Find mere om:
Guide til overnatning på shelterpladser i.. | rejser.guide.dk

Naturnydelse for fuld udblæsning

Spring ud i den danske natur og overnat gratis på hundredvis af lejrpladser, der ligger spredt ud over det ganske land.

Den kølige luft kildrer i næseborene, mens øjnene langsomt vænner sig til synet af naturens grønne hjerte lige fra morgenstunden. Godt nok har min sengekammerat været en skovsnegl, der har efterladt sig et langt spor af slim hen over liggeunderlaget, men det er stadigvæk en formidabel måde at begynde dagen på. Jeg har overnattet på en af Naturstyrelsens 621 shelterpladser. Det er en ganske simpel form for lejrplads, hvor alle og enhver kan overnatte gratis og nyde godt af den danske natur.

Og det føles befriende at springe direkte fra soveposen og ud i græsset. Lave havregrød og kaffe i trangia for derefter at proppe soveposen i hylsteret, springe op på cyklen og begive sig ud i et endnu ukendt landskab – på vej mod næste lejrplads.

621 shelterpladser

Shelter betyder egentlig bare ly eller læskærm, og de findes i mange forskellige afskygninger. I Danmark findes der hundredvis af den type, som er bygget af træ i et kasseformat, hvor fronten er åben ud mod det fri, og bunden er hævet fra jorden. Naturstyrelsens 621 shelterpladser indbefatter både større lejrpladser, som egner sig til skoleudflugter og spejderture, og små pladser til mindre grupper.

»Det er en primitiv måde at overnatte på, så det er folk, der kan lide den slags, der tager ud og bruger shelters,« forklarer Lars Bendix Poulsen, som arbejder med naturoplevelser for Naturstyrelsen.

Mange børnefamilier tager et par overnatninger ude i naturen, så de små kan få en anderledes oplevelse. Ifølge Palle Graubæk, som arbejder med shelterbookninger i Vestsjælland for Naturstyrelsen, ligger højsæsonen fra begyndelsen af maj til slutningen af september, hvor det er varmt i vejret. Det er de mere hardcore friluftsmennesker, der sover i shelters om vinteren, hvor termoundertøjet nok skal have sig en plads i oppakningen.

»Man kan som sådan godt benytte sig af shelters hele året, der er bare det problem, at vandposterne kan fryse til om vinteren,« siger Palle Graubæk.

Ud i naturen

Naturstyrelsen har på sin hjemmeside udarbejdet et kort ved navn Ud i Naturen. Det er et godt redskab til at planlægge en rute og overnatninger forskellige steder over hele landet. På kortet får man overblik over de 621 shelterpladser samt faciliteterne, der findes på de forskellige pladser. Det er muligt at indsnævre sin søgning af shelterpladser, så den for eksempel kun omfatter de pladser, hvor der er mulighed for at bade. Det er gratis at overnatte på lejrpladserne, men det er forskelligt fra plads til plads, om det er muligt at booke en overnatning.B97320935Z.1_20130906203850_000+GFC6NB4L.1-0.jpg

»Man kan som udgangspunkt ikke booke det, der kaldes primitive overnatningspladser,« forklarer Lars Bendix Poulsen.

Det giver plads til spontanitet undervejs, hvis man vil skifte rute og besøge en anden shelterplads end først planlagt. Man kan med andre ord blot tage chancen og se, om der er optaget og så tage videre til det næste shelter, hvis det er tilfældet. Er man en større gruppe på tur eller af sted med børn, kan det dog være praktisk at have overnatningen på plads hjemmefra. Det kan man gøre på Naturstyrelsens hjemmeside under overskriften Book i Naturen.

»Det er en god ide at booke plads i forvejen for at være sikker på at få en plads. Med bookingsystemet på nettet kan man nemt se, hvor mange der er i forvejen på en plads,« fortæller Palle Graubæk, som oplyser, at det er gratis at booke en overnatningsplads.

Turen dertil

De mest besøgte lejrpladser ligger tæt på store byer. Mange benytter muligheden for at stikke af fra byens stress og larm til fordel for en weekend i naturen.B97320935Z.1_20130906203850_000+GKE6NJNP.1-0.jpg

»De shelters, der er mest populære, ligger naturskønne steder, som er nogenlunde nemme at komme til,« fortæller Palle Graubæk.

På Ud i Naturen-kortet kan man indsnævre sin søgning i forhold til, hvilket transportmiddel man benytter til shelterpladsen. Mest populært er det at cykle, vandre eller sejle i kajak og kano til shelterpladserne.

Ønsker man at tage på tur i kajakken, kan man på den måde både se på kortet, hvor der er kajakruter, og hvor der er shelterpladser med isætningsteder og landgangssteder.

Er man på cykel, kan man i princippet tage til alle shelterpladserne, og man kan enten planlægge cykelruten, efter hvor man gerne vil overnatte, eller overnatningsstederne efter cykelruten. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde cykelruter i Danmark. Det er en god idé enten at medbringe et kort eller for eksempel en smartphone med gps.

Her skal man dog være opmærksom på, at stikkontakter ikke hænger på træerne ude i naturen, og det ikke er så nemt at få opladt telefonen undervejs.

Oppakning

Når man er på sheltertur, er en god idé at begrænse sig, når det kommer til oppakningen, da man selv skal slæbe rundt på bagagen. En positiv ting ved at overnatte på en lejrplads er, at man netop kan spare lidt på udstyret.

»Shelterne har den fordel, at det ikke kræver, at du har et telt, men bare et liggeunderlag og en sovepose,« siger Palle Graubæk.

Der er dog en hel del grej, som man med fordel kan tage med hjemmefra. Uanset om der er toilet eller ej på pladsen, skal man huske selv at medbringe toiletpapir og ikke mindst håndsprit, da der som regel ikke er vask og sæbe.

På Ud i Naturen-kortet fremgår det også, om der er bålplads. Planlægger man at fyre op og lave mad over åben ild, skal man dog huske tændstikker eller strygestål til at tænde bålet, og eventuelt en dolk til at snitte snobrødspinde med.

Herudover er myggespray, pandelampe, varmt tøj, badetøj, håndklæde og lappegrej, hvis man er på cykel, også en god idé at finde plads til i oppakningen. Det er ikke sjovt at stå ude i skoven med et punkteret dæk uden nogen mulighed for at gøre noget ved det. Husk også at medbring service, vandbeholder, et viskestykke og sæbe, hvis du skal være af sted længere end én overnatning, så du kan vaske op undervejs.

Proviant er også en vigtig ting at få plads til i bagagen. På nogle pladser er der riste over bålstedet, men man kan også holde maden på pinde og holde den ind over ilden, som man gør med snobrød og skumfiduser. Alverdens mad kan kokkereres over bål eller en trangia – det handler om at se muligheder i stedet for begrænsninger, og friluftelskere vil argumentere for, at maden smager endnu bedre, når man spiser den i naturen.

Det er gratis - naturligvis

Fire populære shelterpladser

Boserup Skov, Brejnebjerg

  • Shelterpladsen Brejnebjerg i Boserup Skov ligger tæt på Roskilde og er meget populær. Du skal være heldig for at finde to ledige dage efter hinanden i højsæsonen. Pladsen ligger helt ned til kysten, så man kan se ud over vandet fra den åbne ende af shelteret.

Avnø, Nokkeskoven

  • Pladsen ved Avnø ligger i det sydøstlige hjørne af Nokkeskoven på Sydsjælland. Shelterne ligger tæt ved kysten, hvor det efter sigende er muligt at se sæler. Der er to shelters på pladsen, og man kan enten ankomme til pladsen fra land eller fra vand, hvis du er i kajak.

Tved Klitplantage, Sårup

  • Tved klitplantage ligger i Thy ikke langt fra Thisted og Klitmøller, som ligger ved vestkysten. Der ligger to shelterpladser lige ved siden af hinanden, og der er et fugletårn tilknyttet pladsen med udsigt over reservatet.

Boller Slot

  • Boller Slot ligger i Østjylland ved Horsens. Shelterpladsen ligger lige over for slottet, og man kan følge Bollerstien langs kysten til og fra Horsens by, som kun ligger tre kilometer fra pladsen.

Nem mad over bålet

Pølser viklet med snobrød og bagt over bål er både sjovt at lave og smager godt efter en lang dags vandring, cykling eller roning.

Det skal du bruge:

  • Snobrødsdej
  • Grillpølser
  • Ketchup
  • Evt. en pakke bacon

Snobrødsdejen laves hjemmefra, og resten tager man med. Imens bålet brænder og bliver klar med gløder, kan man samle pinde til at stikke pølserne på. Når pølsen sidder på pinden, vikler man snobrød om og lægger pinden over bålets gløder. Skal det være ekstra lækkert, kan man også vikle bacon om pølserne. Serveres varme med ketchup til.

Kilde: Naturkogebogen

Nyttige hjemmesider

Guide til cykelferie på Læsø, langs Limfjorden eller i Rebild Bakker

17-07-2016: Tag børnene med på en endagscykeltur på Læsø, pak cykeltaskerne til den 600 kilometer lange rute rundt om Limfjorden, eller udfordr balancen på en af Rebild Bakkers mountainbikeruter. Læs artikel

Guide til en kajaktur lang Mols Bjerge

25-10-2015: Mols Bjerge på Syddjursland emmer af alt det bedste fra den danske natur, og det meste kan ses fra en havkajak. Her er mulighed for at komme væk fra det pulserende byliv og falde ned – måske endda falde i ét med naturen. Læs artikel

Guide til sejlads på Skjern Å

18-05-2015: Der findes færre og færre uopdagede pletter på verdenskortet, og slet ingen i Danmark. Men på en tur langs Skjern Å oplever man lange stræk med en autentisk og uberørt natur, der ligger milevidt fra den civiliserede hverdag. Læs artikel

Guide til aktiv ferie i Danmark

13-03-2015: Ferie i Danmark behøver ikke kun betyde tilbagelænet sommerhushygge med grillpølser, håndbajere og regnfrygt. Der er masser af mulighed for at bruge kroppen og tage på en aktiv tur inden for landets grænser. Læs artikel

Guide: Middelfart og Lillebælt tilbyder et hav af vandaktiviteter

13-08-2014: Med sin placering på Hindsgavlhalvøen er Middelfart omgivet af vand næsten hele vejen rundt. Derfor er vandaktiviteterne mange. Vi har udforsket Lillebælt i en smakkejolle, et tomastet træskib, på paddelsurfboard og med dykkerflasker på ryggen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...