Find mere om:
Her er de 10 mærkeligste maratonløb på planeten | rejser.guide.dk

Her er de 10 mærkeligste maratonløb på planeten

Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten.

Snup en frisk løbetur på 42,5 kilometer langs Den Kinesiske Mur eller kæmp dig over målstregen på Nordpolen i fygende sne og seriøse frostgrader.

Hvis det kniber med motivationen til et klassisk storby-maraton, men mindre med midlerne i pengepungen, kan du smide løbeskoene i kufferten og få en anderledes maraton-oplevelse.

Den britiske avis The Telegraph har udvalgt klodens 10 mærkeligste oplevelser på distancen. Den første på listen finder sted i Wales og er resultatet af et væddemål på en pub.

1. Man v. Horse Marathon i Wales

Maratonløbet i Storbritanniens muligvis mindste by, Llanwrtyd Wells, er resultatet af en diskussion mellem to mænd på den lokale pub for 35 år siden. Mændene var uenige om, hvorvidt et menneske eller en hest ville være mest udholdende på distancen. Bartenderen besluttede sig for at finde svaret – og dermed blev Man v. Horse Marathon en realitet.

Hvert år stiller mand og hest med rytter op ved startlinjen for at kæmpe sig hurtigst over stregen i løbet, der trods betegnelsen maraton kun er på 35 kilometer. Hesten vandt i de første 24 år i træk, indtil den britiske eliteløber Huw Lob i 2004 slog den firbenede fartmaskine. Tre år senere gentog Florian Holzinger den bedrift.

Hvornår: Juni 2015

2. Everest Marathon i Nepal

De fleste maraton-løbere kæmper en brav kamp for blot at komme over målstregen. Men i Everest Marathon på verdens højeste bjerg er det hårdt overhovedet at stille op til start. For at akklimatisere sig til dette ekstreme løb omkring Base Camp, skal deltagerne vandre i højderne i 15 dage før løbsdagen. Her sættes løberne i gang klokken 6.30 om morgenen på en rute med sne, is, yakokser og smalle hængebroer.

I tilgift til de mere almindelige forhindringer som skader, vabler og utilstrækkelig kondi, skal løberne også påregne en reel risiko for højdesyge og underafkøling, som medfører rysteture, svigtende koncentration og træthedsfornemmelse.

Hvornår: November 2015

3. Le Marathon du Medoc i Frankrig

Maratonløbet i Pauillac nær Bordeaux er en meget fransk begivenhed. Undervejs får løberne chancen for at smage på 23 lokale vine langs ruten. Der er også mulighed for at smage på østers, foie gras, ost og flødeis. I det mindste kan man som deltager dårligt undskylde sig med at være gået sukkerkold som følge af manglende mulighed for at fylde energidepoterne op.

Deltagerne må være op til seks timer og 30 minutter om at krydse målstregen. Den tilstand, de ankommer i, afhænger naturligvis af, i hvor høj grad, de har benyttet sig af fristelserne undervejs.

Hvornår: September 2015

4. North Korea Marathon - Nordkorea

Verdens formentlig mest isolerede land tillader i år for anden gang udlændinge at deltage i det årlige maraton i hovedstaden Pyongyang. Så hvis totalitære diktaturstater lyder spændende, er det bare med at udfylde visum-ansøgningen i en fart. Overraskende nok var 25 procent af løberne sidste år amerikanere.

Løbet begynder og slutter på Kim Il Sung-stadionet, hvor det finder sted som en del af den årlige fødselsdagsfejring for den afdøde tidligere leder.

Hvornår: April 2015

5. Pack Burro Race i USA

Amerikanerne har naturligvis også deres eget bizarre maratonløb. Det hedder Pack Burro Race og finder sted hvert år i staten Colorado. Løbet er en hyldest til Guldfeber-æraen i regionen og kræver en temmelig utraditionel løbemakker til hver deltager. På de lokale grusstier skal hver løber sørge for at trække et æsel med en oppakning på 15 kilo mineudstyr frem til målstregen.

Arrangørerne tager dog skarp afstand fra dyremishandling. Og derfor vanker der diskvalificering til enhver, der bruger ulovlige hjælpemidler såsom piske for at hjælpe et stædigt æsel på vej.

Hvornår: Juli 2015

6. Big Five Marathon i Sydafrika

Dyrelivet er i høj grad også i fokus ved Big Five Marathon i den sydafrikanske Limpopo-provins. Undervejs på ruten gennem en af verdens smukkeste naturparker, har løberne mulighed for at komme tæt på ’de fem store’ – elefanter, næsehorn, bøfler, løver og leoparder.

Intet adskiller løberne fra de vilde dyr, hvilket måske kan virke ekstra motiverende på ønsket om at komme i mål i en god maraton-tid.

Hvornår: Juni 2015

7. Midnight Sun Marathon i Norge

Ved det årlige maraton i norske Tromsø kommer de fleste af løberne i mål omkring midnat, men uden brug af besværlige pandelamper eller andet lysgrej. I den arktiske del af Norge går solen nemlig aldrig ned mellem maj og juli, hvorfor løbet finder sted i skarpt dagslys.

Selve løberuten skulle være ganske betagende med en tur over Tromsøbroen og udsyn til de arktiske fjelde.

Hvornår: Juni 2015

8. Walt Disney World Marathon i USA

Det kulørte maratonløb i Orlando, Florida, bærer undertitlen ‘The most magical race in the world’. I al fald kommer løberne her i gennem fire af tegnefilm-koncernens tema-parker, inklusive Magic Kingdom og Disney Hollywod Studios.

Som underholdning for især de yngre tilskuere er ruten tæt pakket med Disney-figurer og andre distraktioner. Til slut får de svedige løbere tildelt en Mickey Mouse-medalje til trofæhylden.

Hvornår: Januar 2016

9. Great Wall Marathon i Kina

Den årlige maratonbegivenhed i Kinas Tianjin-provins omfatter sektioner gennem lavtliggende dale og billedskønne landsbyer. Løbets drama finder sted på de seks kilometer, der løbes på selve Den Kinesiske Mur. Her står deltagerne ansigt til ansigt med 5.000 ben-vridende stentrin. Allerede før syvkilometer-mærket venter den berømte stigning ’Goat Track’.

Ruten omfatter bjergtagende udsigter, men de fleste løbere er så optaget af ikke at ramme den fysiske ”mur”, at de næppe får det fulde udbytte. 2.000 løbere deltog i sidste års udgave af begivenheden.

Hvornår: Maj 2015

10. North Pole Marathon - Nordpolen

Selvom det måske ikke føles sådan undervejs, er deltagerne i North Pole Marathon på toppen af verden. Løbet er eksempelløst hårdt med 42,5 kilometer langs isbjerge og gennem fygende sne i temperaturer langt under frysepunktet.

Nysgerrige isbjørne er angiveligt en af de forhindringer, som deltagerne må forholde sig til undervejs. Sidste år deltog blot 47 løbere i den ekstreme udfordring.

Hvornår: April 2015

Guide: Her får du det vildeste adrenalinsus

21-07-2014: Der er mange muligheder, hvis man ønsker at blive høj på adrenalin. Her du kan se, hvor i verden du kan få nogle af de vildeste adrenalin-oplevelser. Læs artikel

Guide til grottedykning i Mexico, USA, Italien og Frankrig

29-06-2014: Drypsten og søjler af mineraler i hulrum under havoverfladen kan være en fascinerende oplevelse på ferien. Læs her, hvordan du kommer på opdagelse i havets sære katedraler. Læs artikel

Nyhed: Global skattejagt runder milepæl i USA

18-09-2014: Over en million små ”skatte” ligger nu strøet ud over de 50 amerikanske stater. Geocache nummer 1.000.000 blev i weekenden skjult i Chambersburg i Pennsylvania. Læs artikel

Guide: Tid til sneeventyr

07-12-2013: Jyllands-Posten har taget en snak med et par skieksperter om den stigende interesse for Nordamerika, Alpernes tillokkende kurver og en tidsånd, der får os til at droppe liften. Læs artikel

Guide til spændende togrejser

09-08-2013: Hop på toget og oplev fire fantastiske ture på tværs af lande og kontinenter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...