Find mere om:
Guide til World Touren i freeride i franske.. | rejser.guide.dk

Oplev offpist-disciplin i verdensklasse

World Touren i freeride i franske Chamonix er en hæsblæsende konkurrence, hvor man kan se de professionelle skiløbere brilliere med deres offpist-færdigheder.

Musikken hamrer derudad i toner, der ellers kun findes i de sene nattetimer på diskoteker og natklubber. Solen bager.

Flere sidder i t-shirts i det nærmest lune skiterræn på deres ski, for ikke at fryse bagenden i den kolde sne. Stemningen tenderer til at være noget, man kun finder på festival. De fleste af tilskuerne har knappet en øl op.

De korte øjeblikke, hvor der er stilhed, kan man høre tv-helikopteren og jubelråb fra de andre småtinder, mange andre har placeret sig på. Selv sidder vi med overblik over hele seancen 2.000 meter over havoverfalden.

Vandring og skiløb

World Touren i offpistski - eller freeride som det kaldes - er en konkurrence, hvor livsstil og skiløb kommer ud på et. Den har afdelinger på alle de store skisportsteder og vinderen bliver verdensmester.

Det er de færreste, der kan leve af det fuldtid. Nogle af skiløberne er dog så dygtige, at de også deltager i X-games. Men det er hårdt arbejde at vinde konkurrencen og blive god nok til at blive professionel.

Selve konkurrencen kræver en stålsat vilje og stor muskelmasse. Skiløberne skal først med lifte op ad bjerget, derefter skal de ud og klatre. Det foregår med wirere, karbinhager og piksko. Og skigrej til konkurrencen på ryggen. Det tager ca. halvandet minut at køre sit skiløb og ca. en time, at klatre op.

Reglerne for freeride er anderledes end dem til stor-slalom. De er mere komplekse end “uden om bøjerne og hurtigst ned”, for i freeride handler det om at komme ned fra toppen og gøre det mest “smooth”. Det kræver elegant skiløb og fede tricks på de bugter og sneklædte sten, løberne kører forbi. Og fart ikke mindst. En helikopter dokumenterer begivenheden og tre dommere bedømmer skiløbet og giver point.

Hæftigt skiløb

Flere af løberne styrter på vej ned. Der går et suk og en ærgrelse gennem tilskuerne. Alle holder med alle, og vil dem det bedste. For dem hvor deres session lykkes, er det absurdt, hvad de kan få deres ski til at gøre under fødderne; 6-7 meter op i luften og 15 meter lange hop med dertilhørende skruer og saltomotaler.

Man holder vejret, når de hænger i luften. De lander alle elegant, og alligevel sprøjter det med sne.

Alle holder vejret, til man er sikker på, de ikke er væltet. Det er lige intensivt hver gang. Næste års Freeride World Tour-konkurrence finder sted fra den 6. februar til den 12. februar 2016 i Chamonix.

Tre råd til rejsen

  • Vælger du at tage offpist, så vær sikker på, du ved hvad du laver. Man kan let fare vild, og man kan let komme ud og køre steder, hvor ens niveau ikke passer til. Tag derfor en skiguide med og køb som minimum en rygsæk med gps, skovl og lavinestang.
  • Tag en formiddag i Chamonix by. Den er forholdsvis stor af et skisportssted at være, og der er mange caféer og restauranter, der har direkte udsigt til Mont Blanc og de mange piste.
  • Køb ordenligt udstyr. Der er ikke noget værre, end at stå og fryse og ikke kunne få varmen igen, fordi det er minusgrader. Tag en rygsæk med, og tag hellere for meget, end for lidt på. Det er meget lettere at tage noget tøj af end at tage mere på.

Rejsen dertil

  • Tag med fly fra enten Århus, Billund eller Kastrup til Géneve. Prisen er mellem 2.000-4.000 kr., alt efter om det er i højsæsonen i uge 6, 7 og 8 eller lidt udenfor.
  • Når man står i lufthavnen i Géneve, er der stadig ca. 80 kilometer til skisportstedet Chamonix. Den letteste måde at komme dertil, hvis ikke man lejer en bil, er med de bus-services, der har hjemsted i lufthavnen. Et af dem kunne være Mountain Dropoff, som koster 65 euro (ca. 485 kroner) og kører frem og tilbage.
  • I selve byen kan man leje en hytte eller bo på et af de mange hoteller, der også er. I byen går der busser, som er gratis, og de kører lige til den første lift, hvor alle skal starte. De går hvert 10. minut.

B972094978Z.1_20150930192655_000+G5SO1T5C.1-0.png

Jyllands-Posten var inviteret af The North Face.

Guide: Her er de 10 mærkeligste maratonløb på planeten

28-03-2015: Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten. Læs artikel

Guide til grottedykning i Mexico, USA, Italien og Frankrig

29-06-2014: Drypsten og søjler af mineraler i hulrum under havoverfladen kan være en fascinerende oplevelse på ferien. Læs her, hvordan du kommer på opdagelse i havets sære katedraler. Læs artikel

Guide til underholdning i Biarrtiz

25-01-2014: Saltvands behandlende effekter er langt fra den eneste fornøjelse i Biarritz. Læs artikel

Guide: 100 år i sadlen

29-06-2013: Når startskuddet lyder til Tour de France i dag, er det samtidig udgave nummer 100 af verdens hårdeste cykelløb, der sættes i gang. Ruten går som noget helt nyt op ad legendariske Alpe d’Huez to gange på den samme dag, så her er cykelfans garanteret et spektakel uden lige. Læs artikel

Guide: Kano-ro i Sydfrankrig

18-06-2012: Få steder finder man så gode forhold for kanosejlads som i Ardèche. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...