hos ham og smage hans vin. Sådan kan det fortsætte længe,« siger han.

B972071491Z.1_20150903175137_000+GJCNK0O4.1-0.jpg

Normalt producerer en familie omkring 1.000 flasker vin om året. Det svarer til, at man har til to flasker om dagen og lidt ekstra til festlige lejligheder. Den lokale specialitet er Cviccek, som har en meget lys, rød farve, fordi det er en blanding af rødvin og hvidvin.

De fleste vine bliver dog produceret i området ved Sloveniens middelhavskyst, da forholdene er bedre for vinproduktion her. Vinakoper er et af de firmaer, der har haft succes med også at eksportere vinene, bl.a. til USA, Rusland og Japan.

I Slovenien kan man derfor også forkæle sig selv med velsmagende vin, der er produceret lokalt.

Underjordiske Unesco-grotter

Tæt på grænsen til Italien og den italienske by Trieste ligger det eneste sted i Slovenien, der er på Unescos verdensarvliste.

B972071491Z.1_20150903175137_000+G0FNJ18N.2-0.jpg

Škocjan-grotterne blev optaget på listen i 1986 og er den største undergrundskløft i Europa.

De underjordiske grotter udformer sig i undergrunden, der består af kalksten. Fordi vandet gradvist nedbryder kalkstenen, bliver der skabt fænomenale underjordiske floder og grotter.

Det tager cirka to timer at gå gennem Škocjan-grotten på den 2,5 kilometer lange turistrute. Til de eventyrlystne er der i alt 11 kilometer stier i nationalparken.

En forunderlig verden under jorden

30 kilometer væk ligger Postojna-grotten, som er mere turistvenlig. Her kører et tog nemlig de besøgende tre ud af de fem kilometer, der er ind i grotten. Dermed skal man kun gå lidt under en time.

Tre råd til rejsen

  • Lej en bil, eller kør selv derned. Slovenien er et lille land, og det er lettest at komme rundt i egen bil.
  • Hvis du er interesseret i vin, bør du tage til kystområdet. Det er her de fleste (og bedste) slovenske vine bliver produceret.
  • De fleste slovenere snakker godt engelsk. Hvis det ikke går, snakker mange tysk, italiensk eller russisk.

Underjordiske Unesco-grotter

  • Tæt på grænsen til Italien og den italienske by Trieste ligger det eneste sted i Slovenien, der er på Unescos verdensarvliste.
  • Škocjan-grotterne blev optaget på listen i 1986 og er den største undergrundskløft i Europa.
  • De underjordiske grotter udformer sig i undergrunden, der består af kalksten. Fordi vandet gradvist nedbryder kalkstenen, bliver der skabt fænomenale underjordiske floder og grotter.
  • Det tager cirka to timer at gå gennem Škocjan-grotten på den 2,5 kilometer lange turistrute. Til de eventyrlystne er der i alt 11 kilometer stier i nationalparken.
  • 30 kilometer væk ligger Postojna-grotten, som er mere turistvenlig. Her kører et tog nemlig de besøgende tre ud af de fem kilometer, der er ind i grotten. Dermed skal man kun gå lidt under en time.

Rejsen dertil

B972071491Z.1_20150903175137_000+GOLNIQDT.1-0.png

Adria Airways og SAS flyver direkte fra København til Ljubljana. Det tager 2 timer. Fra Billund kan du komme med SAS til og fra Ljubljana. Det tager omkring 4 timer.

Andre lufthavne i nærheden:

  • Venedig (Italien): SAS flyver direkte fra København. Ryanair flyver direkte fra Billund.
  • Zagreb (Kroatien): SAS og Croatia Airlines flyver direkte fra København.

Jyllands-Posten var inviteret af Weforyou og Terme Krka.

Guide til Bormio og Passo dello Stelvio

24-04-2016: Lidt uden for den italienske by Bormio ligger en attraktion, der har en særlig plads i cykelmytologien: Passenes Konge – bedre kendt som Passo dello Stelvio. Jyllands-Postens udsendte medarbejder prøvede kræfter med det ikoniske bjergpas, der flere gange har optrådt i Italiens største etapeløb Giro d'Italia. Læs artikel

Guide: Hoteldirektørens fem pletskud: Luksusophold fra Tahiti til Tanzania

15-06-2015: Danske Gitte Harder er topchef på et af Sydfrankrigs største luksushoteller. Læs her, hvilke oplevelser, der har fået hende til selv at tabe kæben. Læs artikel

Guide til cykelferie i Tyskland

10-06-2012: Er du til aktiv ferie med små landsbyer, floder og hjemmelavede måltider, så tag på cykelferie i Tyskland. Læs artikel

Guide: Harzen: Så nyt som i gamle dage

30-04-2012: Det lugter lidt af gamle dage at holde ferie i Harzen. I virkeligheden er det både nutidigt og nærværende. Læs artikel

Guide: Camping med kurophold

11-03-2012: Natur og seværdigheder gør Holbæk til et spændende sted. Wellness skal lokke flere til. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...