Find mere om:
På ski med lavpris-flyveren | rejser.guide.dk

På ski med lavpris-flyveren

Alperne ligger kun et par museklik og en billig flyvetur væk. Vi testede lavpris-flyveren og et skiområde i nærheden af Bergamo på en forlænget weekend.

Det er dejligt at stå på ski, så hvorfor nøjes med den årlige skiferie i uge 7? Der er gode muligheder for at komme af sted på mindre ture til Alpernes skidestinationer, og det behøver ikke være dyrt.

Det kræver blot, at man søger lidt på nettet, finder de billige flyafgange, et godt sted at bo til rimelige penge og er parat til at tage af sted på dage, der rækker ud over de sædvanlige ferieuger. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvornår på ugen man rejser.

Vores tur begyndte hjemme ved computeren. Vi klikkede på punktet ”skiroutes” på Ryanairs hjemmeside. Her kan man se kort over selskabets destinationer, som ligger fordelagtigt i forhold til skiområder.

Klikker man for eksempel på Bergamo ved Milano, kan man se alle de områder, som ligger i nærheden: Presolana, Piani di Bobbio, Colere og Foppolo, som formentlig er ukendte for de fleste danskere. De ligger tæt på lufthavnen, cirka en time eller halvanden times kørsel derfra, men er til gengæld heller ikke ret store eller højt beliggende.

Lidt længere væk finder man til gengæld rigtig mange, snesikre muligheder. To-tre timers kørsel mod nordvest ligger Alagna og Champoluc ved Monte Rosa, som er et fint område for lettere øvede skiløbere, men især er kendt som uovertruffent til offpiste og heliskiing. Det mere mondæne Cervinia, som når op i 3.900 meters højde, ligger lige bagved, mens man mod nordøst finder områder som det begyndervenlige, toldfrie Livigno og det eksklusive Madonna di Campiglio.

Vi besluttede os for et helt tredje område - Passo Tonale i Val di Sole, sol-dalen - 129 km og to en halv times kørsel i bil fra Bergamo.

Flybillet for 225 kr.

Vi købte fem retur-billetter fra Billund til Bergamo for 225 kr. pr. styk, og vi valgte at spare de 200 kr., som det koster at have bagage med - kun håndbagagen på 10 kilo tillod vi os. Derefter bookede vi en bil hos Sixt for 1.400 kr. for tre dage, og så var vi ellers klar til en forlænget weekend i Italien med afgang fredag midt på dagen.

Det kom vi ikke til at fortryde, selv om den endelige regning for turen blev temmelig meget dyrere, end prisen på flybilletterne antyder, for euroene forsvinder naturligvis ud af lommerne, når man skal bo på hotel, leje ski og støvler, købe liftkort og spise pomfritter og spaghetti bolognese på bjerget.

Det var med nogen bekymring, at håndbagagen blev pakket. Ryanair er nærmest truende i sine advarsler om, hvad der sker, når man har mere end de tilladte 10 kilo med. Og stakkels den, der har en taske, som fylder mere end 55x40x20 cm. Ifølge hjemmesiden risikerer man at blive afvist ved gaten og slet ikke komme med flyet, så tommestok og badevægt var i brug inden afrejsen. Den slags advarsler tager man alvorligt, når man selv engang har prøvet at stå med overvægt og et par ski, der ikke var booket ind som sports-equipment. I de situationer er Ryanair ikke til at spøge med.

Kør bare ligeud

De bange anelser viste sig ubegrundet. Der var ingen kontrol af taskernes vægt, og efter knapt et par timer i luften - hvor kabinepersonalet havde travlt med sælge alt fra sandwiches og pizza til lottokuponer og røgfri cigaretter, landede vi i Bergamo og tog shuttlebussen til udlejningsbilen. På forhånd havde vi tjekket, om turen til Passo Tonale kunne kan klares med offentlig transport. Det kan den ikke. - i hvert fald ikke hvis man lander en fredag og ikke vil bruge seks-otte timer på transporten.

Med udlejningsbilen og et kort over Norditalien var det let at finde den rigtige vej til Passo Tonale. Allerede ved udkørslen fra lufthavnen var vi på SS42 mod Lovere. Det var den vej, vi skulle følge hele vejen til Passo Tonale. Nogen autostrada var det langt fra. Den snirklede landevej ledte os gennem hyggelige småbyer i en dal, hvor der nærmest var forårsstemning, selv om turen fandt sted for en uge siden - altså i slutningen af januar.

Men efterhånden som vejen snoede sig opad, og vi passerede Edolo og Temu, begyndte temperaturen at falde, og de solbeskinnede, hvide bjergspidser kom til syne i disen. På det sidste stykke fra Ponte di Legno op i passet var der rigtige hårnålesving - og så var vi dér. Seks en halv time efter, at vi tjekkede ind i Billund, rullede vi ned ad hovedgaden i Passo Tonale, forbi den ene lift efter den anden og ned til vores hotel.

Det var mørkt, klokken var 18, men lysene fra hoteller, restauranter og sportsbutikker lyste op i den lange hovedgade. Himlen var stjerneklar, og man kunne se pistemaskinerne arbejde på bjergsiden. Det lovede godt for weekendens skiløb.

Den stjerneklare aften holdt, hvad den lovede. Lørdag morgen var der blå himmel, sol og halvanden meter sne.

Se skiområder i nærheden af Bergamo - pdf-fil

Tidsplan

Fredag

 • 11.30: Tjek in i Billund.
 • 13.00: Afgang med Ryanair.
 • 14.40: Flyet lander i Bergamo.
 • 15.00: Billeje og gratis shuttlebus til stor p-plads ved lufthavnen.
 • 15.15: Klar til afgang i en ny Citroën C3 Picasso.
 • 18.00: Ankomst til Passo Tonale.

Lørdag

 • Ski hele dagen.

Søndag

 • Ski hele dagen.

Mandag

 • 05.15: Vi kører fra Passo Tonale.
 • 08.00: Vi afleverer udlejningsbilen og venter i lufthavnen.
 • 10.20: Afgang med Ryanair.
 • 12.15: Ankomst Billund.

Så meget kostede turen

 • Vi var fem personer, som tog på forlænget weekendtur til Passo Tonale med Ryanair og lejede bil hos Sixt. Turen fandt sted fra fredag 22. januar til mandag den 25. januar 2010:
 • 5 flybilletter: 1.125 kr.
 • Billeje tre dage: 1.400 kr.
 • Benzin: 150 kr.
 • Hotel: tre overnatninger for fem personer: 5.000 kr.
 • Liftkort: to dage for fem personer: 2.325 kr.
 • Skileje: to dage for fem personer: 1.000 kr.
 • I alt 11.000 kr. svarende til 2.220 kr. pr. person
 • Dertil kommer tre gange aftensmad på restaurant, mad på bjerget og mad i flyet.

Nyhed: Der er penge at spare på skiferien

21-09-2009: Få 22 pct. rabat på hytteferien, eller hold familieferie i Alperne med all inclusive, liftkort og skileje for 8.000 kr. Finanskrisen har gjort det billigere at komme på skiferie. Læs artikel

Nyhed: På det dybe vand i Italien

22-03-2010: Den lille italienske klippeø Elba huser 25.000 indbyggere, to lyskryds og otte borgmestre. Og et dybt, blåt hav, der var rammen for virkelighedens drama bag den franske film The Big Blue (Le Grand Bleu). Læs artikel

Nyhed: Brevkassen

28-10-2009: Rabat på Korsika-færgen: Jeg planlægger en campingtur til Korsika og kunne tænke mig at høre, om du kender til færgetransport fra Frankrig eller Italien. Læs artikel

Korsika for begyndere

14-09-2009: Korsika kaldes med for Skønhedens Ø, men der er så meget smukt at se, at man må prioritere. Her er lidt hjælp. Læs artikel

Nyhed: Vandring mellem byerne

20-08-2009: Man tager ikke bare til Cinque Terre for at ligge på ryggen og dase. Man skal ud at opleve, og det er især vandreturene i nationalparken, der gør rejsen til de fem byer til noget specielt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...