Find mere om:
Guide til mountainbiketure og kulinariske.. | rejser.guide.dk

Mudrede dæk og galant gourmet

Niels Bugges Hotel i Viborg har skabt et konceptophold, der kombinerer tohjulede terrænture med kulinariske oplevelser. Jyllands-Postens udsendte iførte sig klikpedaler og hoppede med på mountainbiken, da et af de første arrangementer blev afholdt.

Jeg er en af de danskere, der endnu ikke har taget stilling.

Skal jeg surfe med på den enorme mountainbike-bølge, der i stil med tidens øvrige in-to-nature-trends skyller ind over det danske land og oversvømmer vores skove med dyre cykler og såkaldte singletracks?

Eller skal jeg fortsætte med primært at begrænse mine naturoplevelser til dem, der kan opnås iført vandrestøvler?

Indtil videre har min manglende stillingtagen efterladt mig et sted midtimellem yderpolerne. Altså, det er da ikke sådan, at jeg aldrig har siddet på en mountainbike før. Men jeg er heller ikke ham, der flere gange om ugen fræser ned ad skovens stejle skråninger i tætsiddende cykeltøj.

På den måde passer jeg vel fint ind i konceptopholdet på Niels Bugges Hotel i Viborg, der kombinerer guidede mountainbike-ture i Hald Egeskov og Dollerup Bakker med kulinariske oplevelser om aftenen i hotellets restaurant. Action på cyklen, forkælelse til ganen. Og her sent på efteråret har jeg taget turen ud i det midtjyske.

Klar til skoven

Der er vindstille. Faktisk så vindstille, at lyden af mine sko, der skiftevis rammer asfalten, virker ret voldsom. På hver side af vejen står der store træer beklædt med rødlige efterårsblade. De markerer hver sin side af skoven. Vildnisset, vi meget snart skal udfordre på to hjul. Få steder har solens stråler sporadisk fundet vej gennem trætoppene.

Armbåndsuret viser 09.52, da jeg går til højre på vejen de sidste meter op mod Niels Bugges Hotel. Det gule bindingsværk fra 1933 ligger idyllisk i læ omringet af træer, væk fra bilernes støj. Men der er alligevel gang i den udenfor. På parkeringspladsen triller en mand og en kvinde stille rundt på deres mountainbikes for at kontrollere gear og bremser. Lidt længere oppe ved hotellet står fire mand iført neongrønne jakker med "Explore MTB" skrevet på ryggen og hjælper folk omkring dem med at indstille sædehøjden på deres respektive cykler. Og træterrassen er tætpakket med omkring 15 terrænklædte mennesker, der alle er klar til at udfordre omgivelserne.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG47.2-0.jpg

Jeg får hurtigt meldt min ankomst i receptionen, klædt om og tildelt en cykel. Så bliver vi kaldt sammen til en kop kaffe og velkommen på terrassen, før Explorer MTB-folket tager over.

»Vi lover, at alle, uanset hvilket niveau I kører på, nok skal få sved på panden i dag. Først varmer vi op med en lille tur rundt i skoven, så kører vi over på vores teknikbane, og så bruger vi resten af tiden i terrænet,« fortæller en mand, der introducerer sig som Nikolaj. Udover den grønne jakke har han sorte tights på. En stram model, der går til knæene. Hænderne er gemt væk i et par tynde handsker, og på fødderne er cykelskoene allerede strammet til. Han er klar.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG5L.1-0.jpg

Nikolaj opdeler de godt 30 deltagere ud fra deres erfaringer på tre hold – begyndere, letøvede og de benhårde. Jeg starter selv nederst i hierarkiet, fordi som der bliver sagt:

»Du kan altid hoppe et hold op i løbet af dagen.«

Opvarmningsturen på cirka tre kilometer går i let tempo gennem skoven, uden at vi stiger for meget i højdemeter. Så det er med helt friske ben, at vi efterfølgende bevæger os ned på teknikbanen i det yderste af Hald Egeskov.

At stole blindt på egne evner

Når mountainbike-erfaringen hos deltagerne spænder mellem det absolutte nul til 30 år, skal der tænkes kreativt, før helt basal tekniktræning bliver sjovt og lærerigt for alle involverede. Og du må give Explore MTB-holdet, at de har gjort forsøget.

Opdelt på vores respektive hold bliver vi bedt om at gå sammen to og to. Den ene får bind for øjnene, imens den anden smider cyklen og guider den blinde rytter rundt mellem de opstillede forhindringer. Når én af sanserne fjernes, forstærkes de andre som bekendt, og uden synet føles pludseligt det mindste ryk i styret som en U-vending. Men stille vænner vi os til det. Rettere sagt stoler vi blindt på egne evner.

Bliv rusket igennem på den jyske blæstkyst

Den næste times tid står på mere tekniktræning og flere øvelser, der gør specielt nybegynderne dus med de brede dæk. Vi prøver at køre med tunnelsynsbriller, fører cyklen over træstubbe, øver bremseteknik, pumper forgaflen op og ned på det pukkellignende pumptrack og balancerer over smalle broer. Alt imens springer det erfarne hold et par af øvelserne over og træner i stedet hop – af den slags, hvor cyklen svæver et par meter i luften vel at mærke.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG52.1-0.jpg

Tryg og godt tilpas på cyklen er det tid til at møde skovens underlag. Godt en times tid har vi, inden der serveres frokost i det fri. De tre hold tager hver sin vej.

Nikolaj, der guider nybegynderne, sætter et passende tempo, hvor alle kan være med. Vi hjuler af sted, stiger og falder i højdemeter, men holder os primært til de bredere stier.

Underlaget er mærket af et regnfuldt efterår og er flere steder så mudret, at nogle må trække sig igennem. Men netop mudderet er en del af mountainbikecharmen. Og frokosten – bragt ud i det fri direkte fra hotellets restaurant – er altså bare ekstra lækker, når du har ydet lidt for den.

Hvis Explore MTB’s udsagn om "at der nok skal komme sved på panden i løbet af dagen" ikke allerede gik i opfyldelse inden frokost, så gør det i hvert fald efter.

Øtilværelse på lavt blus

Sammen med et par andre deltagere fra nybegynderholdet er jeg hoppet op i mellemklassen. Vi kører nu med Jens, der trækker os op og ned i Dollerup Bakkers puklede landskab. De bredere spor er skiftet ud med smalle singletracks, og opkørslerne har fået mindst et hak op ad i stejlhedsgrad. Sveden drypper af panden ned i hedens lyng, som vi ræser afsted. Og selv om det er hårdt, må vi jævnligt udbryde:

»Hold k…, det er fedt!«

Efter godt 25 kilometer står vi atter foran Niels Bugges Hotel. Mange af os er mudret til fra hofterne og ned, og en enkelt deltager er helt gennemblødt som følge af et styrt på en skrænt, der ledte ned til Hald Sø. Udmattede, trætte og høje på adrenalin føles det godt at tænke på, at resten af dagen nu udelukkende står på gourmet og velvære.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG81.1-0.jpg

Vi når da nærmest heller ikke at tjekke ind på værelserne, før skiftet i tema er synligt. Udenfor, langs bindingsværkets ene side, er der tændt op i vildbadet – hotellets udendørs boblebad – og saunaen.

Og i dagens anledning er der ligeledes fyret op for udeområdets fadølsanlæg, så deltagerne kan snuppe en kold med i vandet.

Anspændtheden i musklerne forsvinder i samme øjeblik, som huden rammer boblerne i vildbadets overflade. Med ét føles kroppen rolig, og hovedet søger automatisk bagover i en afslappende bevægelse. Deltagerne snakker på kryds og tværs. Griner, klinger fadølsglas og udveksler historier, selv om ingen af os reelt kender hinanden. I sådan en situation er en halv dags fælles minder nok til at skabe god stemning.

Vi bruger godt og vel halvanden times tid i boblerne. Dernæst forsvinder vi til vores værelser for at gøre klar til aftenens besøg i restauranten.

Gastronomi og ømme muskler

Torsken falder let fra hinanden, da kniven sættes i den. Oven på den bid, jeg er ved at anrette på min gaffel, ligger lidt brunet smørsauce og friske krydderurter. Vinglasset er fyldt lige præcis til det bredeste punkt med en frisk riesling. Rammerne for en hyggelig aften i gourmetens tegn er på plads.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG8E.2-0.jpg

Deltagerne sidder fordelt ved tre lange borde i restaurantens pastelfarvede lokale, indrettet med gamle, antikke møbler. Snakken går om dagens udfordringer. Om tekniktræningen, om de stejle bakker. Og ikke mindst om de retter, der på skift kommer ind på bordet. Faktisk stopper snakken kun, når kokken og sommelieren beder om ro til at præsentere henholdsvis mad og vin. Vi slutter måltidet af med en dessert af is lavet på øllebrød. Og med den i maven er vi nået til aftenens sidste element: romsmagning.

B972160350Z.1_20151211133154_000+GAFPPG88.1-0.jpg

I de tilstødende gemakker serveres der fem forskellige rom fra forskellige steder i verden med vidt forskellige smag til følge. Helt fra de søde udgaver, der ville gå an til en dessert, til de krydrerede flasker forbeholdt personer med robuste smagsløg.

Kom bare an, jul

Mellem smagningerne bliver der fortalt om rommens historie, men ved bordene kan vi ikke helt lade være med at snakke, deltagerne imellem. Ét af aftenens sidste spørgsmål over vores bord lyder:

»Tror du også, at du får ømme muskler i morgen?«

Ømme muskler efter dagens strabadser er vel lige så sikkert, som at jeg snart skal af sted på cyklen igen. Så hæver vi glasset og smager på den sidste rom.

Tre råd til rejsen

Du kan sagtens deltage, selv om du aldrig har kørt mountainbike før. Vær derfor ikke bange for at kaste dig ud i det.

Du skal selvfølgelig ikke fryse på turen, men undgå at tage alt for meget tøj på. Du får hurtigt varmen på cyklen.

Hvis din bedre halvdel ikke er til cykling, frister området også med flotte vandreruter. Så kan I jo mødes senere på dagen til en tur i saunaen eller udendørsbadet.

MTB Getaway på Niels Bugges Hotel

Niels Bugges Hotel ligger i Hald Egeskov ved Viborg.

Hotellet ligger i et gult bindingsværkshus fra 1933 med kun 14 værelser.

MTB Getaway kombinerer mountainbike med en kulinarisk aften i den tilknyttede Restaurant Skov og andre welnessoplevelser på hotellet.

Det er Viborgbureauet Explore MTB, der på vegne af hotellet står for cykeldelen.

Konceptet henvender sig til alle cykelinteresserede – fra de helt grønne til dem med 30 års erfaring.

Læs mere på:

www.nielsbuggeskro.dk

Rejsen dertil

Det er nemt at komme til hotellet i bil, hvor der naturligvis også er mulighed for parkering.

Hvis du er med offentlig transport, kan du tage tog eller bus til Viborg Station. Herfra kan du tage en bybus de sidste par kilometer ud til Niels Bugges Hotel. Det tager cirka 15 minutter fra stationen.

Leje af mountainbike er med i opholdets pris, men du er også velkommen til at tage din egen med.

Du kan købe opholdet med to eller tre overnatninger. Priserne er henholdsvis 3.499 kr. og 4.399 kr. pr. person i delt dobbeltværelse. Med i prisen er forplejning alle dage plus 30 minutters massage i løbet af opholdet.

I 2016 afholdes MTB Getaway foreløbigt i ugerne 2, 3, 5 og 11.

Jyllands-Posten var inviteret af Niels Bugges Hotel

Guide til en aktiv ferie i Rebild Bakker

04-07-2016: På Hotel Comwell Sport, der ligger i Rebild Bakker, kan gæster både nyde hotelopholdets behageligheder og kaste sig over et varieret sportsprogram. Et koncept, man som de første tilbyder i Danmark. Læs artikel

Guide til en kajaktur lang Mols Bjerge

25-10-2015: Mols Bjerge på Syddjursland emmer af alt det bedste fra den danske natur, og det meste kan ses fra en havkajak. Her er mulighed for at komme væk fra det pulserende byliv og falde ned – måske endda falde i ét med naturen. Læs artikel

Guide til østerstur i Vadehavet

06-05-2011: Fire stabadserende timer i waders ved lavvande belønnes med bjerge af havfriske østers. Læs artikel

Nyhed: Pjækkedag på landkanalen

30-07-2010: En dag i kajak på Lammefjordskanalerne byder på dyr, stilhed og masser af vand. Læs artikel

Nyhed: Nordfyn er OGSÅ fin

20-10-2009: Godsejer, greve Niels Iuel Reventlow er begejstret for det nordligste Fyn. Ikke mindst på grund af det specielle lys og de mange små bakker, kaldet drumlins. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...