Find mere om:
Vindende vine fra Portugal | rejser.guide.dk

Vindende vine fra Portugal

Frankrig, oui. Spanien, si. Italien, si. Men Portugal? Findes der god vin ud over portvin og vinho verde?

Det gør der ifølge det anerkendte amerikanske vintidsskrift Wine Spectator, som i de senere år har givet flere portugisiske vine scorer nær de maksimale 100 mulige point.

Æren er bl.a. tilfaldet nogle af produkterne fra vingården Quinta Nova ved Douro-floden i det nordlige Portugal. Vingårdens hovedbygning, der stammer fra 1800-tallet, er indrettet som restaurant og hotel med 11 værelser. Ud over vinsmagninger kan man bl.a. også lade smagsløgene opleve forskellene på olivenolier og om efteråret være med til at plukke årets høst af druer.

Quinta Nova er én af mange vingårde i dalen langs Douro-floden, hvor man har produceret vin i over 2.000 år.

Farvel til tante-imaget

Portvin. For mange falder tankerne straks på skabsdrankere og hjemmegående rigmandsfruer med en formiddagsbimmelim. Det noget støvede image har portvinen til dels også i sit hjemland, men det skal det være slut med, siger Miguel Cunha, marketingkoordinator for Taylor's, der siden 1692 har fremstillet portvin i Porto.

»For at få fat i et yngre publikum har man introduceret ”port tonic”, en long drink med hvid portvin, tonic og en citronskive som et alternativ til Martini. Den drink har fået en pæn succes. Det samme gælder en pink portvin med reven appelsinskal og is,« siger Miguel Cunha.

Hvid portvin hører sammen med typerne tawny og ruby til de yngre, billigere og ikke så nuancerede portvine. Skal det være lige så godt, som det er dyrt, gælder det om at prøve en portvin af typen vintage, der efter et par år på fad tappes og derpå bør lagres i 10-50 år. Når sådan en flaske først er åbnet, skal den drikkes inden for et par døgn, siger Miguel Cunha.

»Efter så mange år i en flaske forsvinder smagen hurtigt, når vinen kommer i kontakt med ilt,« forklarer han.

Nostalgisk luksus

Er man typen, der drømmer om at bo i hjemlige omgivelserpå ferien, skal man ikke tjekke ind på hotellet Vidago Palace i det nordøstlige Portugal.

Med mindre ens bolig altså f.eks. rummer en spisestue på størrelse med en håndboldbane, en vinkælder, en 18-hullers golfbane i baghaven, en spa med tyrkisk bad, sauna, jacuzzi og svømmepøl samt en indretning, der med krystallysekroner og krummelurer oser af 1920'ernes belle epoque og femstjernet luksus. Det er nemlig, hvad Vidago Palace bl.a. tilbyder.

Og det for priser, der på hverdage begynder ved 900 kr. for et dobbeltværelse. Hotellet, der ligger i den søvnige lilleby Vidago - grundlagt af romerne pga. de varme kilder i undergrunden - genåbnede i oktober sidste år som en næsten tro kopi af det palads, der blev indviet i 1911. Indtil en konkurs var hotellet - med bonede gulve, tommetykke tæpper, håndmalede tapeter og stuk belagt med bladguld - et yndet opholdssted for den portugisiske overklasse.

»Vi har mange gæster, der kom her som børn, og som nu vender tilbage for at vække de gamle minder til live,« fortæller hotellets salgschef, Maria Veríssimo.

Vovehalsenes legeplads

»Håhh!,« udbryder jeg, da jeg kaster mig ud i et frit fald 30 meter over jorden. Mit sidste sekund er dog ikke indtruffet. Styrtet forvandles nemlig til en behagelig luftgyngetur på grund af den kraftige elastik, der via et harnisk forbinder mig med hængebroen, jeg sprang ud fra.

Det såkaldte pendulspring er en af flere mere eller mindre halsbrækkende aktiviteter i Diver Lanhoso; en forlystelsespark nær byen Póvoa de Lanhoso i det nordlige Portugal.

Paradis for paraglidere

Den er grundlagt i Middelalderen, har status som en af Portugals ”historiske landsbyer” og domineres af en stor borg. Men Linhares de Beira ved foden af Serra de Estrela-bjergene er også kendt som paraglidingens portugisiske hovedstad ifølge Tiago Pedrosa fra rejsearrangøren A2Z Adventures.

»Her er god opdrift pga. de mange bjergskråninger, og den termiske varme fra de store sletter betyder, at de bedste paraglidere kan flyve til Salamanca i Spanien 150 km herfra,« fortæller Tiago Pedrosa.

Frit slag for vandrelystne

Helt tilbage til naturen kommer man ikke, men det er tæt på i Parque Nacional da Peneda-

Gerês; Portugals eneste nationalpark. Den ligger i bjergene i landets nordligste provins, Minho, på grænsen til Spanien.

Her er der frit slag for de vandrelystne, som bl.a. har god chance for et møde med egnens vilde heste. Fotografer med hang til panoramaer har også gode kår, men forvent at få moderne vindmøller i søgeren; Portugal satser stort på vedvarende energi, som p.t. dækker 35 pct. af landets energiforsyning.

LÆS OGSÅ: Vindende vine fra Portugal

Guide til surfferie i Portugal

27-04-2013: Algarves bølger er eftertragtet af surfere. Og ikke kun de professionelle og unge vovehalse. Familier med børn kan sagtens ride med på Atlanterhavets bølger. Surf er nemlig også en familiesport. Læs artikel

Nyhed: Eldorado på Algarve-kysten

19-03-2010: Danish Travel Awards kårede for to år siden Portugal til Europas bedste ferieland. Især Algarve-kysten er attraktiv på grund af klimaet og de mange flotte golfbaner, der ligger som perler på en 150 kilometer lang snor. Læs artikel

Anmeldelse: Pragtgolf i det vestlige Portugal

22-10-2009: Portugal har i mange år været et af danskernes foretrukne golfrejsemål, hvilket bl.a. skyldes, at det er let at komme til og forholdsvis billigt. Læs artikel

Guide: Pres pulsen på Playitas

19-08-2013: Ferie i solen sydpå behøver ikke være lig med at flyde ud ved poolen. Sports-, aktivitets- og familieferiestedet Playitas på den kanariske ø Fuerteventura trækker gæster til i rekordtal. Læs artikel

Guide: God plads på Portugals smukke baner

25-05-2013: Portugal er et oplagt valg, hvis man vil have golfkøllerne med på ferie. Landet blev for nylig blevet kåret som Europas bedste golfdestination. Med Lissabon som afsæt har man en stribe spændende og afslappende golfoplevelser inden for en times transport. JP Explorer besøgte tre af dem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...