Find mere om:
Guide til en kajaktur lang Mols Bjerge | rejser.guide.dk

Guide til en kajaktur lang Mols Bjerge

Mols Bjerge på Syddjursland emmer af alt det bedste fra den danske natur, og det meste kan ses fra en havkajak. Her er mulighed for at komme væk fra det pulserende byliv og falde ned – måske endda falde i ét med naturen.

»Jeg husker tydeligt en sejltur i Nordgrønland med fem gode venner. Jeg havde købt et topsmart kamera. Et Leica-spejlreflekskamera med Kodachrome 25 film. På turen tog jeg det ene billeder efter det andet. Jeg kunne ikke vente med at komme hjem og få fremkaldt billederne, så jeg kunne vise alle, hvilken tur vi havde haft. Da jeg fik billederne fremkaldt, viste det sig, at mit kamera havde en teknisk fejl, som betød, at alle billederne var helt sorte. Det tog mig lang tid, før skuffelsen havde lagt sig.«

Turguide Lennart Landsfeldt tager en dyb indånding. Han fører roligt sin pagaj ned i det krystalklare vand og trækker den langsomt mod sig selv. Havkajakken glider svævende og langsomt hen over det blikstille vand. Solens stråler glimter i vandet som en diskokugle. Luften er ren og frisk. Den indbyder til at trække vejret helt ned i lungerne. Bortset fra lyden af en bil i det fjerne i ny og næ kan man kun høre fugles kvidren.

GetContentCA06IZ6W.jpg

»Det er faktisk her ved Mols-Bjerge, jeg har lært blot at være i naturen og have nok i det. Jeg behøver ikke længere vise billeder af mine ture til andre, for at den betyder noget for mig. I dag er jeg glad for, at jeg kun har minderne fra Grønlandsturen i min hukommelse. Det gør den til noget specielt, som jeg har for mig selv. Denne sommer har jeg padlet i min havkajak næsten hver dag, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være. Jeg elsker det, men fortæller det ikke til nogen,« siger Lennart.

Bruger naturen på en ny måde

Vi sejler langs Mols Bjerge i det sydlige Djursland. Det er den del af Danmark, der ligner Jyllands næses snotklat på et Danmarkskort. Området ligger i den store Nationalpark Mols Bjerge. Vi har valgt en tur, der strækker sig fra Uggelbølle Strand og slutter ved havnen i Ebeltoft. En tur der kan klares på en forlænget weekend i et roligt tempo. Og netop det rolige tempo er kendetegnet for Mols Bjerge. Derfor er en tur i havkajak heller ikke lig med en høj puls. Hvis turen skal foregå i et tempo, der passer med omgivelserne, skal havkajakken glide langsomt gennem vandet.

I modsætning til den generelle tendens om at være aktiv i naturen, er folk på disse kanter i stigende grad begyndt at bruge naturen på en ny måde. Lennart fortæller, at de både arrangerer snorkelture i Kattegat og dyrker mindfulness i Mols Bjerges grøngule bakker. Aktiviteter, hvor det drejer sig om blot at være i nuet. Det giver god mening, for stilheden er slående, og rundt i landskabet møder man ligeså ofte en flok græssende køer som en gruppe mennesker.

Slotsruin og blikstille vand

Syddjurs Kommune har udarbejdet en havkajakrute. Den strækker sig fra Uggelbølle Strand og helt over til Holme Strand. Vores tur er væsentligt kortere.

GetContentCAEE73HO.jpg

Havkajakruten snor sig både igennem bugter og ud på mere barske strækninger. Erfaring i en havkajak er derfor en nødvendighed. Turen i havkajakken giver rig mulighed for at se, hvordan landskabet skifter mellem flade mørkegrønne skovstrækninger til store bløde gule bakker, hvor køer og heste boltrer sig. Det er nemt, at kaste havkajakken ind til siden og gå på eventyr i de frodige omgivelser.

Første seværdighed på turen er Kalø Slotsruin. Kalø Slot har både huset konger og fanger. Slotsruinen stammer helt tilbage fra 1313, hvor kongen Erik Menved nedkæmpede et jysk bondeoprør og derefter opførte fire borge i Jylland herunder Kalø Slot. I 1519 brugte Christian d. II stedet som fængsel for prominente fanger. I havkajakken kan man komme helt tæt på slotsruinen. Derefter går turen til første overnatningssted ved Skødshoved. Her er både mulighed for at sove i shelter eller stille eget telt op.

GetContentCAVO6CLD.jpg

Turens anden dag går igennem Begtrup Vig. Her forsvinder de karakteristiske bakker for en stund. I Begtrup Vig kommer man i læ for østenvinden. På de gode dage betyder det himlen spejles i det stille Kattegat. Vi rammer en god dag. Solen står højt på himlen og havet ligger helt stille. Det resulterer i et overvældende syn, hvor himmel og vand går i ét – og vi befinder os lige midt i det. I et kort sekund svæver havkajakken på blå himmel og små skyer. Illusionen bliver først brudt da pagajen igen rammer vandet og laver ringe i vandet.

Ved Begtrup Vig opstår en unik mulighed for folk i havkajak. Her er det nemlig muligt at sejle helt tæt på fuglereservatet Rønnen. Det er en lukket ø på lavt vand, hvilket gør, at du ikke kan sejle i båd derhen. Den eneste mulighed for at komme tæt på reservatet er i havkajak. Her er havfugle, som du kan komme helt tæt på. I ynglesæsonen er det dog bedst at holde sig væk fra Rønnen.

Mindfulness i bakkerne

»Ret så din opmærksomhed mod lydende omkring dig.« Stemmens behagelige toneleje rammer øregangen.

Lyden af vindens blide susen i de omkringliggende buske og træer er søvndyssende behagelig. Ellers høres kun lyden af stilhed. Solens stråler varmer, mens luften dufter af græs.

»Når dine tanker glider væk, ret så nænsomt dine tanker tilbage på de lyde, der rammer dit øre.«

Fra en ko for enden af bakken lyder et muh. Det bliver efterfulgt af flere minutters total stilhed.

»Når klokken lyder, er meditationen slut. Åben da langsomt øjnene, og mærk din krop mod det underlag, du sidder på. Husk, at du i løbet af dagen altid vil have dit åndedræt med dig som anker for din opmærksomhed og dit nærvær.«

Mindfulness-sessionen er slut. Roen man før blot lyttede til, har sat sig i kroppen, og opmærksomheden er på nuet. Nye observationer bliver gjort; Landskabet er atypisk dansk. Det er både kuperet og vildt.

GetContentCAH3EIZB.png

Mindfulness stammer fra buddhismen. Man kan dyrke mindfulness via meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser. Et centralt punkt i mindfullness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på nuet. Det handler om at være tilstedeværende med alle ens sanser. En del af filosofien går ud på, at man oplever ens følelser og tanker, uden at man vurderer dem. Målet med mindfulness er ikke at stræbe efter noget i fremtiden eller tænke på sin fortid, men blot erkende nuet og sætte pris på det. Effekten af mindfulness skulle være øget koncentration, reduceret stress, bedre hukommelse og øget livsglæde.

Mols Bjerges natur er også et godt sted at give sig i kast med mindfullness. Der er flere steder på ruten, hvor du kan kaste kajakken ind til siden og ugeneret dyrke mindfulness i de bløde bakker.

På disse kanter er flere lokale begyndt at dyrke mindfulness. Interessen er blevet så stor, at det lokale DGI-center er begyndt at tilbyde guidede mindfulness-meditationer i Mols Bjerges natur. En guide er dog ikke en nødvendighed. Det er muligt at hente forskellige mindfulness-apps ned til din telefon. Der er forskellige apps og med forskellige meditationer. Prisen på de enkelte apps svinger. En af de mere anbefalelsesværdige apps hedder ”Mindfulness”.

Snorkling med hele udstyret

Der er flere steder, man kan snorkle ved Mols Bjerge. Vi vælger at gå i vandet fra Fuglsø Strand. Det skulle eftersigende ikke være det bedste sted i området.

I vandkanten tager vi vores våddragter, dykkermasker og svømmefødder på og hopper ud i Ebeltoft Vig. Vandet er koldt, men på en frisk og god måde. Da dykkermasken første gang ryger under vandet, bliver man overrasket. Sigtbarheden er god, og vandet lyseblåt. Her er ingen fisk – de må komme længere ude. På bunden af havet ved Fuglsø Strand har Nationalpark Mols Bjerge lavet flere redskaber, så man kan øve sin færden under vand. Her er både et to meter langt rør, man kan svømme igennem og mulighed for at spille kryds og bolle. Vandets dybde er tre meter, så det er ikke nødvendigvis nemt. Fiskene er stadig pist borte, og generelt virker området omkring Fuglsø Strand lidt dødt – eller i hvert fald lidt øde. Her er primært tang, sten og alger. Mens vi ligger i vandet og kigger på ingenting, falder roen over os. For der er noget meditativ over at ligge der i vandkanten. Det eneste man kan høre er lyden af sit eget åndedræt. Våddragten gør temperaturen kølig, men tilpas. Pludselig sker der noget på bunden. En stor krabbe kigger frem. Jo længere tid vi ligger der i overfladen, jo flere flere små skabninger kommer frem fra deres skjul. Efter en tur igennem røret på bunden, svømmer vi mod land. Overvældende snorkling blev det aldrig, alligevel var det en rar afveksling fra det, man normalt begiver sig ud i.

GetContentCA37EYZR.jpg

Tilbage i vandkanten ryger våddragten af. Den lune vind rammer den kolde hud og varmer mildt, mens blodet pumper rundt i kroppen. Tanken om velvære melder sig på banen. Det er sådan et øjeblik, der får en til at sætte spørgsmålstegn ved, om vi tog det rigtigte valg, da vi valgte smartphones og byen frem for naturen.

Turen er ved at være kommet til sin ende. Mols Bjerge er en antistress-pille, der indeholder alt det bedste fra naturen. Det virker, som om de har gang i noget rigtigt her på Syddjursland, for her er nemlig både ro, plads og tid til at komme ned i gear – hvad enten det er en tur i havkajak eller mindfulness i bakkerne.

Mens Lennart lægger kajakken til kajen, ryger kameraet op til øjet for at knipse ét sidste billede. I samme øjeblik popper hans Grønlands-anekdote op i hukommelsen, og kameraet slukkes.

3  råd til rejsen

  • Husk at købe mad med til turen. Der ligger kun få supermarkeder ved Mols Bjerge. Du kan risikere at skulle et stykke ind i landet for at finde butikker. Det kan hurtigt blive bøvlet i havkajak. Tag derfor mad, drikkevarer og trangiasæt med.
  • Hvis du ikke har havkajak eller våddragt, er der mulighed for at leje det hele ved DGI Karpenhøj. De arrangerer også mindfulness.
  • Redningsvesten er et must. Selv om vandet langs kysten ofte er lavt, er det en nødvendighed, hvis du skal på tur i havkajak.

Ruten fra Uggebøl  til Ebeltoft Havn

  • Vores havkajakrute strækker sig fra Uggelbøl Strand til Ebeltoft Havn. Turen kan sejles i havkajak på 3-4 dage i roligt tempo. Undervejs kommer du til sydspidsen af Helgenæs, hvor det lille charmerende fyrtårn, Sletterhage Fyr, ligger. Her er der mulighed for at overnatte i shelter eller telt.
  • Langs Mols Bjerges østkyst ved Fuglsø Strand er der mulighed for at snorkle. Når man når til Ebeltoft Vig, kan man slutte turen af med et restaurantbesøg i Ebeltoft Havn. På havnen er der rig mulighed for at få stillet sulten. Glascaféen, der ligger ved Glasmuseet, serverer tapas og sandwich. På havnen ligger også Karens Køkken. Her serveres mad hele dagen, og du kan få næsten alt, hvad hjertet begærer – samt udsigt over Fregatten Jylland.

Guide til en aktiv ferie i Rebild Bakker

04-07-2016: På Hotel Comwell Sport, der ligger i Rebild Bakker, kan gæster både nyde hotelopholdets behageligheder og kaste sig over et varieret sportsprogram. Et koncept, man som de første tilbyder i Danmark. Læs artikel

Guide til mountainbiketure og kulinariske oplevelser på Niels Bugges Hotel

12-12-2015: Niels Bugges Hotel i Viborg har skabt et konceptophold, der kombinerer tohjulede terrænture med kulinariske oplevelser. Jyllands-Postens udsendte iførte sig klikpedaler og hoppede med på mountainbiken, da et af de første arrangementer blev afholdt. Læs artikel

Guide til sejlads på Skjern Å

18-05-2015: Der findes færre og færre uopdagede pletter på verdenskortet, og slet ingen i Danmark. Men på en tur langs Skjern Å oplever man lange stræk med en autentisk og uberørt natur, der ligger milevidt fra den civiliserede hverdag. Læs artikel

Guide: Middelfart og Lillebælt tilbyder et hav af vandaktiviteter

13-08-2014: Med sin placering på Hindsgavlhalvøen er Middelfart omgivet af vand næsten hele vejen rundt. Derfor er vandaktiviteterne mange. Vi har udforsket Lillebælt i en smakkejolle, et tomastet træskib, på paddelsurfboard og med dykkerflasker på ryggen. Læs artikel

Guide til Naturstyrelsens mountainbikespor i Danmark

03-05-2014: I Naturstyrelsens skove har man anlagt mere end 350 kilometer udfordrende mountainbikespor. De bedste er samlet under navnet ”10 Spir.” Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...