Find mere om:
Guide: Sydney set fra oven | rejser.guide.dk

Guide: Sydney set fra oven

Storbyen kan bl.a. også opleves fra toppen af den 134 meter høje Sydney Harbour Bridge.

På havnefronten ser I det ikoniske operahus, penthouselejligheden derovre er Nicole Kidmans millionresidens, og hvis I kigger godt efter, kan I være heldige at spotte en haj i floden under jer,« lyder det i min høretelefon.

Imponeret lader jeg blikket panorere over Australiens største by, og fra toppen af Sydney Harbour Bridge forstår jeg med ét, hvorfor turister strømmer til for at bestige det verdenskendte ikon. I løbet af tre en halv time ledes man henover den 79 år gamle stålkonstruktion, der forbinder bydelen The Rocks med Sydneys nordlige del. Her, hævet over den australske storby, er udsigten eminent.

Rumdragter og intercom

Turen, som både kan foretages om natten og om dagen, starter ved en af broens sydlige pyloner, hvor et større område er indrettet med café, omklædningsrum, minibiograf og træningsfaciliteter. Her sendes vi i træningslejr inden klatreturen, og i grupper af ti indføres vi i de vigtigste sikkerhedsprocedurer.

Der stilles ingen fysiske krav til brobestigerne, og alle kan være med, så vi er en broget flok bestående af alt fra familier med små børn til ældre ægtepar. Vores guide byder velkommen og beder os i samme åndedrag puste i et alkoholmeter, for har man forsøgt at dulme nerverne med en Foster's-dåseøl, kommer man ikke med på turen.

Alle går vi fri af alkoholmeteret og kan nu trække i de obligatoriske heldragter, som mest af alt får os til at ligne passagerer på Apollo-missionerne til Månen. Dragterne udmærker sig ved at være barberet for alt, hvad der kunne minde om lommer, for på den måde minimeres risikoen for, at kameraer, nøgleringe og tegnebøger slæbes med på turen og tabes fra 134 meters højde. Til sidst får vi alle påmonteret høretelefoner, så vi hele tiden kan høre, hvad vores guide fortæller, og endelig er vi klar til at træde de første skridt på den imponerende bro.

Højdeskrækkens ultimative prøve

Omkring livet har vi klatreseler med karabinhager, og under hele turen er vi således koblet på den massive stålwire, som løber langs ruten. Sikkerheden er uden tvivl i top, men alligevel planter jeg mine fødder lidt mere solidt og griber lidt fastere om gelænderet, da mit blik pludselig falder på den ottesporede kørebane langt under mig. En gang imellem sker det da også, at klatrere må lade sig besejre af højdeskrækken, og forskellige steder på broen har man derfor placeret guider, så der hele tiden er mulighed for at blive eskorteret ned, hvis der opstår problemer.

Et billedskønt minde

Under turen fodrer vores guide os med alt fra interessante informationer om Sydneys arkitektoniske perler til insiderviden om de mange berømtheder, der har installeret sig i den eftertragtede storby. Der er intet hastværk over guiden, som er humoristisk og snakkesalig, og som flere gange giver sig tid til at stoppe op og lade os alle tabe underkæben endnu en gang.

Da vi når brobuens højeste punkt, stopper vores guide for en stund og arrangerer hele gruppen i samlet formation, for nu er det blevet tid til fotopause. Med to skridt til højre og tre til venstre klemmes det ikoniske operahus og Sydneys storslåede skyline også ind i billedet, som vi alle får udleveret et eksemplar af, når vi igen er nede.

Kultur og natur i flot forening

Inden vi bevæger os ned på modsatte brobue, afsætter jeg et par minutter til at suge alle indtryk til mig. Mens vinden suser om ørene på mig, og mit greb om gelænderet bliver lidt strammere, betragter jeg den australske metropol, som på unik vis kombinerer højmodernitet og -kultur med natur og smukke omgivelser.

Mod øst betragter jeg udsejlingen til Stillehavet, og vender jeg mig om, kan jeg se bjerglandskabet Blue Mountains, som på grund af damp fra eukalyptustræer er omgæret af en fascinerende blå dis. Sydneys imponerende højhuse spejler sig roligt i floden under mig, og her brydes den ellers spejlblanke vandoverflade af yachter og krydstogtskibe, der flittigt sejler ind og ud af havnen. Ved havnefronten stikker Jørn Utzons operahus ud med sin særegne skalkonstruktion, og jeg kan se, hvordan turisterne strømmer til det imponerende bygningsværk som små myrer.

Konkurrent til kirken

Udsigten over Sydney Harbour Bridge er i sandhed unik, endda så unik at et eventyrlystent engelsk par i 2008 valgte at lade de helt specielle omgivelser udgøre kulissen for deres bryllup. Begivenheden resulterede i, at der nu udbydes en såkaldt Wedding Climb, hvortil man har udviklet en speciel holder til vielsesringen, så det dyrebare eje ikke ufrivilligt droppes og ender sine dage på bunden af floden. Efter vielsen fortsatte det engelske par festen på én af byens eksklusive restauranter, og da jeg igen er nede, søger jeg ligeledes mod den nærmeste café med »harbour view« for her at fordøje det hele med en kold drink i hånden og fast grund under fødderne.

LÆS OGSÅ: Verdens 10 bedste byer at bo i

Rejsen dertil

Fly: De fleste store flyselskaber som SAS, KLM og australske Qantas flyver fra Kastrup til Sydney typisk med mellemstop i Frankfurt, London Heathrow, Singapore eller Bangkok. Billetterne ligger i omegnen af 10.000 kr. inkl. skatter og afgifter. Fra lufthavnen fortsættes ni kilometer med taxa, lejet bil eller tog ind til byens centrum.

Pakkerejser: Mange danske selskaber arrangerer pakketure til Sydney og det øvrige Australien. En af eksperterne er Myplanet.

3 råd til rejsen

Stranden: Når du er i Sydney, er der andre ting, du ikke bør gå glip af. Tag for eksempel til den berygtede Bondi Beach blot syv kilometer fra byens centrum. Her kan du få et glimt af den typiske australske surfer og nyde livet ved det, der i 2009 blev kåret som verdens bedste strand.

Royal bar: Tag en drink på baren Slip Inn, hvor kronprins Frederik mødte kronprinsesse Mary i forbindelse med OL i 2000. Et messingskilt over døren gør opmærksom på dette, og baren markedsfører sig selv som »A charming bar fit for royalty«.

Mad: Gå ud at spise i Darling Harbour i den vestlige del af Sydneys centrum. Her ligger mere end 40 restauranter, 30 barer, caféer, museer, teatre og parker, og stemningen er altid høj.

Sydney Harbour Bridge

  • Broens byggeår: 1932
  • Brobuens højde og spændvidde: 134 meter og 503 meter
  • Ture: The Express Climb varer blot 2 timer og 15 minutter. Her er færre stop end på de øvrige ture, så denne model er oplagt, hvis man har et stramt program. The Discovery Climb varer 3 timer og 30 minutter, og her går man i dybden med broens historie og arkitektoniske detaljer. The Bridge Climb er den tur, de fleste vælger. Den varer 3 timer og 30 minutter og giver et flot udsyn over Sydney krydret med spændende historier om byen og broen.
  • Priser: Fra 1.000 til 1.600 kroner (750 til 1.000 kroner for børn) alt efter tidspunkt på dagen.
  • Tre plusser: Alle kan være med på en Sydney Bridge Climb, og alt hvad der kræves, er en almindelig god fysik. Med den korte Express Climb, skulle der være mulighed for at presse en brobestigning ind, selv for dem, der har et stramt program. Guiderne er underholdende og meget vidende, og de er med til at gøre turen til en uforglemmelig oplevelse.
  • Tre minusser: Brobestigning er en meget vejrafhængig aktivitet, og den bedste oplevelse fås uden tvivl i klart solskin, hvor udsigten er fænomenal. Hvis man skal have det optimale ud af turen, er det nødvendigt, at man taler engelsk og kan forstå guiden. Højdeskræk kan være en hindring.

www.bridgeclimb.com

Guide: Sydney for strand, sol og surf

05-10-2015: Med 90 kilometer kyststrækning er en ferie i Australiens største by Sydney lig med sol, sommer og ikke mindst strand. Byen er nemlig spækket med den ene verdensklassestrand efter den anden, hvor surferne kæmper mod de store bølger, og badenymferne pjasker i vandkanten. Her er fire af Sydneys bedste strande. Læs artikel

Guide: Oplev verdens metropoler fra løbestien – Se syv populære ruter

21-10-2014: Snup en frisk løbetur langs Themsen i London eller jog dig igennem New Orleans' franske kvarter. Se her, hvor du kan få brænde kalorier af og tage byen ind samtidig. Læs artikel

Guide til cykelture i Aarhus

05-03-2016: I Aarhus finder du guidede cykelruter, der i et behageligt oplevelsestempo sætter fokus på byens historie, bygninger og kulturelle liv. Jyllands-Posten hjulede med på en dag, hvor arkitektoniske perler og byrum var i centrum. Læs artikel

Guide til ekstremsportsoplevelser i Australien

02-05-2015: Spring på en bus eller tag bilen langs den australske østkyst – og rejs fra den ene hårrejsende ekstremsportsoplevelse til den næste. Her trives adrenalinrusen i en sådan grad, at der ved langt de fleste seværdigheder er mulighed for at få pulsen banket i vejret. Læs artikel

Guide: En klatretur over Sydney Harbour Bridge

23-04-2015: Australiens største by, Sydney, er en klassisk metropol med storbyarkitektur i verdensklasse, mest kendt for det ikoniske Operahus og Sydney Harbour Bridge. Men det er også en by, der opfordrer sine besøgende til at udleve deres indre Crocodile Dundee i byens tropiske regnskov eller ved en klatretur op over havnebroen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...